Un Nixon si un Ceausescu care-i stau ca sarea-n in ochi lui Brucan 2, zis si Tismaneanu. La Bucuresti s-a negociat pacea de la Hanoi

Pe 3 august 1969 presedin­tele SUA Richard Nixon avea o intalnire privata cu presedintele Romaniei, Nicolae Ceausescu, la Bucuresti. O intalnire in “cadru restrans” – au mai participat doar se­cretarul de stat Henry Kissinger, premierul roman Ion Gheorghe Maurer si interpretii oficiali – colonelul Burbec din partea americanilor, traducatorul roman nefiind numit.
Transcrierea acestei con­vor­­biri confidentiale din­tre cei doi presedinti a fost decla­si­ficata de cu­rand de De­par­ta­mentul de Stat, iar in ran­durile urmatoare va pre­zentam ideile cele mai importante, do­cumentul pu­tand fi citit integral pe www.ziua.ro. Presedintele american venise la Ceausescu pentru a gasi o cale paralela de comunicare cu nord vietnamezii in cadrul eforturilor de retragere a americanilor dintr-un conflict fara iesire. Nixon nu era primul presedinte american care facea apel la diplomatia roma­neasca pentru a rezolva problema vietna­meza – inaintea sa Lyn­don B. John­son se folosise de serviciile diplo­matiei roma­nesti in deschi­derea dialogului cu vietnamezii.

Vezi:
Dosare Ultrasecrete
Intalnirea tainica Nixon – Ceausescu

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova