Linia de Mira: “Unirea face puterea statelor şi, prin urmare, fericirea lor!”. Urmeaza: Incursiunea Basarabia-Bucovina.Info in Tiraspol

Basarabia-Bucovina.Info:

Damian Hâncu: “Unirea face puterea statelor şi, prin urmare, fericirea lor!”

Bună ziua, dle Petrescu!

După o campanie electorală  agitată, care a divizat mult societatea românească, alegerile legislative s-au încheiat cu rezultate previzibile. Am participat duminica trecută la vot, cu gândul la viitorul neamului românesc şi vreau să cred că, după această furtună politică, societatea românească va ajunge să cunoască lumina şi pacea mult aşteptată.

De această dată nu mă voi opri la evenimentele istorice din trecut, dar voi trata subiecte de actualitate şi viziuni ale viitorului.

Sărbătoarea Naţională a României, de 1 decembrie, din acest a,n a fost una deosebită, petrecând-o alături de membrii diasporei româneşti din Franţa,  la un concert de muzică clasică, redescoperind măreţia şi misterele muzicii clasice  create de marii compozitori români şi europeni. A fost minunat.

Am remarcat, din presa românească, discursul de Ziua Naţională a României, al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei Teofan, care mi-a plăcut şi gândul m-a purtat direct la martirii neamului românesc. Vă trimit mai jos legătura la articolul respectiv:

https://basarabia-bucovina.info/2012/12/10/ips-teofan-societatea-romaneasca-de-astazi-se-afla-in-durerile-nasterii-framantare-agitatie-fapte-de-eroism-sau-tradari/

Chiar dacă am anumite rezerve faţă de organizarea Zilei Naţionale a României, în plină iarnă şi frig, cu parada militară  la 1 decembrie, care se limitează la reunirea Transilvaniei cu România, din 1918, preferând ca neamul românesc să amintească lumii şi să sărbătorească Ziua Unităţii Naţionale a unificării Ţării Româneşti, a Moldovei şi Transilvaniei într-un singur stat, la 27 mai , amintind actul istoric făurit de  Mihai Viteazul de la 27 mai 1600, totuşi accept această dată, pentru că e ziua fondării României Interbelice Unite.

Astfel, românii nu s-au unificat într-un stat unitar pentru prima dată în istorie, după cum afirmă unii neprieteni ai României, graţie unui monarh de viţă germană, la început de secol 20, la finele Primului Război Mondial, după victoria marilor puteri ale Antantei, dar la 1600,  pe timpul marii expansiuni otomane din Europa, atunci când ţările europene erau divizate de războiul dintre catolici versus protestanţi  şi  in zeci de ducate, regate.

Dar nu vreau să continui să dezbat ideea polemică de care trebuie să se ocupe istoricii profesionişti, intelectualii în dialog cu societatea românească şi să se aleagă, prin referendum,  Ziua Naţională a României. Această alegere a Zilei Naţionale trebuia realizată imediat după căderea regimului comunist din România, prin 1990-1991, care, aproape jumătate de secol, a impus sărbătoarea naţională la 23 august, dorind  parcă să amintească astfel  Pactul Hitler-Stalin, din 23 august 1939 – originea dictaturii comunisto-ruseşti, de ocupaţie, din România anilor 1944-1989.

Încerc să nu mă opresc la trecut, dar tot de trecut e legat viitorul neamului românesc. Nu degeaba generaţia paşoptiştilor lui Bălcescu, Mureşanu şi Alecsandri erau fascinaţi de Unirea României Libere a lui Mihai Viteazul, din 27 mai 1600, pentru o eventuală unire, la 1848, a Munteniei si Moldovei, aceasta realizându-se zece ani mai tarziu.

Voi încheia răvaşul cu  fraza lui Nicolae Balcescu: “Unirea face puterea statelor şi, prin urmare, fericirea lor!”

Cu gând bun şi prietenie,

Damian Hâncu

Sursa: Analistul militar Ion Petrescu

Urmeaza  la Basarabia-Bucovina.Info: Incursiunea in Tirasol

Pana atunci cititi: Incursiune in Transnistria. Azi: Tighina vazuta de Basarabia-Bucovina.Info. EXCLUSIV

Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info

Dati un “Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Linia de Mira: “Unirea face puterea statelor şi, prin urmare, fericirea lor!”. Urmeaza: Incursiunea Basarabia-Bucovina.Info in Tiraspol”

 1. AETICUS says:

  Domnule Petrescu am cateva rugaminti la dvs;
  -ador emisiunile prezentate la postul de tv
  insa;
  -sunt cateva personaje care chiar daca au carat cate o geanta ex; dl.Grumaz,Iulian Fota, Cornateanu poate cu exceptia celui din urma primii descrisi sunt penibili deoarece nu prea gandesc si recita doar ce produc unele minti luminate. Apropierea lor de Maior,Nastase etc prin prisma gentilor carate sundeparte de a emite opinii concludente altfel totusi doar personaje pitoresti. Nu doresc sa exprim mai multe randuri si va transmit ca astept cu nerabdare emisiunile dvs.
  by the way….. adica tradus ptr dl grumaz si fota ……
  CAROL AL II LEA A VADUT ARDEALUL AUSTRO -UNGARILOR IN 40. REGELE MIHAI I A VANDUT BASARABIA RUSILOR IN 45. ILICI ILIESCU NU A DORIT UNIREA IN 90 CU R. MOLDOVA. PERSONAJELE DESCRISE -CONDUCATORI AI STATULUI ROMAN IN PERIOADELE MENTIONATE MAI SUS = ADICA MARI ROMANI???????
  SINGURUL CONDAMNAT SI EXECUTAT CU ADEVARAT UN MARE ROMAN MARESALUL ANTONESCU CARE A DORIT SA RECUPEREZE TERITORIILE GETO DACO-ROMANE CEDATE DE CAROL II SI MIHAI I DOUA FIGURI DE TRISTA AMINTIRE CARE AU PRODUS VICTIME,PRIZONIERI SI CEDARI DE TERITORII ISTORICE ROMANESTI.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova