Profesorul Radu Ciuceanu a fost decorat de Patriarhul Romaniei, la aniversarea INST de la Academia Romana, cu Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii. FOTO/VIDEO Trinitas/Ziaristi Online


Prof. Radu Ciuceanu decorat de Patriarh la simpozionul aniversar INST de la Academia Romana de ZiaristiOnlineTV

Prof Radu Ciuceanu decorat de Patriarh - INST 20 de ani - Academia Romana - Foto Victor Roncea - Ziaristi Online

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat în subordinea Academiei Române, a împlinit 20 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, în Aula Academiei Române a avut loc Simpozionul internaţional “Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice”, informeaza Basilica.ro.

15 Prof Radu Ciuceanu INST 20 de ani Academia Romana - Ploiesteanul decorare - Foto Maria Stefanescu -Ziaristi OnlineÎn deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Suferinţe adânci şi multe puse în lumină, informează Trinitas TV.

Preasfinţia Sa a oferit din partea Patriarhului României Ordinul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena domnului profesor dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului, iar pentru Institut Diploma de onoare Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi medalia omagială cu chipul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii, dupa cum puteti viziona si in reportajul Trinitas de mai sus. In preambulul materialului nostru oferim o selectie ampla de fotografii de la manifestarea de exceptie iar in baza acestuia filmarile cu discursurile profesorilor Radu Ciuceanu si Octavian Roske din plenul Aulei Mari a Academiei Romane.

IPS Teofan la aniversarea INST de la Academia Romana - Foto LuminaLa eveniment a participat şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. Înaltpreasfinţia Sa a susţinut prelegerea Închisoarea libertăţii şi libertatea închisorilor, publica ziarul Lumina, in editia de azi, impreuna cu fotografia de alaturi.

Căutarea adevărului istoric a stat la baza întemeierii Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.

La aniversarea stiintifica au luat parte numeroase oficialităţi şi membri ai Academiei Române, sedinta omagiala fiind prezidata de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. În cei 20 de ani de activitate a INST au fost publicate zeci de volume care pun în lumină aspecte puţin cunoscute ale perioadei comuniste.

Şi Biserica Catolică a transmis un mesaj de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti.

La final, din partea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului au fost oferite diplome de onoare dar şi medalii omagiale participanţilor, intre cei onorati de INST si Academia Romana numarandu-se inaltii ierarhi aflati de fata, oficialitati trecute si prezente, fosti detinuti politic, profesorii Ioan Scurtu, Dan Berindei, Ilie Badescu, Dinu Zamfirescu, Corneliu Turianu, George Potra, Cristian Paunescu, Mircea Suciu, s.a., cat si, In Memoriam, regretatii profesori Florin Constantiniu si Mihai Ungheanu (foto mai jos).

Lucrarile Conferintei internationale aniversare continua si azi la sediul Institututului. Portalul Ziaristi Online va prezenta maine, integral, prelegerea Inalt Preasfintitului Teofan. Pana atunci, puteti citi tot la Ziaristi Online cuvantul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel.

Surse: Basilica.ro si Ziaristi Online

Foto: Maria Stefanescu si Victor Roncea


Vedeti si: Profesorul Radu Ciuceanu la 85 de ani! Marturii din Inchisori: “Prea mult intuneric, Doamne!”. FOTO/VIDEO

Prof Radu Ciuceanu INST 20 de ani Academia Romana - In Memoriam Mihai Ungheanu - Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Profesorul Radu Ciuceanu a fost decorat de Patriarhul Romaniei, la aniversarea INST de la Academia Romana, cu Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii. FOTO/VIDEO Trinitas/Ziaristi Online”

  1. geo says:

    !!!!!!!!
    Toti ceilalti, care l-ati cunoscut pe parintele Ioan Pop, sunteti rugati, in spiritul crestinesc pe care toti incercam, dupa putinta, sa il urmam noi insine, sa va aduceti contributia la apararea dansului (vezi mai jos comunicatul), trimitand un email P.C. Pr. Vicar Nicholas Apostola [email protected] cu acele multe sau putine lucruri bune pe care vi le mai puteti aduce aminte despre parintele Pop, sau sa trimiteti mai departe acest communicat.
    P.S. Audierea la Biserica s-a amanat pe 5-6 Oct.

    From: Cristian Havriliuc [mailto:[email protected]]
    Sent: Tuesday, September 24, 2013 9:22 PM
    To: [email protected]
    Subject: FOARTE IMPORTANT

    Stimati membrii ai Parohiei Toti Sfintii – Toronto,

    Dupa cum va este cunoscut P.C. Pr. Vicar Nicholas Apostola si Doamna Dr. Elena Bront de Avilla, reprezentantii Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, vor veni in Parohia noastra pentru a se intalni cu Consiliul Parohial si Comitetul Doamnelor. De asemenea isi propun sa discute cu toti enoriasii care vor dori sa ii intalneasca.

    In acest scop sambata 5 Octombrie, cu incepere de la ora 1:00 pm vor fi gata sa se intalneasca cu enoriasii. Discutiile cu enoriasii vor continua si duminica 6 Octombrie.

    Rugam toti enoriasii parohiei noastre sa participe la aceasta intalnire deosebit de importanta.

    De asemenea va rugam sa informati direct si pe alti enoriasi care nu au primit acest email despre programul reprezentantilor Arhiepiscopiei

    Reprezentantii Arhiepiscopiei se vor caza la Don Valley Hotel.
    Pentru cei interesati va informez ca P.C. Pr. Vicar Nicholas Apostola are urmatoarea adresa de email [email protected], iar telefomul are numarul 508-335-7378.

    Cu deosebita consideratie,

    Cristian Havriliuc
    Presedintele Consiliului Parohial

    Sent: Friday, September 27, 2013 9:18:22 AM
    Subject: va rog sa cititi

    Dragilor, va rog nu mi-o luati in nume de rau, dar toti il stiti, v-ati intrebat si comentat vis-a-vis de parintele Ioan Pop.
    Va invit sa cititi apelul de mai jos si filtrati prin prisma gindirii voastre.
    Poate ca ne-ar prinde bine sa ne reamintim ca Isus a facut atita bine si din nefericire a fost rastignit..

    Audierea la Biserica s-a aminat pe 5-6 Oct!

    —– Forwarded Message —–
    Multumim fratilor intru credinta,
    oameni cu totul deosebiti, Raluca si Vicentiu, pentru cuvintele
    de incurajare si poate…”trezire” a noastra a tuturor!

    PS. Pe mine un singur lucru ma umple de groaza:
    Cum e posibil ca dupa prima reclamatie, care oricum era
    “suficienta” pentru orice e mai rau,
    sa apara altele care sa puna “gaz pe foc” !
    Asta depaseste cu mult puterea mea de intelegere!
    Stiti cum vad asta?
    E cam acelasi lucru cu a vedea casa fratelui arzand si tu
    aduci o canistra de benzina si o pui pe foc!
    Si eu, fiind copil de pompier, stiu cel mai bine
    ca un foc porneste dintr-o neatentie, neglijenta… etc!
    Nimeni nu vrea “sa-si dea foc la valiza”, dar
    Doamne fereste se poate intampla cum am zis mai sus!
    Important este cum reactioneaza cei din jurul tau!!!!

    2013/9/27 Serban (Raluca & Vincent)

    Dragi prieteni,

    Nu stiu daca chiar toti cei inclusi in acest email ati fost vreodata si la biserica Toti Sfintii si il cunoasteti personal pe parintele Ioan Pop; daca nu il stiti, poate il transmiteti altora care il cunosc.

    Toti ceilalti, care l-ati cunoscut pe parintele Ioan, sunteti rugati, in spiritul crestinesc pe care toti incercam, dupa putinta, sa il urmam noi insine sau sa il predam copiilor nostri, sa va aduceti contributia la apararea parintelui spunand in fata acestei comisii (vezi mai jos comunicatul) sambata Sep 28 sau duminica Sep 29, acele multe sau putine lucruri bune pe care vi le mai puteti aduce aminte despre dansul.
    Dupa cum stiti, cele rele s-au spus deja si lumea se ingramadeste acum sa-l judece inainte de a o face cei in drept. Noi nu stim nici unul toate detaliile si lasam justitia sa-si urmeze cursul.

    Dar e important sa intelegem bine ca un om pe care il stim cu toti, ca mine si ca voi, cu bune si rele, risca sa intre in PUSCARIE pentru o acuzatie foarte vaga.
    Ganditi-va ca ORICUI dintre dvs. sau copii dvs. i se poate aduce o astfel de acuzatie (da, oricine poate fi acuzat de “sexual assault” si cautati va rog online sa vedeti ce definitie larga si evaziva are termenul, ca poate include pana si lipsa totala de contact fizic!) si pana sa apucati sa spuneti ceva, viata voastra cum o stiati e distrusa atat moral cat si financiar. In cateva ore! Servici, reputatie, familie, prieteni, toate se pot pierde.
    Apararea costa, ruineaza si dureaza, iar finalul PUSCARIEI atarna deasupra capului tot timpul acesta, chiar daca ne dovedim in final nevinovati, sau daca “scapam” numai cu o amenda strasnica.
    Incercati cateva minute numai sa va imaginati pe voi insiva sau pe unul din copii vostri in situatia asta, chiar daca v-ati sti perfect inocenti si convinsi ca veti castiga: pentru ca nu lupti doar cu neadevarul, ci cu sistemul!

    Nu uitati un lucru foarte important: fiecare greseala din vietile noastre are multe nuante si circumstante atenuante sau agravante. Nimic pe lume nu e doar alb sau negru, vinovat sau nevinovat, liber sau in PUSCARIE.
    Chiar daca vor fi unii sa zica ca nu iese fum fara foc, ganditi-va totusi bine daca acest om merita sa intre IN PUSCARIE (accentuez mereu pt. ca e locul care distruge vieti, nu le salveaza).
    Chiar daca ar fi ceva la mijloc, s-a trecut peste orice etapa intermediara si s-a mers direct la pedeapsa maxima: PUSCARIA.
    Nu s-a considerat (dupa stiinta mea) vreo etapa intermediara, comuna si de bun simt:
    – Admonestarea personala
    – Admonestarea intre prieteni/cunostinte
    – Renuntarea la a mai frecventa biserica respectiva
    – Cearta (chiar si “ca la usa cortului” uneori poate da si niste roade, macar o separare definitiva)
    – Amenintarea (inceteaza ca altfel …)
    – Reclamatia la superiori (episcop, arhiepiscop)
    – Reclamatia la sotie (foarte eficienta in astfel de acuzatii, va imaginati)
    – Admonestarea in public, in comunitate
    – Etc. – mai adaugati dvs daca stiti.
    Toate etapele astea au fost dibaci si cu intentie sarite ca rana sa fie cat mai larga si nevindecabila.
    V-ati intrebat de ce? Cum e posibil? E normal?

    Oare chiar asa nu mai putem comunica unii cu altii de loc, oare chiar aici ne-a adus non-civilizatia text-messaging? Spunem vorbe scurte, putine, iar daca nu ne place ceva bagam omul in puscarie direct?…
    Oare criminali autentici care umbla pe strada si violeaza femei cu adevarat (cu contact fizic si fara dubii sau interpretari lingvistice) sunt VREO SECUNDA comparabili cu parintele?
    Acuzatiile sunt diferite dar finalitatea, culmea, e aceeasi – PUSCARIA! Aceeasi puscarie!
    Criminali, violatori, talhari, tot gunoiul societatii pot sta (fereasca Dumnezeu) la un loc cu parintele Ioan…
    Vi se pare logic si binemeritat?

    Apelul este la a ajuta sambata/duminica cu o declaratie scrisa sau verbala, o parere, ceva care sa arate si aspecte pozitive din viata preotului, date pentru inceput acestei comisii a bisericii ortodoxe romane, un calugar si un avocat (detaliile mai jos).

    Sotia si fiica mea nu au avut parte de nimic care sa le faca macar sa se gandeasca vreodata la a-l acuza de o comportare necivilizata in vreo imprejurare.
    Din contra, au primit sfaturi bune, dupa putinta preotului si dupa luminarea de la Dumnezeu pe care orice duhovnic o primeste in clipele cand isi exercita chemarea.
    Chiar si in afara spovedaniei discutiile au fost intotdeauna amiabile, spre cladirea binelui sau macar spre evitarea raului, dupa cum sta bine oricarui om si mai ales unui preot.

    Parintele a pus umarul la construirea nu doar a unei biserici fizice, fapt mare in sine oricum, ci a unei intregi comunitati de suflete, ne-a botezat copiii, i-a casatorit, ne-a ajutat pe unii cu acte, pe altii cu recomandari, cu sfaturi, cu o vorba buna.

    Poate mai stiti unii si care nu stiti va spun eu, cum erau predicile parintelui Ioan in primele saptamani dupa ingroparea fetitei sale!
    Plangea si spunea, plangea si ne zicea de bine si de Dumnezeu, pomenea mortii si ii tremura vocea cu gandul la fetita pe care pana mai ieri o lua de la scoala sau o imagina casatorindu-se cu un om de isprava…
    Pe mine unul examenul asta crunt pe care l-a trecut, de a mai putea vorbi de Dumnezeu cand ti-a luat fiica, mi se pare cea mai mare hirotonie intru preotie pe care o poate primi cineva!
    Atunci se vede credinta, la greaua incercare, pentru ca in mod normal majoritatea ridicam pumnul spre cer intr-o astfel de imprejurare!
    Eu il deranjam, in virtutea spovedaniei, cu problemele mele marunte de viata (mari insa pentru mine) iar el care isi pierduse copilul imi raspundea cu un sfat bun, imi spunea cum trebuie sa ma uit tot timpul la finalitate, nu la imediat, la mantuirea sufletului respectiv (a celui care e bolnav si pentru care te rogi, sau a celui adormit…).
    Cuvinte de intarire pe care acum el nu le are de la nimeni…

    Acest om azi se imagineaza zi si noapte in PUSCARIE si o va face pentru luni sau poate ani de zile. Totusi, mie unul mi se pare mult prea mult…

    Vor fi necesare si astfel de puncte de vedere la judecata, cat mai multe daca binevoiti, pentru a cladi o imagine in ajutorul adevarului, imaginea complexa si intreagaa omului, nu deformata intr-o singura directie de mass media si de ce sa nu recunoastem, chiar si de propriile noastre ganduri care in lipsa aducerii aminte a binelui, tind sa se focalizeze numai asupra raului.
    Apoi, ajuta si moral, pentru a-l face sa vada ca nu e chiar singur, ca mai sunt oameni care mai cred in el, sau macar care ii mai acorda beneficiul indoielii pana la pronuntarea hotararii finale.

    Judecatorii vor avea ei grija sa puna impreuna si bunele si relele dupa cum ii va lumina Dumnezeu; noi insa (cei care il cunoastem pe preot) avem datoria morala de a le furniza si partile lui bune, ca sa aiba cu adevarat ce cantari in balanta, prea inclinata deocamdata spre rau, a justitiei.
    Puteti fi siguri ca acelasi apel l-as face in sprijinul oricaruia dintre voi pe care va cunosc personal; suntem toti romani, departe de tara si ne putem uni ca o familie nu numai la baluri si nunti, ci si la greu si la nevoie.

    Cititi mai jos detaliile, dati mai departe daca mai stiti pe altii care il cunosc si faceti cum va lumineaza Dumnezeu si va lasa inima.

    “…si ne iarta noua gresalele noastre, precum SI NOI IERTAM gresitilor nostri …”
    Vicentiu Serban

    P.S.: Sa ne amintim ca tot bine e si atunci cand macar ne abtinem sa facem raul. E un prim pas…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova