Bilantul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2007

Mitropolitul Bartolomeu, 15 ani de păstorire la Cluj

Pe data de 7 februarie 2008 s-au împlinit 15 ani de la hirotonia şi instalarea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. În cei 15 ani de păstorire ai Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu, Arhiepiscopia Clujului a fost angajată într-un amplu proces de modernizare instituţională, de refacere a legăturii dintre cult şi cultură şi de intensificare a prezenţei şi activităţii filantropice în societate.

Astfel a fost restaurată viaţa monahală în această parte a Transilvaniei prin înfiinţarea a 22 de mânăstiri şi schituri, cu peste 250 de vieţuitori, s-a mărit numărul parohiilor, în paralel cu creşterea nivelului de pregătire a preoţilor în cele două instituţii de învăţământ teologic clujean şi s-a răspuns astfel cerinţelor pastorale ale credincioşilor. Catedrala mitropolitană din Cluj şi mânăstirea Nicula au intrat într-un amplu proces de rectitorire. Misiunea socială s-a dezvoltat prin organizarea primului sector misionar social din Patriarhia Română, condus de PS Episcop vicar Vasile Someşanul şi prin dezvoltarea a nu mai puţin de 11 programe şi aşezăminte sociale, destinate copiilor, elevilor cu abandon şcolar, bătrânilor şi bolnavilor.

În anul 2006, a fost înfiinţată Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, structură canonică ce cuprinde 4 eparhii ardelene cu peste 2.500.000 de credincioşi, ca o confirmare a rolului de metropolă ortodoxă transilvană a Clujului, alături de vechiul centru ortodox din Sibiu.Pe plan cultural, cei 15 ani de păstorire a Mitropolitului Bartolomeu au dat culturii o nouă versiune a Bibliei, adusă la vârsta de azi a limbii române, un radio ortodox de autentică valoare şi o revistă TABOR de înaltă ţinută, un dialog mai apropiat şi sincer cu intelectualitatea şi o Fundaţie destinată sprijinirii tinerelor elite prin oferirea de burse.

2007, la bilant
Marţi, 19 februarie 2008, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bartolomeu s-au desfăşurat lucrările anuale ale Adunării eparhiale, în care a fost analizată întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2007, sub aspect administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba Tedeumului oficiată în paraclisul Facultăţii de Teologie.
Evenimentul major al anului 2007 l-a reprezentat proclamarea publică a Canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, în luna aprilie, cu participarea unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusă de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine.Tot în luna aprilie a anului trecut a fost lansată Revista de cultură şi spiritualitate TABOR, publicaţie lunară care se bucură de o largă receptare în mediile teologice şi de cultură.
Preocuparea pastorală majoră a preoţilor din Eparhia Clujului a fost refacerea legăturii şi a dialogului dintre cler şi popor şi dinamizarea misiunii în parohii, prin cicluri de predici catehetice, prin activitatea cercurilor preoţeşti, cu un accent pe pregătirea credincioşilor de a se putea apăra în faţa prozelitismului sectar, precum şi prin activitatea comitetelor parohiale de femei.
Atenţia acordată tinerilor şi familiei
În faţa problemelor pe care le întâmpină familia azi se impune ca preoţii să-şi concentreze activitatea pastorală asupra familiei, copiilor şi tinerilor, cu sprijinul mirenilor din consiliul şi comitetul parohial, dar şi al oricărui credincios. O atenţie deosebită au acordat-o preoţii problemelor copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi care sunt lăsaţi pe mâini străine.
Biserici în construcţie
În anul 2007, în Arhiepiscopia Clujului, erau în construcţie sau reparaţii 95 biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii – de la fundaţie până la pictură Au fost sfinţite şi resfinţite 16 biserici şi s-a pus piatra de temelie pentru alte 4 noi lăcaşuri de cult.
Suma totală a lucrărilor este de 14.074.732 lei, sumă repartizată după cum urmează: contribuţii de la credincioşi: 7.064.122 lei, Guvern: 2.440.000 lei; Secretariatul de Stat pentru Culte: 1.820.000 lei; sponsorizări: 790.012 lei; Primării şi consilii locale: 1.859.538 lei; Consilii judeţene: 60.000 lei; Centrul eparhial şi Administraţia patriarhală: 41.060 lei.
Misiunea socială în Arhiepiscopia Clujului, coordonată la nivelul sectorului Misionar-social, condus de Episcopul Vasile Someşanul are în derulare 18 proiecte şi programe sociale, cu peste 4800 de beneficiari. În anul 2007 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 254.603 lei din „Fondul Filantropia” 67.252 lei (destinat persoanelor cu nevoi medicale), iar din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” 187.351 lei. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 74.800 lei, din care au fost ajutate parohiile şi preoţii lipsiţi de posibilităţi.
Evenimentul important al acestui an îl reprezintă proclamarea solemnă a canonizării sfinţilor Martiri năsăudeni Atanasie Todoran, Vasile din Zagra, Grigorie din Telciu, Vasile din Mocod la 11 mai 2008.Proiectele pentru anul 2008 includ: finalizarea lucrărilor la muzeul şi necropola din demisolul Catedralei, demararea lucrărilor la Policlinica fără plată din Cluj, la Centrul de îngrijiri paleative din Cluj, destinat persoanelor bolnave incurabil, şi inaugurarea unei cantine sociale în Bistriţa.

Biroul de Presa
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova