NESIMTIRE DE STAT. “Cadoul” de Pasti al Guvernului pentru fostii detinuti politic: maximum 10.000 euro despagubiri. Nicolae Purcarea ar primi… 500 de euro pentru fiecare an de schinguiri in temnitele comuniste. AUDIO/VIDEO


Guvernul vrea să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pe care le pot pretinde foştii deţinuţi politici, prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic.

Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat, ieri, că există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stabili nişte limite privind aceste despăgubiri. „Suma de 10.000 de euro este rezonabilă şi, probabil, nu e departe de practica instanţelor”, au declarat sursele citate.

Această iniţiativă legislativă apare la mai puţin de o lună de când fostul lider ţărănist Ion Diaconescu a anunţat, prin avocatul său, Victor Ciorbea, că a dat în judecată statul român şi cere să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.

Ziarul „Adevărul” a prezentat în premieră cazul lui Radu Ciuceanu, directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, care a câştigat, în luna februarie 2010,  la Tribunalul Bucureşti, procesul cu statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor. El urma să primească cele mai mari daune în astfel de cazuri, 600.000 de euro, dar decizia a fost contestată cu apel. Radu Ciuceanu a fost închis timp de 15 ani în penitenciarele Piteşti, Craiova, Jilava, Văcăreşti, Dej, Ploieşti şi Gherla, fiind arestat pentru prima dată la vârsta de 20 de ani.

Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a fost aprobată la jumătatea anului trecut de Parlamentul României. În baza acestei legi,  foştii deţinuţi politici sau, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţi până la gradul al doilea pot solicita despăgubiri într-o perioadă de trei ani, fără să plătească niciun fel de taxă de timbru.
Liliana Năstase, Ionel Stoica / Adevarul

Pe cine batjocoresc guvernantii Romaniei din ultimii 70 de ani: Mărturisitorii temnițelor Mărturisitorii temnițelor comuniste - Conține audio

La noi, arestările în număr mare din vremea comunismului au început la 14 mai 1948 când au fost închiși 1,5 milioane de oameni.

Pitești, Aiud, Gherla, Tg. Ocna, Jilava, Miercurea Ciuc sunt locurile în care toți aceștia au suferit de foame, de frig și au îndurat cele mai grele torturi.

25 de ani de muncă silnică, 16 ani sau 10, perioade de grele suferințe dar și de așteptare a zilei eliberării. 500.000 de români au murit în închisorile comuniste. S-a scris și s-a vorbit despre experimentul Pitești, despre torturile la care erau supuși toți acești deținuți pentru simpla vină de a se fi opus comunismului. Și femeile au fost închise și tratate fără milă, îinute în izoltor, cu șobolani, flămânde, bătute. Au intrat la 19-20 de ani în pușcărie și au ieșit la 48. Proiectul difuzat timp de două săptămâni la România, împreună, a fost realizat de Izabela Aivăncesei și se numește „Mărturisitorii temnițelor comuniste”.

ARHIVA PROIECTULUI
Valeriu Gafencu Xenia Mămăligă Aspazia Oțel Iustin Pârvu Ion Popescu
Maria și Gabriel Constantinescu Mihail Lungeanu Iulia Coșeriu Neculai Popa Grigore Caraza și Paulin Clapon

În temniţe unii au devenit mai răi sau mai buni. Pe cei din urmă i-a vizat proiectul “Mărturisitorii temniţelor comuniste” iniţiat de Radio România Actualităţi timp de două săptămâni. Pe cei care s-au schimbat, au devenit creştini, şi-au asumat suferinţa şi s-au îmbunătăţit. Au încercat să înţeleagă de unde le vine suferinţa şi care-i este sensul, au acceptat-o purificându-se astfel. E adevărat, totul a început ca o luptă politică. Bolşevismul a făcut mult rău, dar prin manifestarea aceasta a răului s-a obţinut altceva: sfinţirea unor oameni ce au avut intuiţia să dea relevanţă lui Dumnezeu în viaţa lor mai mult decât tot ce li se întâmplă – temniţe, de exemplu. E o taină pentru cei mai mulţi dintre noi: răbdarea, smerenia şi speranţa acestor oameni în condiţii greu de imaginat… Frig, foame, cătuşe, izolatoare, torturi… Rugăciune… Greu de inteles… A contat starea de spirit în condiţiile vitrege ale temniţei? Cine au fost aceşti oameni, ce efecte au avut asupra lor experienţele trăite, la ce şi cui a folosit sacrificiul acestei generaţii? Mulţi s-au stins în chinuri cumplite. Cei care au supravieţuit sunt martorii a ceea ce s-a întâmplat în temniţe în perioada 1948 – 1964, anul eliberării. Ei mărturisesc despre puterea rugăciunii şi despre cum s-au călit în aceste greutăţi.

Părintele Iustin Pârvu – duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ

Din cei 91 de ani ai săi, 16 i-a petrecut prin temniţele comuniste. A ctitorit lângă Ceahlău o mănăstire de monahi. Nu a crezut că lucrarea sa va avea o astfel de amploare, mărturiseşte în dialogul cu Laura Isabela Aivăncesei, deşi şi-a dorit să revină pe locurile natale unde trăiesc oameni curaţi şi credincioşi.

Autor: Izabela AivănceseiRadio Romania Actualitati

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “NESIMTIRE DE STAT. “Cadoul” de Pasti al Guvernului pentru fostii detinuti politic: maximum 10.000 euro despagubiri. Nicolae Purcarea ar primi… 500 de euro pentru fiecare an de schinguiri in temnitele comuniste. AUDIO/VIDEO”

  1. Orlando says:

    Statul roman putea sa aplice metoda pusa în practica în Polonia,care de la 1 Ianuarie 2010 a redus drastic pensiile la agenți secreți,iar bani au fost redistribuiți în alta parte!
    Se pare ca guvernele care sau perindat de 20 de ani recompensează și protejează torționari poporului roman prin pensi nesimțite în comparație cu restul populației!
    Ce merite au securiști care au terorizat populația în țară și în exil?
    Părerea mea ca 95% din organizațiile non-guvernamentale,partide politice,mas media sunt conduse în umbra de Cupola securități!Exemplu cel mai elocvent Revista 22 care de douăzeci de ani a fost o trambulina de lansare a unor politicieni manevrați din umbra de securitate(PAC,PNL-Aripa tânăra,PNL-93,Societatea academica romana,România literara,Prodemocratia,organizați de revoluționari,etc.etc.)toate trambulina de lansare pentru securiști,turnători ordinari ai securități!
    Din păcate la asociația foștilor deținuți politici aceeași situație!Eu nu am auzit în 20 de ani sa se găsească 40 de deținuți politici sa se lege cu lanțurile în fata sediului Guvernului cerând dreptate,sau sa protesteze în fata Ambasadelor marilor puteri(tari NATO)sa solicite sa tragă guvernul de mâneca explicandule ca țara este condusa în mare de foști securiști!
    Eu știu ce blestem au făcut înaintași noștri? Sa nu găsești câțiva bărbați adevărați în țara asta, deținuți politici anticomuniști sa se lege cu lanțurile măcar simbolic în fata Ambasadei Americane strigând:
    Vrem dreptate! Vrem dreptate,ajutatine!

  2. irv35 says:

    Ma iertati dar adevarata insulta este a oferi despagubiri financiare unor eroi. Adica dupa ce au suferit atata sa-si piarda plata la Dumnezeu? Pretuirea vietii si suferintei umane in bani este idee jidoveasca. ‘Orice om are un pret’ spune o zicala a lor. Daca acesti oameni se lasa acum manjiti cu bani, zice Domnul, ‘va zic: Si-au luat plata lor’.

  3. VR says:

    99% dintre ei nu au cerut nici o despagubire. A trebuit sa vina dobitocul de Ciorbea cu pretentia lui de 18 milioane ca sa fie cu totii murdariti. Cei care au cerut bani – conform Legii, oricum strambe – este pentru ca MOR DE FOAME! Unii dintre ei nu au bani de intretinere. Este datoria statului sa aiba grija de eroii sai. Daca te crezi in postura Celui care judeca plateste-le tu medicamentele si dupa aceea reclama ca-si cer drepturile, in timp ce jecmanitorii statului l-au pradat de zeci de miliarde de euro!

  4. irv35 says:

    Eu nu judec pe nimeni. Statul este obligat sa poarte de grija de toti cetatenii mai ales de cei batrani si neputinciosi. Insa este din vina nepasarii si individualismului cetatenilor ca acestia au ajuns sa-si reclame minimul necesar existentei folosindu-se de meritele lor de eroi si riscandu-si astfel plata de la Dumnezeu. Macar dintr-un fond public benevol ar putea fi ajutati acestia daca statul este surd si orb, pentru ca ‘tara care nu-si iubeste si nu-si respecta eroii, nu merita sa traiasca’.

  5. VR says:

    Exact! Trist! Totul e grotesc!

  6. ANDREI says:

    Un minim de cunostinte juridice te determina la urmatorul rationament:
    -daca ai fost condamnat pe nedrept, vei solicita daune morale –art 504 CPP– statului roman, deoarece eroarea sau abuzul s-a produs din nestiinta ori incompetenta functionarului, astfel ca statul intervine ca un garant si v-a raspunde material. In acest sens, ar fi relevant pentru guvernantii nostrii incompetenti sa compare sumele acordate in instante unor astfel de persoane, respectiv sa le compare cu cele 10.000 EUR , ce ar reprezenta limita maxima cica ,,legala,,
    -cat de legal este ca legiuitorul sa stabileasca limita maxima al daunelor, in mod abstract, vis-a-vis de menirea instantelor constand in analiza particularitatii fiecarui caz, si in consecinta sa stabileasca cuantumul daunelor.
    -de ce am limita cuantumul d-morale doar in ipoteza fostilor detinuti politici si nu si in alte cazuri, cum ar fi erorile judiciare cand se invoca disp. art 504 cpp.???
    -chiar nu i-si da seama nimeni ca de fapt se apleaza astfel la doua ,,balante al adevarului,, care se inclina diferit, doar pentru ca legiuitorul si-a facut un obicei din a viola atributiile puterii judecatoresti.

    Daca sunt atat de destepti, trebuia sa stabileasca un cuantum rezonabil al daunelor, –nicidecum suma de 10.000. eur– si care sa se plateasca efectiv ( sau actiuni la fondul proprietatea ), dar nu sa-i poarte pe oameni prin justitie, urmand ca cei nemultumiti sa promoveze actiuni pentru diferenta pana la suma pe care ei insisi o considera ca fiind rezonabila.
    Dar ce sa zicem…………trebuiesc infintate inca cateva sute de posturi la nivel central pentru progeniturile oamenilor politici ce sunt mai aproape de putere, cu salarii rezonabile, de zeci sau sute de ori peste minimul pe economie.

  7. dani stef says:

    Sa va fie rusine cu cei 10 000 E….de ce nu ati incercat sa faceti modificarea asta inainte de alegeri…..am crezut ca pdl este un partid al poporului…cel putin asa zicea basescu…dar totul a fost o minciuna…parlamentari deputati pdl toti sunteti o apa si in pamant alaturi de psd pnl pc udmr…niste mincinosi ordinari…Iar ptr poporul roman va cer sa spuneti…cati miliardari si milionari trebuie sa aibe ROMANIA ca sa luati decizii si in favoarea prostimii care va alege….RUSINE…
    ps
    stiu ca daca vedeti mesajul asta va bufneste rasul ca de….daca voi aveti burtile pline ca doare in cot de altii…nici acolo…
    si inca ceva au fost 45.000 de detinuti politici inmultiti cu 10 cel putin si vedeti unde o sa pierdeti alegerile data viitoare…cand sper sa vad si pdl-isti cu base in frunte in cazul lui VOICU…

  8. andrei says:

    Cine ne poate spune cu ce se ocupa ILEANA LUCACIU, respectabil critic de teatru azi, la ziarul SAPTAMANA, pe vremuri??? Ce stiti despre dosarul ei? Fac o ampla documentare despre secretele domniei sale si am nevoie de tot ce stiti…

    O mare “luptatoare anticomunista” de azi, Ileana Lucaciu, de la Romania libera, pe vremea cind era la Saptamina era zeloasa in astfel de operatiuni, iar acum se bazeaza pe pretinsul nostru deficit de memorie.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova