Baconschi: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, e “aberant”, “senzationalist” si plin de “speculatii gratuite”. Iar presa – romana si straina – e cretina. Inca seful MAE sustine ca nu a amenintat stupid Croatia si Comisia Europeana

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat azi că România sprijină aderarea Croaţiei la UE şi a apreciat că nu există nimic în declaraţiile sale anterioare care să certifice contrariul. El a calificat toate comentariile care au urmat interviului său luat de Ovidiu Nahoi pentru ziarul Adevărul drept „speculaţii gratuite” şi „aberaţii”, scrie EvZ. Baconschi a subliniat că respinge speculaţiile potrivit cărora România ar condiţiona susţinerea aderării la UE a Croaţiei de intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen, mai consmneaza EvZ. „Toate acestea sunt pur şi simplu aberaţii, nu există în declaraţiile mele nimic care să certifice acest lucru.”, a spus Baconschi pentru Agerpres. “Toate aceste speculaţii nu au avut ca bază reală de pornire ce am spus, ci tot felul de tentaţii senzaţionaliste care, după cum se vede, nu fac decât să genereze confuzii”, a adăugat inca ministrul de Externe. Dupa cum observam, inca ministrul uita sa se refere si la gafa tampa privind “denuntarea unilaterala” a MCV, probabil tot o interpretarea aberanta a presei dar si a Comisiei Europene, care i-a dat un raspuns in doi peri, pe loc.

Deci, intelegem de la inca ministrul Baconschi ca toata presa – roman si straina – e cretina si a inteles gresit ce ingaima el dintre pulpele lui Plesu cu Nahoi tinandu-i strans microfonul. Bine, bine, dar si Traian Basescu, presedintele Romaniei, e la fel de cretin? Pentru ca iata ce scrie tot EvZ, intr-o alta relatare:

Preşedintele Traian Băsescu l-a contrazis pe ministrul de externe Teodor Baconschi în privinţa propunerii ca România să denunţe mecanismul de verficare şi cooperare și să blocheze aderarea Croației ca ripostă la refuzul de a fi admiși în Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi la şedinţa de Guvern că România nu poate denunţa unilateral mecanismul de cooperare şi verificare agreat cu autorităţile europene. “Ce vă propun să avem ca abordare comună, în primul rând ce vă propun să nu facem: România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, România nu poate condiţiona sau nu este în politica noastră – poate s-o facă, dar nu este în politica noastră, pentru că am face exact ce ni se întâmplă nouă acum – nu este în politica noastră să blocăm accesul Croaţiei. Dimpotrivă, politica noastră externă susţine fără rezerve că statele din Balcanii de Vest trebuie să devină membre NATO şi UE“, a spus Băsescu.

Astfel, şeful statului l-a contrazis pe ministrul de externe Teodor Baconschi care declarase recent că România ar putea denunţa MCV ca ripostă la refuzul Franţei şi Germaniei de a ne admite în spaţiul Schengen. Recent, şeful statului l-a mai criticat pe ministrul Baconschi pentru declaraţiile sale. După ce şeful dipomaţiei afirmase că va pregăti o vizită a preşedintelui la Paris, Traian Băsescu a ripostat spunând că Baconschi a avut o iniţiativă nefericită. “Cred că a avut o iniţiativă nefericită, pentru că nu i-am cerut acest lucru. Nu i-am cerut să-mi aranjeze o vizită la Paris”, l-a taxat Băsescu pe şeful diplomaţiei.

Acum sa vedem ce zice si presa internationala, probabil la fel de “aberanta” si “senzationalista”:

În disputele privind aderarea la spaţiul Schengen, România ameninţă Croaţia”, titrează EUObserver cu referire la declaraţiile făcute de ministrul de externe român. “Lărgirea spaţiului Schengen nu are nici o legătură juridică cu mecanismul de verificare, scrie publicaţia de la Bruxelles, dar Olanda şi ţările nordice cred că o accelerare a lărgirii zonei fără frontiere ar anula stimulentul pentru continuarea reformelor şi ar ajuta bandele crimei organizate din România şi Bulgaria să pătrundă şi în alte state membre ale Uniunii”. “România este gata să denunţe tot, în cazul în care nu va fi admisă în spaţiul Schengen”, conchide ziarul ungar Nepszabadsag.citat de Rador.

Cotidianul “Sofia Azi” spune: “România acuză Bulgaria, fără niciun temei, de întârzierea aderării la Schengen. Însă românii uită că ceea ce spune ministrul de externe Baconschi este exact opusul atitudinii avute de guvernul bulgar, care nu şi-a criticat partenerii din UE- aşa cum a făcut Bucureştiul, ci încearcă să-şi îmbunătăţească criterii de aderare la Schengen”.

Nici presa din Croaţia nu a rămas indiferentă la spusele lui Baconschi, scrie si Cotidianul. De exemplu, cotidianul „Fokus” din Zagreb spune că “România încearcă un târg necinstit cu UE: aderarea României la spaţiul Schengen, contra votul României în favoarea aderării Croaţiei la UE”. Şi agenţia de presă croată Hina sancţionează România pentru ameninţările ridicole proferate de ministrul Teodor Baconschi: “”Prietenii” români încearcă să intre în Schengen via Croaţia”.

Şi mass-media din Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie mustră România din cauza interviului de ieri acordat de ministrul de Externe român. „Le Parisien” ironizează tactica lipsită de viziune şi de diplomaţie a puterii de la Bucureşti: “Pentru a forţa decizia în privinţa aderării la Schengen, Bucureştiul apelează în mod previzibil la ultracunoscuta «Nu schimbaţi regulile în timpul jocului!»”. Iar site-ul de informaţii EurActiv spune că “România vrea ca statul croat să plătească pentru întârzierea aderării României la spaţiul Schengen. Înfuriaţi pe germani şi pe francezi pentru că se opun aderării ţării lor la Schegen, românii ameninţă UE cu blocarea aderării Croaţiei la UE şi cu denunţarea unilaterală a Mecanismului de Cooperare şi Verificare din domeniul Justiţiei”.

“Ar fi extrem de nechibzuit ca România să recurgă la metodele de represiune pe care le-a propus de ministrul român de Externe. Cred că această tactică de negociere s-ar putea să antagonizeze celelalte state membre”, a declarat si Richard Lewis, expert politic pentru Institutul de Studii Europene din Bruxelles. Lewis crede că declarațiile lui Teodor Baconschi referitoare la faptul că România ar putea bloca intrarea Croaţiei în UE, pe motiv că românii trebuie să respecte Mecanismul de Cooperare și Verificare, pe când, în cazul croaţilor, nu a fost nevoie de acest mecanism, nu reprezintă un argument în sine. “Ce face o altă ţară candidată (Croaţia) nu are nici o legătură cu ceea ce se aplică în cazul României. Mi se pare că observaţiile sale sunt făcute să împace un public român, dar există riscul ca acestea să aibă efecte inverse”, a mai spus expertul de la Bruxelles.

Ce sa-i faci… o lume de cretini si-un singur intelectual.

Bine-bine, si, totusi, daca toata lumea ii spune ca e prost, de ce nu pleaca acasa?

Nu ratati, in curand, pe Roncea.ro: Repede: un Jacuzzi pentru domnul ministru Baconsky! Cu gheata, sa se trezeasca din betia diplomatica! Dezastruosul mandat al lui Plesungrocioroiansky

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova