VIDEO si DOCUMENTE: Nyiro Jozsef a fost membru al garzilor teroriste din Cluj. “Cine vrea sa vina la spanzurarea popilor valahi tradatori are calatoria dus-intors gratuita”. ATROCITATILE MAGHIARE DIN ARDEAL – FILME DOCUMENTARE. LA ZI: Felicitari Augusta Cristina Urzica!

CELE MAI NOI CERCETĂRI ÎN CAZUL NYIRO JOZSEF
“Cine vrea sa vina la spanzurarea “popilor valahi tradatori” are calatoria dus-intors gratuita”Din afirmatiile trupelor paramilitare maghiare organizate in Transilvania dupa Diktatul de la Viena
Dupa articolul DOCUMENTE: Nu Ceausescu si Securitatea l-au urmarit pe Nyiro Jozsef, ci Regele si Siguranta Statului. Extremistul antiroman si antisemit in Dosarele CNSAS: “cel mai infocat iredentist maghiar de la noi”. Exclusiv Ziaristi Online Ro, azi puteti sa conspectati mai jos noi documente cu privire la Jozsef Nyiro, găsite de istoricul Vasile Lechințan în Arhivele Statului Cluj, Fond Prefectura Cluj, acte confidențiale prezidențiale, 1941, dosarul al treilea, nenumerotat.
Tot azi, cenusa extremistului maghiar urmeaza sa intineze pamantul imbibat de sangele romanilor ucisi de garzile unguresti dupa Diktatul de la Viena. Cititi si Editorial: Locul lui Nyiro Jozsef e la crematoriul istoriei nu in pamantul Romaniei »

UPDATE: Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punct de vedere al institutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata. Felicitari Augustei Cristina Urzica si tuturor celor care au contribuit la acest succes, in primul rand Forumului Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, avertizorului public Dan Tanasa si profesorului Vasile Lechintan cat si patriotilor anonimi de pe frontul nevazut!

Primul document publicat mai jos cuprinde o referire a fostului consul ungar la Cluj, Bothmer Karoly, la Jozsef Nyiro ca organizator, împreună cu alții, a unor organizații paramilitare înarmate „tüzharcos” (Magyar Tüzharcos Szövetség – pronunțat tuzharțoș – tradus „luptători înarmați/de foc”, brigazi formate in special din fosti rezervisti). Aceste detașamente au terorizat cartierele Mănăștur, Între ape si comunele Florești și Someșeni în zilele premergătoarea sosirii la Cluj, la 11 septembrie 1940, a trupelor de ocupaţie horthyste.
Aşa după cum recunoştea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Károly – grupele de “tüzharcos” au fost „organizate și conduse de Kerekes István, Király Zoltán, Málnassy Tivadar, József Nyírő (s.n.), dr. Szász Ferenc, Veres Lajos, Lengyel József , Pataky Kálman, aflați sub comanda lui Kováts Arpád, fost ofițer de carieră”.
Documentele 2 și 3 – vezi indeosebi doc „jurnal martor sept. 1940 p.4” arată actele de terorism comise de organizațiile paramilitare înarmate „tüzharcos”.
In memoria celor ucisi de bandele lui Nyiro Jozsef si altora ca el, Roncea Ro prezinta azi doua filme documentare cu marturii ale supravietuitorilor masacrelor din Ardealul ocupat, ambele fiindu-ne oferite spre diseminare libera de catre autori.
Primul – “A fost odata in Transilvania” -, cel de mai sus, este realizat de tanara regizoare Manuela Morar si, de la publicarea lui pe Roncea Ro, in urma cu un an, a fost vizionat de 176.000 de romani intrunind 3250 de aprecieri pe Facebook si peste 230 de comentarii pe care le gasiti aici: Un documentar cutremurator: A fost odata (in) Transilvania – de Manuela Morar. Marturii si filmari despre atrocitatile maghiare la ocuparea Ardealului. VIDEO. Un motiv pentru care sunt impotriva Legii Educatiei Maghiarizate si a Statutului Minoritatilor Antinationale (asertiunea a valabila si azi).
Al doilea – “Nu uita!” -, aflat in baza articolului de mai jos, este o productie MDV Film. Producator: Mihai Orasanu. Redactor: Anca Filoteanu, Imagine: Marian Stanciu. A fost vizonat pana acum de 23.000 de romani si a intrunit aproape 500 de apreciere pe Facebook fiind publicat prima oara aici NU UITA! Masacrele comise de unguri asupra romanilor. Un film tulburator. VIDEO EXCLUSIV impreuna cu date despre masacrele maghiare, primul genocid etnic al celui de-al doilea razboi mondial.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe martirii romani ucisi de unguri si sa ii aiba in grija pe ucigasii lor si pe tradatorii neamului de ieri si de azi!
Iata articolul explicativ al profesorului Vasile Lechințan:

SCRIITORUL NYIRO JOZSEF ESTE UNUL DINTRE FONDATORII UNEI ORGANIZAŢII PARAMILITARE TERORISTE DIN CLUJ, DIN SEPTEMBRIE 1940

Un document în limba maghiară, semnat în 1941 de fostul consul al Ungariei în Cluj, baronul Bothmer Karoly, laudă pe Nyiro Jozsef că i-a venit în ajutor imediat după anunţarea Diktatului de la Viena în 30 august 1940 să facă ordine în Cluj până la venirea honvezilor şi că Nyiro şi cei 5 care i s-au alăturat au făcut imediat o proclamaţie pentru recrutare în detasamentele Luptătorilor de foc/ cu arme de foc (Tuzharcos) (a se vedea Documentul 1 si 2(3) ), o organizaţie paramilitară ungară care s-a dovedit a fi teroristă, aşa cu reiese din cel de-al
doilea document (a se vedea Documentul 2), scris în limba română, în anul 1941, de profesorul Ioan Văleanu, refugiat din Cluj la Turda. (A se vedea în special partea încercuită cu roşu (3) ). Scriitorul clujean, cetăţean român (vezi Documentul 3), Nyiro Jozsef şi aliaţii săi, s-au grăbit să preia controlul în Cluj şi să anihileze orice opoziţie românească până la venirea honvezilor, care nu se prea grăbeau, pentru că aveau să comită între timp, pe drum, marile atrocităţi contra românilor de la Ip, Treznea, Cozniciu, Camăr, Huedin, Mureşenii de Câmpie, Zalău şi în alte localităţi româneşti (Vedeti Documentarele video cu marturiile supravietuitorilor). Faptul că Nyiro este naşul unei organizaţii teroriste în Cluj este relevant pentru ascensiunea sa ulterioară în Parlamentul ungar care a dat legi antiromâneşti şi antisemite şi pentru faptul că a devenit un apropiat al lui Horthy. În ceea ce priveşte pe românii rămaşi sub Horthy, aceştia au trăit iadul pe pământ. Profesorul Văleanu scrie ce au păţit românii clujeni sub teroarea tuzharcosok-ilor: aceştia au trecut la purificarea străzilor Clujului de români, “bătând până la moarte pe orice român găsit pe stradă, devastând magazii [magazine] şi locuinţe româneşti, omorând prin împuşcare şi prin lovire cu ranga de fier pe orice individ arătat ca ”.
Nyiro nu trebuia să se grăbească să constituie o organizaţie paramilitară fascistă, pentru că statul român avea încă reprezentanţi în oraş, Universitatea, Şcoala Normală şi alte şi alte instituţii au fost predate civilizat noilor autorităţi, iar Ungaria s-a angajat prin Diktatul de la Viena să preia administraţia fără vărsare de sânge.
Iadul pe pământ a fost pentru românii din Transilvania ocupată pe toată perioada 1940 -1944. Tuzharcosok – ii lui Nyiro au ţinut sub teroare Clujul şi după instaurarea administraţiei ungare. Se cunosc isprăvile acestora şi cu ocazia atacului asupra Episcopiei Greco-Catolice din Cluj şi atentatul asupra marelui episcop dr. Iuliu Hossu, precum şi umilinţele la care a fost supus celălat mare ierarh rămas la datorie lângă credincioşii săi, epicopul cărturar ortodox Nicolae Colan, fapte care au stârnit o vie reacţie în România liberă.
Şi prin acest episod antiromânesc al lui Nyiro Jozsef din Cluj, el rămâne înscris într-o pagină de tristă memorie a oraşului care l-a adoptat fără să-i ştirbească cu nimic personalitatea şi libertatea în România interbelică.
Vasile LECHINŢAN

Iata Documentele:

 

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “VIDEO si DOCUMENTE: Nyiro Jozsef a fost membru al garzilor teroriste din Cluj. “Cine vrea sa vina la spanzurarea popilor valahi tradatori are calatoria dus-intors gratuita”. ATROCITATILE MAGHIARE DIN ARDEAL – FILME DOCUMENTARE. LA ZI: Felicitari Augusta Cristina Urzica!”

 1. geo says:

  Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica, Guvernul Romaniei, pe care l-a acuzat ca a impiedicat procesul de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Prezent la Odorheiul Secuiesc pentru ceremoniile anulate, Kover Laszlo, a descris comportamentul Guvernului roman drept “neprietenos, necivilizat si barbar”. Presedintele Parlamentului Ungariei i-a incurajat pe parintii maghiari sa puna sa puna in mainile copiilor cartile poetului adaugand ca “in Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef”.

  Kover Laszlo a declarat presei, inainte de inceperea ceremoniei de comemorare, ca scandalul creat in jurul reinhumarii scriitorului nu poate fi considerat ca fiind un incident diplomatic si a amintit ca Parlamentul Ungariei a inceput demersurile in urma cu mai multe luni, iar organizarea nu a intampinat niciun fel de probleme.

  “Noi am planificat nu numai o reinhumare, ci si o celebrare a reintoarcerii acasa a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasa, in pamantul natal. Suntem acuzati in mod rusinos si noi si Nyiro si a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa din partea Guvernului, care a depasit limita comicului. […] Niciodata nu am participat la o astfel de comedie absurda”, a declarat Kover Laszlo.

  Presedintele Parlamentului Ungariei a precizat ca a trimis deja scrisori presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei, carora le-a cerut sprijinul, si a subliniat ca Ungaria nu este interesata sa creeze tensiuni considerand ca singura cale a relatiilor dintre cele doua state este cooperarea.

  “Noi nu suntem interesati in a crea tensiuni si sunt convins ca singura cale a relatiilor dintre cele doua state, guverne si natiuni este cooperarea. Nu exista o alternativa. Eu cred ca si cei care au ajuns acum brusc la guvernare vor recunoaste acest lucru, sau, daca nu, ei vor fi principalii afectati”, a declarat Kover Laszlo.

  Potrivit oficialului maghiar, “reinhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, cand vom procura toate actele necesare, pe care, de fapt, le avem si acum, dar ei contesta acest lucru. Iar pe 20 iunie instanta de contencios administrativ va decide cat de grava este eroarea pe care nu am comis-o si […] cum poate fi indreptata. […] Am fost nevoiti sa cerem o autorizatie de doi lei, atat de mare este cazul care a blocat procesul de reinhumare.”

  Kover Laszlo adaugat ca Nyiro Jozsef va fi reinhumat atunci cand partea romana nu va mai avea nici un contraargument din punct de vedere legal, “chiar daca acest lucru nu este pe placul unor politicieni romani”. “Si as vrea sa le atrag atentia sa se comporte cu acelasi respect fata de demnitatea noastra umana si comunitara cu care ne-am comportat si noi”, a declarat Kover Laszlo.

  Kover Laszlo: In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef

  “Fiecare parinte secui, fiecare parinte maghiar sa puna in mana copiilor sai cartile lui Nyiro Jozsef. Aceasta este fidelitatea noastra, fidelitatea maghiarilor de azi fata de Nyiro Jozsef. […] In Secuime creste noua generatie de Nyiro Jozsef. S-ar putea sa fie aici, printre noi, in copiii imbracati in portul popular secuiesc. Ei vor scrie pentru posteritate cum a fost lumea atunci cand Apostolul secuilor s-a intors acasa. Nyiro Jozsef s-a intors acasa. E aici, cu noi. L-am ferecat in inimile noastre si tarana secuiasca strabuna il va imbratisa la piept”, a afirmat Kover Laszlo, potrivit traducerii puse la dispozitie de organizatori, informeaza agerpres.

  Presedintele Parlamentului Ungariei le-a mai transmis “prietenilor romani sa nu creada in calomnii” si a punctat ca maghiarii ii respecta pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Lucian Blaga, chiar daca unii ii denigreaza pe nedrept, asa cum se intampla cu Nyiro Jozsef. “Prietenilor nostri romani le spunem: sa nu creada in calomnii. Nici noi nu credem. Nu de aceea ii respectam pe istoricul religiilor roman, Mircea Eliade, pe filosoful Emil Cioran sau pe poetul Lucian Blaga, pentru ca unii ii denigreaza in mod asemanator, precum il denigreaza pe Nyiro Jozsef. Noi le respectam opera literara si asta pretindem si in cazul lui Nyiro Jozsef”, a declarat Kover Laszlo.

  Kover Laszlo a subliniat ca si un condamnat la moarte are dreptul sa i se indeplineasca ultima dorinta, iar in cazul lui Nyiro aceasta a fost ca trupul sau macar sufletul sa-i fie adus la Odorheiu Secuiesc.

  Reinhumarea lui Nyiro Jozsef, inlocuita cu o slujba de comemorare in urma problemelor cu autorizatia

  Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, programata duminica la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, stabilindu-se in schimb sustinerea unei slujbe de pomenire a acestuia, au declarat purtatorul de cuvant al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, pentru Mediafax. Ceremonia a fost anulata din cauza faptulului ca autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef a fost atacata in contencios-administrativ de Prefectura Harghita, a precizat reprezentantul PCM.

  Peste doua mii de persoane au participat la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care a avut loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc. Ceremonia s-a terminat mai repede cu aproape o ora, din cauza ploii abundente.

  La eveniment a fost prezent si presedintele partidului de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor.

  Ce tupeu ! Cit tupeu ! Cne este nemernicul asta care isi permite asa ceva in Romania jiugnind memoria victimelor hinvezilor ? Ce face SRI ? Ce face Politia ? Idiotul asta ar fi trebuit imediat expulzat peste granita impreuna cu cenusa si declarat persona non grata…

 2. MIHAIL-SORIN GAIDAU says:

  CEEA CE FACE Dl. VICTOR RONCEA ESTE GESTUL ADMIRABIL DE CETĂŢEAN COMPLET, CHIAR DACĂ NU SUNTEM CU TOŢII DE ACORD CU SIMPATIILE ŞI ANTIPATIILE SALE POLITICE. SUNT CONVINS CĂ ESTE UN ZIARIST ŞI UN OM CORECT. UN OM CORECT ŞI DREPT! MERITĂ ADMIRAŢIE PENTRU CALITATEA CREDINŢEI ÎN CEEA CE FACE. TRĂIESC CU IMPRESIA CĂ UNELE DURITĂŢI, ASPERITĂŢI ŞI ATITUDINI POT FI ÎNDULCITE MĂCAR PRITR-O POTIŢĂ CE PERMITE ŞI O CALE DE NEGOCIERE, DEŞI ADEVĂRUL E UNUL SINGUR, DE O MARE CRUZIME! LOCUL DUMNEALUI AR FI ÎN PRITANEU!

 3. VR says:

  Domnule Gaidau, multumesc dar nu mai spuneti asta. Sunt in groapa cu lei nu in Pritaneu! 🙂

 4. Iustina Bacosca says:

  In groapa cu lei nu pot sta decat cei care traiesc in Adevar. Cei care au ales aceasta calea vor putea face multe pentru Romania.
  Corneliu Zelea Codreanu inspira si astazi speranta si credinta. Lupta adevaratilor romani este nemuritoare si este dusa mai departe de urmasi.

 5. doromân says:

  Câtă perfidie de hortysm abscon(c)s mai tolerăm noi!?românii…Chiar s-a uitat ce au făcut hungrobienii anul trecut cu EMINESCU,după ce aprobaseră sala unui edificiu important din buda pesta,pt.un spectacol omagial . Nu vă faceţi iluzii,acest neam este visceral antiromân si a tot ce este românesc. Eu trăiesc printre ei şi majo ritatea cred că românii au fost lăsaţi să le slujească,aşa ‘s educaţi de mici;ca şi rudele lor khazare.La ei trebe ciomagu’ şi forţa,forţa unităţii. Pe care din păcate asemeni troienilor,cu propiile mânuţe am fărâmat-o până la stadiul de AGONIE,devenind dintr-un neam,o …populaţie, năucă. DOAMNEEE NU NE LĂSA!!!!

 6. Petre Doanca says:

  IERTAM DAR NU UITAM- asta sa stie toti- si BRAVO LUI RONCEA SI CELOR CE AU FACUT ACEST FILM- sustin Noua Dreapta, si lumea sa stie ca inIN MUZEUL HOLOCAUSTULUI DE LA AUSCHIVTZ, ROMANIA NU ESTE TECUTA CA TARA FASCISTA DRAGII MEI-cine a vizitat acest muzeu poate confirma ca ROMANIA NU ESTE ACVUZATA DE FASCISM-ADICA NICI MISCAREA LEGIONARA SI NICI H.Z.CODREANU CU HORIA SIMA-SA FIE CLAR PT TOTI- acesti tineri de la NOUA DREAPTA tb. sustinuti in continuare, ca si dl Ion coja si alti ROMANI ADEVARATI- oare de au murit batrinii nostri?de ce au strins bani sa cumpere pamint?sa-l lase copiilor nu STARINILOR-AICI ESTE PAMINT ROMANESC SI ASA VA FI MEREU- sa las invidia, dusmania, gelozia intre noi si sa ajtam NOUA DREAPTA sa continue ce au inceput. DACA MULTI AZI ZIC MEREU CA AVEM NEVOIE DE UN VLAD TEPES-AT DE CE VA E FRICA DE NOUA DREAPTA? Pt ca vor sa curete tara de jugodii si lichele? ca vor sa continue ca a inceput in Vlad tepes si un Codreanu? Normal ca hotilor si javrelor si lichelelor le e frica de Noua Dreapta, dar oamenilor cinstiti si muncitori, cu respect pt tara ,familie, societate nu se tem.Asa ca- BRAVO RONCEA SI TUDOR IONESCU SI TUTUROR DIN NOUA DREAPTA-SINT ALATURI DE VOI- CU BINE SI DOAMNE AJUTA.

 7. Bucateli marin says:

  Marin. Pai ce crede partea ungara ca vom aproba sa i si bata joc de noi prin aceste teste de stres pe care ni le aplica din PRIETENIE.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova