Mos Vasile Chiponcă, veteran de la Cotul Donului, felicitat la 100 de ani. Sa ne traiti! Scrisoare de pe Frontul de Est: “Dusmanul vrea sa ne strice credinta si sa ne surpe crucea. Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu unirea fiescarui Roman si a aliatilor sai, l-am facut sa cunoasca pe Dumnezeu de ajutor”

Mos Vasile Veteran de la Cotul Donului la 100 de aniMoş Vasile, omul care sfinţeşte locul, a împlinit 100 de ani

Mos Vasile Chiponca veteran de la Cotul Donului la 100 de aniLa o sută de ani Vasile I. Chiponcă, veteran de război, a fost felicitat de ministrul Duşa şi prefectul Macaleţi. A luptat la Odessa şi Cotul Donului, a crescut şase copii, are 16 nepoţi şi 15 strănepoţi, iar în urmă cu două zile, veteranul a împlinit 100 de ani. Familia a umplut duminică, bisericuţa din Băbiceni, comuna Durneşti, pentru a-l felicita. Distins cu mai multe ordine şi medalii militare, printre care „Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial”, „Moş Vasile”, cum îi spun consătenii, a fost felicitat la împlinirea unui secol de viaţă de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Mesajul acestuia a fost citit în faţa sărbătoritului de către prefectul Costică Macaleţi. „Cu alese sentimente de stimă şi consideraţie, prinse în buchetul gândurilor de bine, vă rog să aveţi amabilitatea de a primi la ceas aniversar, cele mai calde şi sincere urări de sănătate, de bucurii şi împliniri, alături de cei dragi dumneavoastră, însoţite de tradiţionala urare „La mulţi ani!”, scrie pe felicitarea semnată de Mircea Duşa. La sărbătoarea din Băbiceni au fost de faţă generalul în rezervă Gheorhe Prăjinaru, colonelul Gheorghe Jalbă din partea Asociaţiei Veteranilor de război, colonelul Constantin Florea, reprezentant al Comandamentului Militar Judeţean, dar şi conducerea comunei Durneşti. Bravul centenar a fost prezentat audienţei de unul dintre fiii săi ca om ce a trăit mereu cu speranţa şi credinţa în Dumnezeu. Orfan de mamă de la 4 ani, Vasile Chiponcă a militat mereu pentru muncă şi viaţă raţională. A ieşit la pensie la 70 de ani şi este considerat de săteni un exemplu viu al „omului care sfinţeşte locul”. Prefectul Costică Macaleţi i-a oferit sărbătoritului un tort ca pentru 100 de ani, dar şi un toiag care să-l ajute la întreţinerea grădinii şi a răsadurilor de care veteranul încă are grijă.

Adrian MarcuJurnalul de Botosani si Dorohoi

Colega noastra de presa, Cristina Pinzaru, aminteste intr-un articol Despre Masacrul de la Fantana Alba – Katyn-ul romanesc, numai tacere (VIDEO) si despre scrisoarea bunicului ei, de pe Frontul de Est:

Pe 22 iunie 1941, la aproape trei luni de la Masacrul de la Fantana Alba, Romania a intrat in razboi impotriva URSS, dupa ce Maresalul Antonescu a emis Ordinul catre Armata: Ostasi, Va ordon: Treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre”.

Si pentru ca si Bunicul a luptat pe Frontul de Rasarit, imi permiteti sa aduc si eu o marturie personala. Iata ce scria pe spatele unei fotografii, trimisa acasa cu greu la sotie si la copii.

“Draga mea sotie si dragi copii, Va trimet ca amintire din Rusia aceasta fotografie cu prietenii mei, camarazi care ne ajutam unii cu altii la distrugerea dusmanului , care vrea sa ne strice credinta si sa ne surpe crucea. Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu unirea fiescarui Roman si a aliatilor sai, l-am facut sa cunoasca pe Dumnezeu de ajutor”. Semneaza Munteanu Ion, Apostol Traian si bunicul, Ilinoiu Ion, in luna octombrie, pe Frontul de Rasarit.

Scrisoare de Frontul de Est - Cristina Panzaru bunicul Ion Ilinoiu via Roncea ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova