ROMANE, NU UITA! 71 de ani de la genocidul savarsit de unguri asupra românilor din Transilvania ocupata. Supravietuitor al masacrului de la Ip: “In acea zi, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat”


O productie MDV Film. Producator: Mihai Orasanu. Redactor: Anca Filoteanu, Imagine: Marian Stanciu. Documentar oferit portalului Ziaristi Online de catre autori.

Mărturia unui supraviețuitor

La 68 de ani de la Dictatul de la Viena și masacrul din Ip, singurul supraviețuitor rămas încă în viață, Gavril Butcovan, a acordat un interviu ziarului Gardianul, povestind drama familiei sale din noaptea de 13/14 septembrie 1940. Acesta mărturisea în articolul apărut în data de 2 septembrie 2008:

„În zorii zilei de 14 septembrie 1940, am fost trezit de zgomotul asurzitor al focurilor de armă ce răzbăteau dinspre casele vecinilor noștri. Era în jur de ora 5, încă era întuneric și m-a cuprins o frică ce nu o pot descrie în cuvinte. Aveam doar 16 ani. În familie eram de toți 10 suflete, printre care 8 copii. Locuința era compusă din două încăperi. Eu, părinții și alți 5 frați dormeam într-o cameră, iar în camera mică, ceilalți doi frățiori. L-am trezit pe tata, Mihai Butcovan și i-am spus că sunt împușcați românii. Tata nu putea vorbi de emoție, pentru că bănuia ce ne așteaptă, focurile de armă întețindu-se cu fiecare minut ce trecea. S-a uitat pe geam să vadă ce se întâmplă pe uliță, spunându-ne apoi că vede oameni care se plimbă agitați. Pentru o clipă mi-am aruncat și eu ochii pe fereastră. Strada era plină de militari horthyști și consăteni maghiari, deveniți părtași la masacru. Mama i-a zis tatii să meargă să deschidă ușa, ca să nu bată soldații în poartă așa cum au făcut la vecini. Pe când tata a vrut să deschidă ușa, soldații erau deja în curtea noastră. Unul dintre criminalii horthyști s-a răstit la el, spunându-i să iasă afară din casă. La câteva secunde am auzit cinci bubuituri de armă. Atunci am știut că l-au împușcat pe tata. Imediat au năvălit în casă trei soldați, îndreptând puștile spre noi. Ne-au spus răstit în ungurește, să ieșim afară. Mama i-a întrebat, arătând spre leagănul unde se afla sora mea cea mică, ce va întâmplă cu fetița, la care i-au răspuns ca o crească ei. Când am ieșit l-am văzut pe tata, care zăcea cu fața în jos lângă peretele casei. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii horthyști au tras în mine. Cuprins de groază m-am prăbușit lângă corpul neînsuflețit al părintelui meu. Mi-am dat seama că sunt în viață, simțind o arsură puternică. Inima îmi bătea tare pentru că în momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe frații mei. În fața casei, la câțiva metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost împușcată în piept cu cartușe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, care, disperată, striga <<Unde ești maică?!>>, a fost secerată de gloanțele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn. Asupra mamei au tras, rănind-o, însă a apucat să se ascundă sub o căruță. Cred și astăzi că șansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de lângă tata și am stat culcat cu față la pământ, în timp ce călăii erau preocupați cu uciderea celorlalți membri ai familiei. Pe lângă mine și mama au mai scăpat cei doi frați ai mei, Ioan, de 12 ani, și Floarea, de 6 ani, care au dormit în camera mică, unde criminalii nu au mai căutat. Bănuiesc că în sinea lor credeau că au ucis întreaga familie după ce au tras în 7 persoane și au străpuns-o cu baioneta pe Paulina.”

Gavril Butcovan amintește și de celelalte crime comise în noaptea masacrului:

„ Doresc să vă mai spun că cruzimea cu care a fost comis acest genocid întrece orice închipuire. Bătăile și schingiuirile au început înainte de masacru cu 3-4 zile. Unii români au fost bătuți până ce și-au dat duhul. Lui Dumitru Sarca i-au tăiat mâinile, lui Dumitru Chiș i-au scos ochii, iar lui Pavel Sarca i-au smuls unghiile de la mâini. Nu pot să uit nici drama prin care a trecut Gheorghe Leonte și soția acestuia, care era în durerile facerii. Bărbatul a plecat după moașă, dar pe drum a avut ghinionul să se întâlnească cu echipa criminală. Aceștia, sub amenințarea armelor, l-au întors din drum, iar odată ajunși în curtea casei l-au împușcat. Soției i-au scos copilul din burtă cu baionetă. O altă tragedie s-a petrecut la cimitir cu Maria Sarca, de 40 de ani și Maria Olla, de 15 ani. Cu toate că nu erau încă moarte au fost aruncate în groapa comună și îngropate de vii. In acea zi de 14 septembrie 1940, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat.”

A fost odata Transilvania from Victor Roncea on Vimeo.

A fost odata in Transilvania, Documentar 2007, 30 min. Regizor: Manuela Morar
Producator: Hyperion University. Film oferit portalului Roncea.ro de catre autori.

Cititi mai multe la MuzeulRefugiatilor.eu

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “ROMANE, NU UITA! 71 de ani de la genocidul savarsit de unguri asupra românilor din Transilvania ocupata. Supravietuitor al masacrului de la Ip: “In acea zi, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat””

 1. Fanu says:

  TOKES TOCMAI SI O FACUT PARTID… marinarul ce părere are despre asta?????????? că pe demonocraţii de la uie nu i întreb fiindcă NU are rost să întreb sătanele de ce le face sluga

  https://www.realitatea.net/partidul-lui-laszlo-tokes-devine-oficial_870946.html

 2. Puscasu Vlad Irimie says:

  hortystii au ucis 2000 de romani in 1940,in septembrie,ulterior inca cateva mii.Au deportat in Germania aprox 100000 de romani,plus evreii.

  Spre deosebire de unguri, URSS si Stalin,cu tot NKVD-ul mongoloid,a ucis doar intr-un an,1940-41, 300000 de romani,plus alte cateva sute de mii de romani dusi in Siberia sa moara de foame si frig.

  E bine de stiut,care e dusmanul nostru,cum spune Antonescu: neamtul,sau rusul?

 3. Iustina Bacosca says:

  Dumnezeu sa-i pomeneasca in Ceruri pe toti romanii ucisi de hortisti si de comunisti!

  La Piatra Neamt, drumul care duce spre depozitul de munitie, in zona Balaur exista doua gropi comune, deoparte si de alta de strada Mintiana. Aici, comunistii au ucis romanii care nu au acceptat colectivizarea in perioada (1946-1950). Una din gropile comune este in padure si se pare ca are o cruce. Chiar astazi am fost sa vedem, insa nu am gasit locul exact. Un localnic ne-a spus ca in fiecare an satenii vin si fac pomeni pentru rudele lor impuscate de comunisti. Cealalta groapa comuna am vazut-o de departe. Este prinsa intre lanuri de porumb si fanat, pasc caprele si caii, fara nici o cruce, fara nici o troita…Proprietarul acestui teren, unde se afla aceasta groapa comuna, ne-a spus ca a vorbit cu cel care a vazut cum se faceau crimele, cum oamenii erau adusi cu camioanele, noaptea si impuscati pe rand, in cap, dupa care erau impinsi in groapa comuna. Acest martor este inca in viata, insa nu poate fi convins sa vorbeasca, despre aceste atrocitati, deoarece inca ii este frica!!
  Cred ca acesti eroi, care s-au opus regimului comunist si au platit cu sange nevinovat, merita sa le fie pomenite faptele. Acest lucru nu se poate face decat in urma unei anchete, iar adevarul sa fie spus fara frica. Eroii acestia merita macar o cruce. Este vina noastra daca nu facem nimic pentru sufletele lor.
  Ce putem face noi, eu si sotul este sa-l convingem pe proprietarul pamantului unde se afla una din cele doua gropi comune si unde sunt cele mai multe victime sa ridice o cruce. Sa nu se mai intample astfel de atrocitati. E corect, domnule Roncea? Eu sper sa nu ramana aceste lucruri nespuse, dar pentru asta este nevoie de unitate si de curaj.

 4. petru says:

  Mă frate, ce tot ii dati cu horthistii… Spuneti clar adevarul clar! Din anul 896 si pana in 1990, Horthy a condus Ungaria circa 23 de ani. Nu avea partid, nici macar ideologie proprie. Doctrina lui era hungarismul cel mai radical propriu tuturor ungurilor de-alungul secolelor. Ungurii ucid români de circa 1200 de ani. Este sportul lor national. Ce, bandele lui Kosuth erau “hortişti”? Bandele de unguri ce locuiau in Ardeal si paricipau alturi de soldatii Ungariei la uciderea celor de la Ip erau adepti ai “ideologiei” lui Horthy? Va spune clar o supravietuitoare (Eugenia Cosma)ca erau unguri din satele din jur si din satul ei. Bandele de unguri care au ucis peste 190 de români numai în jud. Arad in 1918 erau “horthysti”? Erau unguri din jud Arad. Unii erau nici măcar din sate pur unguresti. Erau din sate românesti, chiar din sate vecine cu satele victimelor. Unde mai pui că erau 3-4 familii de unguri si din rândul lor era si criminalul ce ucisese romani. Statul roman de după 1918 i-a iertat, asa cum i-a gratiat uratul de Ilici pe asasinii unguri din 1989 sau pe mutilatorii lui Cofariu. Cum se intampla tulburari in Europa, ungurii alearga din Ungaria sau Ardeal si ucid romani. Intregul ev mediu geme de ucigasi unguri in contra romanilor. Nu si-au primit riposta, nu si-au prezentat nici macar scuze. Dupa 1990, cu acordul guvernatilor “romani” umplu Romania de statui de criminali ce au “luptat pentru libertate” etc. Ce a facut actualul executiv, Parlament pentru a le cinsti memoria? Nimic! Alte state ar ridica un mauzoleu cât Tâmpa si ar insira pe marmora toate crimele ungurilor contra românilor si an de an ar face comemorari si ar chemema intreaga presa de pe mapamond, ar construi un muzeu al holocaustului unguresc contra romanilor ardeleni. Dle Roncea, lansează ideea. Prin efortul cetatenesc al tuturor romanilor un muzeu al crimelor unguresti si ruso-sovietice contra romanilor de-a lungul secolelor,apoi aici putem face si o sectie cu deznationalizarea romanilor din Balcani si uciderile respective de catre greci, turci, deznationalizarea lor de catre bulgari, sarbi etc.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova