In vreme ce Antena 3 si Ziare.ro informeaza ca o parte a problemei de la Ierusalim ar putea fi faptul ca Patriarhia Română şi-a construit hotel cu maici pe post de cameriste şi a înfiinţat propria agenţie de turism, ierarhii din Deal sustin altceva iat teologii speculeaza cu totul si cu totul altceva:
Theologhia: [Patriarhia Romana doreste, din cate se pare, continuarea relatiilor cu Patriarhia Ierusalimului si dezvoltarea, asa cum se stabilise anterior, a unui dialog diplomatic oficial intre ierarhii celor doua biserici, care sa duca mai departe la o “intelegere frateasca”. Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Ierusalimului de a intrerupe comuniunea cu Patriarhul Daniel este catalogata de partea romana ca fiind una “extrema”, care “nu poate să fie luată decât în situaţii extreme, atunci când un patriarh al unei Biserici cade într-o erezie”, iar decizia caterisirii Arhim. Ieronim Cretu drept una “nedreaptă, pripită şi nefondată din punct de vedere canonic, pentru că părintele Ieronim nu este un cleric al Patriarhiei Ierusalimului” si nu a fost chemat in vreo instanta bisericeasca ca sa se apere. Asadar, cel mai probabil, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va merge mai departe in acelasi stil ca si pana acum al Patriarhiei Romane, cu propunerea de a se initia un dialog bilateral, spre o rezolvare a conflictului pe cale “amiabila”, fiindca acesta este de ordin “administrativ”, si nu doctrinar. De asemenea, nu se spune ce presupune, in mod concret, “reconcilierea” celor doua biserici ca sa duca mai tarziu la o “intelegere frateasca”. In acelasi timp, partea romana nu isi explica “graba” grecilor de a lua aceasta masura “unilaterala” si nici “motivul” care i-a determinat sa rupa asa de repede legaturile cu noi. Aceeasi “nedumerire” cu privire la graba si motivul grecilor de a intrerupe comuniunea o am si eu, desi banuiesc despre ce este vorba… – dan.camen.]
Basilica.ro / 12 mai 2011
La Palatul Patriarhiei, în Sala Consilium, a fost organizată astăzi, 12 mai, o conferinţă de presă în legătură cu hotărârea Patriarhiei Ierusalimului referitoare la Aşezământul Românesc de la Ierihon. Conferinţa de presă a fost susţinută de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a declarat că decizia Patriarhiei Ierusalimului de a întrerupe comuniunea cu Patriarhia Română este una extremă.
„Măsura de caterisire a părintelui Ieronim mi se pare nedreaptă, pripită şi nefondată din punct de vedere canonic, pentru că părintele Ieronim nu este un cleric al Patriarhiei Ierusalimului şi, în plus, nu a fost chemat, citat, nu i s-a dat posibilitatea să se apere, pentru că el este cel care s-a ocupat de construirea aşezământului. Măsura de întrerupere a comuniunii cu Patriarhul României, adică ştergerea sa din Diptice, de asemenea, a fost o măsură extremă, care nu poate să fie luată decât în situaţii extreme, atunci când un Patriarh al unei Biserici cade într-o erezie, în situaţii foarte grave. Noi ştim din istorie că întotdeauna problemele de ordin administrativ s-au putut rezolva pe cale amiabilă”, a spus Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, după cum informează Radio TRINITAS.
„Noi credem că până la urmă vom ajunge la o înţelegere frăţească, deoarece Biserica Ortodoxă Română doreşte cooperarea, consultarea şi reconcilierea. Ne-a surprins şi ne-a durut faptul că s-au grăbit să ia o asemenea măsură unilaterală, atâta vreme cât convenisem să iniţiem un dialog oficial între două delegaţii de ierarhi ale celor două Biserici. Nu cunoaştem motivul pentru care s-au întrunit atât de repede în ziua de 9 mai ca să ia o astfel de decizie, dar sperăm că vor răspunde solicitării noastre de după şedinţa de săptămâna viitoare, când se va institui această delegaţie de ierarhi ce urmează să se deplaseze la Ierusalim şi sperăm ca Patriarhia Ierusalimului să răspundă solicitării noastre de dialog. Reacţia noastră a fost de surprindere, dar totodată ne exprimăm speranţa că se va ajunge la o înţelegere frăţească şi vom depăşi această criză spirituală între Biserici”, a mai declarat Preasfinţia Sa.
Citeste si>
Victore, grecii sunt toxici. Astia ne-au fost un blestem mai mare decat ungurii.
si uite cum visul parintelui Argatu s-a transformat in afacere, trist mai ales ca l-am cunoscut si pe parintele si stiu cit de mult a dorit acest asezamint, si pe mos DUmitru care a cedat terenul bisericii DATORITA PARINTELUI, in nici un caz pentru scopuri legate de afaceri…pe vremea aia un pelerin statea in Ierusalim la caminul romanec cu 3 dolari pe noapte…acum in aceleasi conditii(10 in camera) dai 20 de euro…trist
Hmm, cum sa spun asta. Victore, astia nu rad de “coruptia” romaneasca. Astia rad de cat de mica e mita. Nu sunt romanii cei mai corupti in aceasta cultura mondiala a coruptiei.
Si daca nu ne place noua Patriarhul Daniel, popa ala grec de la Ierusalim o fi automat un sfant.