Marele poet al Basarabiei romane Dumitru Matcovschi decorat de presedintele Romaniei, Traian Basescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură” pe marele poet basarabean, Dumitru Matcovschi. Scriitorul a fost decorat la propunerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. 

În decretul semnat de şeful statului se arată că Dumitru Matcovschi a fost decorat „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care au promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Dumitru Matcovschi este poet, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Basarabiei recunoscut în critica literară pe plan internaţional şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia, informeaza Arena.md.

În plin avânt al mişcării de eliberare naţională, la 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi suferă un accident tragic în urma căruia scapă cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi îşi continuă activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române din toate timpurile, transmite Basarabeni.Ro. Astăzi, liceul din localitatea natală a poetului, Vadul-Raşcov, îi poartă numele.

Opera poetului cuprinde peste 50 de volume de poezii, proză şi dramaturgie, inclusiv în limbile rusă şi lituaniană. Multe dintre versurile sale sunt astăzi cântate, fiind puse pe note de mai mulţi compozitori printre care regretaţii soţi  Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel sau Constantin Rusnac, mai scrie Anastasia Rotaru de la  Arena.md.

Bucurati-va!

Versuri: Dumitru Matcovschi
Muzica: Ion Aldea si Doina Teodorovici

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Marele poet al Basarabiei romane Dumitru Matcovschi decorat de presedintele Romaniei, Traian Basescu”

  1. Stoican Angelica says:

    Ne bucuram pentru distinctia acordata,de Presedintele Romaniei,Domnul Traian Basescu,marelui poet roman din Basarabia,Dumitru Matcovschi.Spiritul si lumina dumnezeirii,sa ne tina pe toti laolalta,prin crucea neamului si tanguirea Doinei !… Cu mult respect si pretuire Angelica Stoican ( web:www.angelicastoican.ro )
    (Email: [email protected] )

  2. VR says:

    Doamne ajuta!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova