Emil Cioran şi Mircea Eliade despre Mircea Vulcănescu: Un Sfânt care a biruit Moartea

Statuia lui Mircea-Vulcanescu de Valentina Bostina din Piata Sf. Stefan - Str. Popa Soare din Bucuresti

Statuia lui Mircea Vulcanescu de Valentina Bostina din Piata Sf. Stefan – Str. Popa Soare din Bucuresti

Emil Cioran: “Cu cât ma gândesc mai mult la tatăl dumneavoastră, cu atât mai mult mi se pare că era, el însuşi, o excepţie uluitoare, care trebuie că evitase de asemenea printr-un miracol blestemul nostru comun. Poate părea fără sens să afirmi, cu privire la un spirit cu adevărat universal, că nu gustase din fructul blestemat. Acesta trebuie să fi fost totuşi adevărul, întrucât cunoaşterea sa prodigioasă era dublată de o asemenea puritate cum n-am mai întâlnit niciodată. Păcatul originar, atât de evident în noi toţi, nu era deloc vizibil în el, în el care era destul de împlinit şi în care, minunat paradox, se adăpostea evadatul dintr-o icoană. Fie că vorbea despre Finanţe sau Teologie, din el emanau o putere şi o lumină ale căror definire nu-mi aparţine. Nu vreau să fac din tatăl dumneavoastră un sfânt, dar el era oarecum astfel.

Integral la MĂRTURISITORII

Mircea Eliade: “Când au venit incercarile, Mircea Vulcănescu le-a primit senin şi încrezator; într-un anumit fel, misterios, se integrau vieţii lui religioase. În câteva zile, a pierdut tot: avere, glorie, situaţie socială şi academică, familie, libertate. Dar a ramas acelaşi. Nu s-a îndoit şi nici n-a tăgăduit; a continuat să mărturiseasca cu aceeaşi senină fermitate credinţa şi încrederea lui de totdeauna. Alţii, care i-au fost mai aproape, vor povesti în de-amanuntul, aici sau altădată, viaţa pe care a trait-o Mircea Vulcănescu în temniţă. Ce ştim cu toţii, ne e de-ajuns ca să înţelegem cât de totala i-a fost victoria. Victorie impotriva calailor, desigur, dar mai ales victorie împotriva Morţii. Pentru că ştim cum a murit! lar ultimul lui mesaj în temniţă, adresat fiecaruia din noi, a fost acesta: “Să nu ne răzbunaţi!”…”

Integral la MĂRTURISITORII

Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu si Emil Cioran - Marturisitorii

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Emil Cioran şi Mircea Eliade despre Mircea Vulcănescu: Un Sfânt care a biruit Moartea”

  1. Donkeypapuas says:

    Şi chestia paradoxală e că Vulcănescu nici măcar nu a fost legionar, după cum nici Vintilă Horea – altă posibilă ţintă – nu a fost! Mai mult, el i-a arătat lui Eliade (atras spre hinduisme şi alte alea) ce este adevărata ortodoxie. Nici nu ştiu despre el să fi îmbrăţişat cu tandreţe Prvada (cum o făcuse Ţuţea în vremurile sale de “marxism imbecil” – propriile sale cuvinte sunt citate).
    Ar fi interesant de văzut – dar eu nu am resurse pentru asta – ce personalităţi cât se poate de deemocrate şi de liberale în gândire 8chiar stângiste) au fost acuzate de “hitlerism”, “fascism” nu numai în presa comunistoidă din România, ci chiar în procese. Dacă nu mă înşel, chiar şi lui LUCREŢIU PĂTRĂŞCANU i s-a aruncat în faţă “fascismul”. deci va fi interzis şi Pătrăşcanu?

  2. Donkeypapuas says:

    Na, că am găsit! Îl propunem şi pe Lucreţiu Pătrăşcanu la lista cu “fascişti”:
    https://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/sentin-condamnare-lui-lucre-iu-p-tra-canu

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova