Jurnal si itinerarii de vacanta. Vedeta B1 TV si Vox News Mbela Nzuzi ne povesteste, in exclusivitate, cum e acasa, in Africa, cu “Dragostea din tei” de acasa, din Romania. Plus FOTO

Luni 16 August

Buna, Victor!

Nu prea am multe sa iti povestesc astazi. Sunt in oras, ma uit la toate manifestatiile care sunt organizate in cadrul marelui eveniment sarbatorit in Gabon: 50 de ani de la independenta tarii! Capitala este aglomerata, nu se lucreaza zilele acestea. Pe canalele de televiziune sunt emisiuni si filme documentare despre istoria natiei gaboneze si bilanturile progreselor realizate in ultimii ani. Seful statului Gabonez a fost in Congo Brazaville pentru comemorarea evenimentului similar la ei.

M-am intalnit astazi cu un domn care a scris o carte despre « tribalismul » in Congo. Cartea a fost editata in Franta dar nu a fost promovata in Romania. O sa-l ajut in asa fel incat mesajul pe care doreste sa-l transmita cetatenilor congolezi de pretutindeni sa ajunga si la comunitatea din Romania.

Miercuri, sunt invitata sa vad cum decurg lucrarile in studioul de inregistrare unde o formatie de muziza religioasa inregistreaza un CD. Voi putea de asemenea sa stau de vorba cu ei si iti voi trimite detalii ca si fotografii de aici (Vezi Foto Galerie mai jos).

In ceea ce ma priveste, sunt bine numai ca am impresia ca timpul trece ingrozitor de repede. Mama ma rasfata cu mancarurile traditionale africane. M-am ingrasat dar imi voi reveni atunci cand ma voi intoarce acasa. Oamenii sunt foarte curiosi ; vor sa stie cat mai mult despre Romania. Vremea este la fel de placuta, fiind sezonul racoros dar pe mine ma avantajeaza.

Carnavalul a fost foarte interesant: costume specific, dansuri care pun in evident identitatea culturala a Gabonului. Acum o sa mai raman putin in Libreville pentru ca e sarbatoare si vreau sa particip si eu la manifestatiile care sunt organizate. Ma voi intalni cu o doamna care e romanca si e stabilita aici, in Gabon, de ceva ani. Vreau sa imi povesteasca mai multe despre cum vedea ea aceasta tara.

Cum iti spuneam mai devreme, e o perioada agitata aici in Libreville. Dupa sarbatoarea Culturii si a drepelului, urmeaza aniversarea 50 ani de la independenta Gabonului. Sunt asteptati multi sefi de stat. Sarbatoarea este pe 17 August dar se simte deja in tot orasul. La noi in Republica Democratica Congo, am sarbatorit 50 de ani de la independenta la data de 30 iunie 2010 iar pe 15 iunie 2010 a fost randul celor din Congo Brazaville. Este un eveniment istoric la care participa multi sefi de stat din Africa si nu numai. O sa iti povestesc in cateva randuri despre bilantul pe care l-au facut aici in Gabon cu aceasta ocazie. S-au referit la mai multe domenii (educatie, cultura, sanatate, comunicatii, s.a.m.d.)

Maine, promit sa iti trimit mai multe informatii despre cum evolueaza lucrurile. Am inteles ca va veni de asemenea Presedintele Republicii Democratice Congo.

Deci, prin urmare saptamana aceasta incerc sa petrec si eu. Nu voi pleca din capitala. Raman aici si te tin la curent. Am de luat cateva interviuri cu liderii de comunitati din Congo. M-am intalnit cu un baiat care face parte dintr-o formatie de muzica religioasa, si cu unul care este liderul comunitatii congolezilor stabiliti aici. M-am intalnit de asemenea cu un tanar ziarist gabonez care imi va da un interviu si cateva imagini.

Marti 17 August

Astazi Libreville a fost in sarbatoare. Toate spatiile publice au fost decorate. Am avut parte de multe activitati culturale si nu numai. Ai in cele ce urmeaza calendarul manifestatilor.

Interesant a fost faptul ca la Parada Militara au participat si soldati francezi.

A fost aici si Presedintele Republicii Democrate Congo (de unde provin)

Lumea fiind atat de mica m-am intalnit cu o  sora de a noastra din Romania care este in Gabon de 28 de ani de zile. Este implicata in arheologie dar se ocupa de multe lucruri. Se simte ca la ea acasa. O sa ii iau un interviu la sfarsitul saptamanii.

Am mers cu ea intr-un sat, am vizitat o padure, am vazut cum se extrage vinul de palmier.

Am vizitat apoi o manastire care se afla undeva la vreo 27 km de Libreville.

Ti-am mai trimis un alt rand de fotografii.

Miercuri 18 August

Ma simt foarte obosita pentru ca nu am putut sa dorm asta noapte din cauza muzicii extrem de tare venita de la spectacolul care a fost organizat in centru si care a tinut toata noapte. Foarte interesant mi s-a parut faptul ca am auzit si cantece de la noi (din Romania!). I-am auzit pe baietii de la Ozone cu melodia DRAGOSTEA DIN TEI. Stiam ca erau apreciati in Europa dar nu stiam ca succesul lor a ajuns si aici in Africa.

Am fost intr-un studio de inregistrare ca sa vad o formatie de muzica religioasa care inregistreaza un nou album. Canta foarte bine; au melodii vesele si dinamice. Vor sa vina in vizita in Romania ca sa ne incante cu muzica lor.

In rest, profit de ultimele zile ca sa ma rasfat cu mancarea de la mama. Face tot feluri de mancaruri pe baza de sosuri din muguri de palmier iar la garnitura mananc piure de banane, banane fierte sau manioc.

Promit sa te invit la sediul Fundatiei, cand ma intorc, ca sa va gatesc ceva autentic de data aceasta.

Transmite-i salutarile mele lui George, te rog

Maine, ma voi conecta din nou asa ca, daca ai intrebari, sugestii sau reclamatii, trimite-mi un reply.

O seara buna in continuare sau canicula usoara ???!!!!!

Mbela

Joi 19 August

In ceea ce priveste programul meu, nu mai am multe de facut pentru ca mai am putin si ma intorc ACASA. Am fost de doua ori pe litoral la Pointe Denis. Mi-a placut tare mult. Am fost pe partea pe unde trece oceanul. E pur si simplu minunat. Apa e curata, nu e foarte aglomerat si pestele este proaspat si foarte bun.

Mi-e dor de voi toti. Abia astept sa vin acasa. As fi vrut sa mai stau un pic dar inima este, ca intotdeauna, impartita in doua.

Spor la toate si succes!

Pe curand,

Mbela

(Pe care o asteptam cu totii, cu drag, si la casa ei din Romania)

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Jurnal si itinerarii de vacanta. Vedeta B1 TV si Vox News Mbela Nzuzi ne povesteste, in exclusivitate, cum e acasa, in Africa, cu “Dragostea din tei” de acasa, din Romania. Plus FOTO”

  1. Andrei Pintilie says:

    Salutari lui Mbela, o asteptam pe Vox.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova