Ne putem ruga pentru sinucigasi? Cazurile Madalina Manole, Mihail Erbasu, Cristian Panait, Radu Chesaru. Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei. UPDATE: Varianta crimei

UPDATE: CURENTUL imi da dreptate: Parchetul studiaza si varianta uciderii in Cazul Madalina Manole

Apelul la rugaciune pentru mantuirea sufletului Madalinei Manole, pe care l-am facut aici, pe Roncea.ro, a fost primit cu reticienta de unii cititori, care m-au admonestat in comentarii pe care nu le-am publicat pentru ca asa vreau eu. Ca sa fiu mai precis, decizia a  fost motivata de mandria autorilor, “curajosi” dar altfel anonimi, pe care o consider total necrestineasca si care le anihileaza dreptul de a vorbi. Raspunsul simplu ar fi: spunem “Dumnezeu sa o ierte!”, deci automat ne rugam pentru mantuirea sufletului Madalinei.

Desi s-a mai scris pe aceasta tema zilele acestea, ma simt obligat sa le dau si zelotilor niste explicatii, chiar daca sunt mai profane. In primul rand, la ora respectiva nu aveam convingerea ca s-a sinucis. Si nu o am nici acum. (Vezi Ipotezele crimei si ipotezele sinuciderii in Cazul Madalina Manole. Cele 10 variante ale SMS-ul “de adio”) E dreptul meu de a ma indoi. Si de aceea ma rog pentru ea, asa cum Biserica s-a rugat si in Cazul Mihail Erbasu, de altfel inmormantat crestineste desi organele de ancheta au decis ca s-ar fi spanzurat. Cazul procurorului Cristian Panait il mai tineti minte? Noi, jurnalistii, nu-l putem uita. Un tanar profesionist gasit mort pe asfalt, cu capul zdrobit de caldaram, sub balconul sau. S-a sinucis sau a fost sinucis? Dumnezeu stie. Colegul meu, jurnalistul de investigatii Petre Niteanu, concluziona la finalul unei anchete ca, daca Cristian Panait s-a sinucis, atunci a fost impins la sinucidere de Adrian Nastase, Joita Tanase, Ilie Piciorus si Rodica Stanoiu. Daca acestia vor muri de orice fel de moarte alta decat sinucidere, va fi OK sa ne rugam pentru ei dar pentru Cristian Panait nu? Astazi, parintii Madalinei afirma si ei ca fiica lor a fost impinsa la moarte. Dar de Radu Chesaru isi mai aduce aminte cineva? Eu, unul, nu pot sa-l uit. Fondatorul organizatiei “Vulturul Brancovenesc” a fost gasit in pijama, in apartamentul sau, impuscat in zona claviculara, pe partea dreapta (nici macar pe langa inima), cu propriul AKM, arma de mare putere si greu de manevrat pentru o “sinucidere”  imprecisa. O data, cand Iliescu i-a intins mana, Radu i-a trantit in fata: “Nu dau mana cu un criminal!”. Daca Iliescu moare din cauza naturale e OK sa ne rugam pentru el dar nu si pentru Radu Chesaru, “sinucis” in actele oficiale ale Politiei? Cum ii tratam pe fratii nostri cazuti in circumstante neclare, in fata lui Dumnezeu? In primul rand, dupa umila mea parerea, rugandu-ne pentru sufletul lor. Dumnezeu sa-i ierte!

O sa inchei cu o experienta vazuta cu ochii mei, la Sfanta Manastire Sihastria: o demonizata pe care au salvat-o bunii Parinti Cleopa si Ioanchie Balan. Daca nu o faceau, prin rugaciune, se sinucidea. O facea din proprie vointa sau pusa de duhul cel rau? Cine suntem noi sa judecam? In mod clar, sinucigasii sunt trasi in jos de diavol. De cate ori nu v-a tras si pe dvs de picior? Or, pe uciga-l toaca, chiar de ne apare in fata, il putem infrange numai prin rugaciune mai ales ca nu ni se prea mai da voie sa folosim sabia, din ratiuni democratice…

Si acum, explicatia teologica, facuta deja in presa de tanarul parinte Silviu Tudose de la Biserica Sf Ilie – Gorgani

Cum se procedează în cazul sinucigaşilor

Sinucigaşii pot fi înmormântaţi creştineşte şi pomeniţi după aceea?

Sinuciderea a fost şi este considerată unul dintre cele mai mari păcate. Cel care săvârşeşte acest păcat se aseamănă lui Iuda Iscarioteanul, care a păcătuit mai grav luându-şi singur viaţa decât atunci când L-a vândut pe Mântuitorul. A deznădăjduit şi nu a avut încredere în puterea pocăinţei, în urma căreia ar fi putut să fie iertat de Domnul.

Dacă un creştin se sinucide cu bună ştiinţă, aflându-se în deplinătatea facultăţilor mintale, nu beneficiază de slujba înmormântării, fiind îngropat la marginea cimitirului, cântându-se trisaghionul „Sfinte Dumnezeule“. Se înţelege că aceştia nu beneficiază de nici un fel de asistenţă religioasă (parastase şi pomeniri).

Există o excepţie, pentru sinucigaşii „ieşiţi din minţi“, bazată pe Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei. Textul canonului este foarte clar şi arată, în primul rând, datoria preoţilor de a cerceta în ce condiţii s-a întâmplat sinuciderea respectivă.

Dacă se ajunge la concluzia că cel care şi-a luat viaţa singur a fost ieşit din minţi, se va respecta canonul, dar şi o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luată în 1949, care spune că slujba înmormântării sinucigaşilor ieşiţi din minţi să fie făcută numai de către un singur preot şi nu în lăcaşul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul să poarte numai epitrahil, săvârşind slujba după ritual redus. De asemenea, să nu se tragă clopotele şi să nu se ţină cuvântări.

În ceea ce priveşte ritualul redus de care vorbeşte hotărârea sinodală, există mai multe interpretări, constatându-se o lipsă de uniformitate liturgică în această privinţă.

Conform tradiţiei liturgice, ar trebui ca rânduiala să conţină în primul rând slujba sfinţirii apei, la casa sinucigaşului, cu ectenia morţilor, la care să fie pomeniţi cei din neamul mortului, fără a se pomeni numele acestuia. Apoi preotul stropeşte cu apă sfinţită locul unde persoana s-a sinucis, dacă acest loc se află în apropiere. După aceea, cortegiul funerar merge direct la cimitir, preotul mergând în urma sicriului, stropind cu apă sfinţită, fără opriri. La cimitir se rostesc ectenia morţilor, Apostolul şi Evanghelia morţilor, precum şi a doua rugăciune de dezlegare şi Veşnică pomenire, tot fără a se pomeni numele sinucigaşului, ci doar rudele răposate ale acestuia.

Ţin să precizez că rânduia-la aceasta poate fi săvârşită numai în cazul în care sinucigaşii, în decursul vieţii, au fost buni creştini, iar în privinţa tragicului lor sfârşit nu există certitudine cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale.”, incheie parintele. Adica exact Cazul Madalina Manole, dupa cum poate depune marturie si parintele ei duhovnic.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Ne putem ruga pentru sinucigasi? Cazurile Madalina Manole, Mihail Erbasu, Cristian Panait, Radu Chesaru. Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei. UPDATE: Varianta crimei”

  1. Cojo says:

    Sunt multi oameni care au probleme cu vederea si de aceea se duc la doctor si dupa consultare se duc si isi cumpara ochelari, care ii ajuta sa vada bine. Alti oameni se nasc orbi si, in celemai multe cazuri, pentru ei nu e nimic de facut.

    In aceeasi maniera, un numar foarte mare de oameni se nasc cu diferite boli psihice. Din pacate societatea ii marginalizeaza si ii numeste “nebuni” pe acestia. Pentru “nebuni’ nu exista practic o vindecare pentru ca (1) e o rusine sa te duci la doctor pantru ca esti “nebun”; (2) de multe ori bolnavii psihici nu isi dau seama ca sint bolnavi si nu cauta ajutor nici de la familie nici de la doctor; (3) pentru cei care se duc la doctor de cele multe ori ori sint diagnosticati dupa ureche ori , (4) nu exista tratament adecvat pentru marea majoritate a bolilor psihice (creierul uman este inca o mare necunoscuta pentru medici).

    In concluzie,, pentru cei cu probleme psihice nu exista INCA o solutie de vindecare. Cum s-a vazut in cazul Madalinei, nici familia nici doctorii nici preotul nu si-au dat seama cit de periculoasa era boala ei. Si ca ea probabil ca in Romania sunt milioane care inafara de problemele phihice trebuie sa se lupte cu ignoranta si dezinteresul celor din jur.

    Poate ca e timpul sa incepem o discutie deschisa despre bolile mintii in asa fel ca sa fim informati si sa fim in stare sa recunoastem asemenea boli si sa ii ajutam pe cei bolnavi.Ca si cu ochelarii, nu toti ne nastem perfecti. Iar in loc sa ridem si sa ne batem joc de cei bolnavi ar fi bine sa stim care este cel mai bun mijloc sa ii ajutam.

    Numai bine, LC

  2. iuliana says:

    DUMNEZEU S O İERTE PE MADALİNA MANOLE !!!—SUNT CONVİNSA CA NU S A SİNUCİS—!!!

  3. O MAMA says:

    Maria Dragomiroiu spunea ca Madalina nu voia sa ajunga o artista BATRANA…. Cum comentati ? Daca tot cauta jurnalistii in viata ei, poate aflati si ce duhovnic avea…..Iertati-ma ca insist!

  4. floarea says:

    bravo d-le roncea.
    in sfarsit un crestin cu suflet
    Dumnezeu sa faca El cum stie cu cei care s-au condamnat la iad astfel. Cu siguranta Dumnezeu e mult mai bun decat noi cei ramasi in viata care judecam pana si mortii…

    Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!

  5. Iones says:

    NUMAI IN RUGACIUNILE PERSONALE, (ATAT)

    NU ESTE PERMIS CA SA FIE POMENITI SINUCIGASII IN RUGACIUNILE CE AU LOC IN SLUJBELE BISERICESTI…

  6. VR says:

    Corect!

  7. karmapolice says:

    straniu azi am cautat articole cu radu chesaru..incredibil, dar azi, acum 10 ani radu era “sinucis”. Nu cred nici in coincidente si nici in ipoteza sinuciderii sale..era un tinar minunat, l-am cunoscut la revolutie fugitiv..cred ca sufletul lui nu si-a gasit pacea..pina cind or sa ne mai fie batjocoriti eroii?? O rugaciune din inima pentru spiritul sau curajos!

  8. ionut says:

    Trezeti-va!!!!!!!!!!

    Sinuciderea este un pacat fara iertare, pentru ca prin sinucidere, omul renunta la cainta, si vara cainta nu exista iertare si mantuire…
    Cat despre Madalina, sa fim seriosi..a comis pacatul sinucideri…..

  9. VR says:

    Sinuciderea nu a fost inca lamurita. Mai studiati.

  10. Victor says:

    Cine este fara pacat sa arunce cu piatra ! Asa a glasuit IISUS HRISTOS !care s-a jertfit pentru noi !Sinucigasi sunt oameni slabi,fara un suflet puternic. Si apoi in multe cazuri de sinucidere s-a dovedit mai devreme sau mai tarziu ca de fapt nu s-au sinucis ci de fapt li s-a regizat sinuciderea ! Nu va grabiti sa judecati pe altii ca la randul vostru sa nu fiti nici voi judecati ! Numai Dumnezeu nu a gresit,nu greseste si nu va gresi NICIODATA !

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova