In atentia SRI si DGIA: CODUL DEONTOLOGIC AL POSTACULUI

CODUL DEONTOLOGIC AL POSTACULUI (*)

Preambul

În cyberspaţiul public românesc, postacul poate îndeplini un rol iminent de factor activ în domeniul mass-media numai după asumarea liber consimţită prin jurământ a normelor Codului deontologic al ziaristului de pe site-ul Clubului Român de Presă.

Postacul este subcomentatorul webistic al editorialistului, un rău totuşi necesar, cine îşi cenzurează feedbackul de la cititor riscând falimentul.

Scopul exercitării pasiunii de postac este acordarea de asistenţă hermeneutică, adică să înţeleagă corect dedesubturile hipertextului, tuturor persoanelor fizice, juridice şi morale care navighează pe internet mai mult pe site-urile periodicelor cu variantă online, precum şi pe ale televiziunilor sau ale unor personalităţi, instituţii, partide ori grupări cu caracter privat, implicate efectiv în informarea sau în Luminarea Poporului.

Pasiunea de postac nu poate fi îngrădită de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de Constituţia României sau de Codul Deontologic al Jurnalistului/Ziaristului, ci doar canalizată spre armonizarea liberă şi independentă a dreptului la liberă exprimare cu dreptul oricărui cetăţean la informaţie corectă online.

Norme

ARTICOLUL 1

Postacul nu are voie să relativizeze, să nege sau să aburească (să distorsioneze) ADEVĂRUL relatat de un editorialist, ci doar să-l completeze şi cel mult să-l exprime mai clar, bazându-se pe contribuţii proprii sau trimiteri relevante la surse serioase.

ARTICOLUL 2

Postacul, ca şi editorialistul, poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, dupa ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin 2 surse credibile.

ARTICOLUL  3

Nici postacul nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte sau să se folosească neautorizat de diferite surse şi materiale sub protecţia anonimatului.

ARTICOLUL  4

Postacul va respecta şi el identitatea, viaţa privată şi prezumţia de nevinovăţie.

ARTICOLUL  5

Postacul trebuie să facă pe site-urile de socializare o declaraţie de interese şi o mărturisire privind orice angajamente care i-ar putea afecta imparţialitatea, credibilitatea, patriotismul sau independenţa.

ARTICOLUL  6

Postacul nu poate pretinde unui coleg adeverinţe medicale cu conţinut narcologic sau psihiatric, nici cazierul judiciar.

ARTICOLUL 7

Postacul îşi va păzi sufletul şi acolo unde a învinuit sau a înjurat pe nedrept un editorialist sau un coleg, respectiv familiile sau morţii acestora, va ieşi din clandestinitate, declarându-şi numele şi adresa, cerându-şi online iertăciune pentru păcatul săvârşit şi prezentând totodată aprecieri corecte, precum şi adevărata stare de fapt, într-o modalitate neechivocă ca şi cum ar fi dat drept la replică părţii vătămate.

(*) Acest Cod a fost armonizat pentru popor de Camelian Propinatiu si preluat prin subtilizare online pentru a fi publicat aici in atentia organelor numite, dupa ce  analistul militar Ion Petrescu s-a suparat pe domnii Maior si Coldea, pe SRI si DGIA

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova