Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul www.mae.ro o statistică cu prezenţa la vot în străinătate la scrutinele din 2000 până în prezent, ne informeaza colegii de la Biroul de presa al MAE.
Datele se regăsesc în cadrul secţiunii special dedicate alegerilor prezidenţiale şi referendumului de pe site-ul MAE, link: https://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633, rubrica “Statistici”, şi are scopul de a prezenta în mod transparent desfăşurarea procesului electoral în străinătate, precum şi a oferi o sursă de informaţie pentru persoanele sau reprezentanţii mass-media interesaţi.
|
|
În data de 22 noiembrie 2009 vor avea loc scrutinul pentru alegerea Preşedintelui României şi
scrutinul pentru referendumul naţional.
La acest scrutin, poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate). Aşadar, pot vota şi turiştii.
Pentru a vota, cetăţenii au nevoie de acte de identitate valabile. Recomandăm tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile. În străinătate se poate vota şi cu titlul de călătorie.
Conform legii (Legea 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare, art. 15[1], al. 1 şi 2), având în vedere că referendumul naţional se desfăşoară în aceeaşi zi cu alegerile pentru Preşedintele României, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare.
Aşadar se votează pe baza aceloraşi acte de identitate, în aceleaşi secţii de vot şi acelaşi interval orar.
|
|