Profesorul Vasile Boroneanţ a plecat la Domnul

Profesorul Vasile Boroneant - MarturisitoriiIn dimineata zilei de joi, 3 iulie 2014, a plecat la Domnul Vasile Boroneant.

Vasile Boroneant: arheolog, doctor in istorie, fost director al Muzeului de Istorie al Bucurestilor si Presedinte al Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti, detinut politic timp de 10 ani in temnitele Jilava, Vacaresti, Lugoj, Aiud, Salcia. La 80 de ani, in 2011, Muzeul Judetean Teleorman i-a dedicat o lucrare IN HONOREM. Profesorul Boroneant este cunoscut si pentru descoperirea unor elemente de scriere dacică pe mandibule de cal şi a unor reprezentari de sfinţii din primii ani ai crestinismului, la Chitila, dupa cum transmite Ziarul Lumina.

Născut pe 28 decembrie 1930 la Conop, judeţul Arad si Licenţiat al Facultaţii de Istorie a fost arestat pe 9 iunie 1954 şi condamnat în luna decembrie de Tribunalul Militar Bucureşti la 16 ani de muncă silnică pentru trimiterea unui memoriu în străinătate, în timpul festivalului din 1953 (memoriul fusese înmânat unui francez, care, fiind agent K.G.B., l-a predat Securităţii). A trecut pe la Ministerul de Interne, Uranus, Malmaison, Jilava, Lugoj, Gherla, Aiud (în Zarcă, la fabrică, în celular), Salcia şi Văcăreşti, unde a fost internat în spital în ultima perioadă de detenţie. A fost eliberat pe 19 iunie 1964, pe baza Decretului de graţiere nr. 411, se scrie in Dictionarul detentiei realizat de Cicerone Ioanitoiu si  disponibil la Procesul Comunismului.

Slujba inmormantarii va avea loc sambata 5 iulie, orele 12.30, la Biserica Bazilescu (Bd. Bucurestii Noi 116) iar inmormantarea la Cimitirul Bucurestii Noi (Bd. Laminorului, Nr. 138).

Cititi la MARTURISITORII: “Dusman de clasa”, premiat de Academie

Cititi, de la aceeasi sursa, si:

Memoria fostului deţinut politic anticomunist Aurel Vişovan (17 ani de temniţă), profanată în stil bolşevic la Sighet de Institutul “Elie Wiesel”. Placa neputinţei noastre

Aurel Vişovan, victima care simţea compasiune pentru călău. Fişă Matricolă Penală, Rapsodia Maramureşului şi lucrarea sa, “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?”

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Profesorul Vasile Boroneanţ a plecat la Domnul”

  1. […] Sursa: http://roncea.ro/2014/07/05/profesorul-vasile-boroneant-a-plecat-la-domnul/ […]

  2. Cosmin Alexe Diaconu says:

    Dumnezeu sa il odihneasca in pace si sa il randuiasca spre Invierea cea cu bucurie si slava a lui Dumnezeu!

  3. Alexandru Gheorghe says:

    Aș dorii sa fiu contactat cat mai urgent de un explorator de peșteri , mai exact e vorba de peștera ,,La icoane”.( 0760157820 contactați-mă va rog)

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova