Basescu, din Kazahstan in Afganistan

Karadeniz Press transmite: Astazi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a deplasat la Kandahar si Qalat pentru a le multumi soldatilor romani pentru spiritul in care isi fac datoria si a duce martisoare femeilor din Armata Romana aflate in misiune in Afganistan (foto stanga). In urma cu o zi, dupa modelul aplicat in vizita recenta din Republica Moldova, presedintele Traian Basescu s-a deplasat miercuri, in cea de a doua zi a vizitei de lucru in Kazahstan, in regiunea Karaganda din nordul acestei tari, unde se afla intr-o vizita oficiala de doua zile, pentru a se intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din regiune si pentru a aduce un omagiu soldatilor romani care au murit in lagarul de prizonieri de razboi din Karaganda, intre anii 1941-1950 (foto sus).

Seful statului roman a depus o coroana de flori la piatra funerara ridicata in memoria soldatilor romani in complexul memorial Spassk, intalnindu-se ulterior cu reprezentanti ai societatii romane “Dacia” din regiune, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Piatra funerara in amintirea soldatilor romani a fost dezvelita in septembrie 2003. Societatea romana “Dacia” si-a inceput activitatea in 2009, incercand sa reprezinte interesele celor peste 3.500 de etnici romani care traiesc in regiune. Basescu a mai spus ca ca Romania este gata sa trimita in aceasta tara cadre didactice specializate in predarea limbii romane, in cadrul unor scoli duminicale. Seful statului a adaugat ca Romania si-a modificat semnificativ legislatia privind acordarea cetateniei, astfel incat cei care si-au pierdut fara voia lor cetatenia romana, sa o poata redobandi. Traian Basescu a precizat ca acest pas a fost facut inclusiv pentru ca aceia care traiesc in afara Romaniei sa poata beneficia de o serie de avantaje pe care le confera statutul de cetatean al UE, precum dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana, dreptul la munca, dar si de a studia la universitati din UE. In regiunea Karaganda opereaza in prezent si un joint-venture cu participarea partii romane, SA “PSV Company”, specializat in extractia de piatra ornamentala si piatra de constructii.

Romania, punte spre UE

Presedintele Traian Basescu i-a spus omologului sau kazah, Nursultan Nazarbaev, ca Romania a sustinut decizia comuna UE-Kazahstan privind revizuirea actualului cadru contractual bilateral in scopul stabilirii unui parteneriat avansat sau a unui nou acord intre Astana si Bruxelles. De asemenea, cei doi sefi de stat au discutat, cu prilejul vizitei de stat efectuate de presedintele Traian Basescu in Kazahstan, despre imbunatatirea relatiilor bilaterale, mai ales in domeniul economic. La finalul intrevederii care a avut loc marti la sediul Presedintiei din Astana oficialii romani si kazahi au semnat si o serie de acorduri bilaterale: Acordul de cooperare economica, Acordul privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, Acordul privind cooperarea in domeniul turismului, Acordul privind cooperarea in domeniul justitiei si Memorandumul de Intelegere in domeniul statisticii.

Karadeniz Press

Foto: Sorin Lupsa / Administratia Prezidentiala

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova