Roncea Books

Autor, coordonator:

“Romania in noua ordine mondiala”, Editura Ziua, 2004, Colectia Biblioteca Ziua, 264 p, 20 cm, prefață de Sorin Roșca Stănescu, Ilie Bădescu, ISBN 973771203X / 9789737712035. (Surse: Stanford University Libraries; Libraria Eminescu, LibrarieNet, Magazin Istoric – Vol 39, Martie 2005)

Intre copertile lucrarii “Romania in noua ordine mondiala”, seful Departamentului Politica Externa al ziarului ZIUA aduna experienta de jurnalist si militantismul activistului civic. Roncea ne invita sa descifram impreuna itele atat de incurcate ale politicii mondiale. Roncea este cel care a introdus pe agenda publica din Romania subiecte precum “Transnistria”, “Moldova”, “Canalul Bastroe”, “Insula Serpilor”, s.a. Cartea ar putea constitui un manifest pentru politica externa a Romaniei dupa 11 septembrie 2001. “Publicistica lui Victor Roncea este una de “front” si totodata una strafulgerata de infiorarea frontierei”, considera Ilie Badescu, de la Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti. “Roncea este nu numai bine informat. Este nu numai un artist al obtinerii informatiilor si pe alte canale decat pe cele oficiale, dar mai ales este un jurnalist gata oricand sa faca, el insusi, fugind din birou, investigatie pe teren, chiar pe teren minat. Sintezele acestor explorari geopolitice le veti regasi in cartea sa, “Romania si noua ordine mondiala”“, apreciaza Sorin Rosca Stanescu, directorul ZIUA.

In prefata sa, ziaristul veteran afirma: “Pe Victor Roncea l-am cunoscut pe un camp neconventional de lupta. Tocmai incasase cateva bastoane zdravene de cauciuc. Si isi scrisese “Golan” pe piept. L-am revazut, de nenumarate ori, in Piata Universitatii, printre organizatorii celei mai importante demonstratii comuniste care a avut loc dupa decembrie 1989. Evident, atunci cand totul s-a sfarsit, Victor Roncea a luat bataie. Din nou. Cu capul spart in mai multe locuri a ajuns in “infernul de la Magurele”. L-am revazut si mai tarziu. Dupa ce a scapat de acolo au urmat dezvaluirile. Roncea ne-a ajutat sa intelegem ce s-a intamplat. Ne-a oferit zeci si zeci de marturii. Presa din tara si presa din lumea intreaga le-au prezentat pe larg. Nu l-am vazut inspaimantat niciodata. Si aceasta este, poate, cea mai importanta calitate a sa. Are curaj si merge pana la capat.”

Rosca Stanescu mai aminteste cum, intrat in familia Ziua, Roncea “a devenit un bun ziarist de politica externa, intr-un timp record. A stiut sa se informeze prompt, utilizand mai multe surse si neacceptand comoditatea unor mesaje care-i veneau servite pe tava. Un ziarist de politica externa incomod pentru autoritati. Chiar si pentru unele medii diplomatice. A pretuit adevarul mai mult decat sablonul, atat de des intalnit in publicistica externa. A fost a treia dimensiune. Iar astazi Roncea  este unul dintre cei mai rafinati analisti de politica externa. Este nu numai bine informat. Este nu numai un artist al obtinerii informatiilor si pe alte canale decat pe cele oficiale, dar mai ales este un jurnalist gata oricand sa faca, el insusi, fugind din birou, investigatii pe teren, chiar pe teren minat. Asa se si explica de ce a ajuns in multe zone fierbinti ale planetei. Dar si in puncte incandescente din vecinatatea granitelor romanesti. Si nu se mai opreste. Studiaza, analizeaza si se documenteaza parca in acelasi timp. In plus, este el insusi initiatorul unor evenimente.” Directorul Ziua considera ca ceea ce oferea Roncea intre copertile cartii sale era “doar un modest inceput. Sunt absolut sigur!”

Profesorul Ilie Badescu, seful Catedrei de Sociologie si fondatorul Masterului Studii de Securitate al Universitatii Bucuresti, in prefata sa, intitulata “Opt feluri de lacrimi pentru Basarabia romana”, scrie ca: “Publicistica romaneasca a fost intotdeauna cadrul in care notiunea de frontiera si-a instalat polisemia cu frenezie. Front si frontiera, inaintare si retragere, incursiune si repliere, strapungere si ambuscada, spirit si conservatorism strategic, asteptare si asalt, toate opozitiile complementare prin care se defineste inteligenta aparararii sunt concentrate in publicistica lui Victor Roncea. De la “razboiul condeelor”, care a fixat, prin marele N. Iorga, paradigma luptei cu ideea revizionista, subversiva si panideologica deopotriva si pana la cronicile calinesciene, avem in fata ochilor o secventa a seriei seculare prin care se defineste prototipul publicisticii luptatoare. Acelasi tipar l-am regasit in paginile semnate de Victor Roncea. Sintetic, publicistica acestui cronicar al frontierei de rasarit a romanilor, impodobit cu toate insemnele unei traditii jurnalistice al carui exponent este marele, in unicitatea lui tragica, Pamfil Seicaru, ar putea fi caracterizata prin cele doua cuvinte din titlul unui celelebru tratat de geopolitica: Fronts et frontiere. Publicistica lui Victor Roncea este una de “front” si totodata una strafulgerata de infiorarea frontierei. Jurnalist cu o remarcabila stiinta a geopoliticii aplicate si cu o binecuvantata simplitate stilistica, profund si totodata concis, Victor Roncea practica o publicistica in care se imbina eroismul adevarului integral cu angajamentul radical fata de misiunea si imperativele istorice ale spatiului romanesc de viata in toata cuprinderea lui. Acest publicist scrie despre “singuratatea Basarabiei”, despre “Germania complice la crima din Delta”, se lasa tentat de accente vizionare ca atunci cand scrie despre “O noua Yalta”, intreprinde neasteptate examaninari spectrale ale “Europei fata cu amenintarile de la gurile Dunarii”, ori ale “Armatei invizibile”, se arata neindurator cu “Detractorii Europei crestine”, izbuteste sa atinga unghiul de privire care ii permite sa cuprinda intr-o “ochire” “Kosovo, Romania, UE”  ori sa surprinda “intr-un flash” cu o mare putere de iluminare “Franta intre Hamas si Israel” sau “Spectrul Revolutiei NATO”, etc, etc.

Chiar daca nu esti de acord cu unele medalioane politice ori cu un anume diagnostic privind “restauratia” unor institutii, nu poti sa nu saluti in publicistica lui Victor Roncea semnele unui jurnalist din familia acelor exemplari publicisti romani aparuti in timpurile care cheama la jertfa iar, daca a fost vreodata  o intarziere in ivirea lor, aceasta s-a datorat ocolului pe care ni-l talcuieste sfiala spre teama a biblicului Iona.

Victor Roncea este, mai presus de orice, jurnalistul prin care se afirma vocatia iubirii de fratele din inchisorile tiraspolene. Pe obrajii lui curg cele opt feluri de lacrimi pentru copiii si mamele “Basarabiei romane”, cum o alinta indureratul Eminescu. Cum as putea sa nu-l recunosc in marea multime care urca spre Golgota mantuirii noastre pe fratele Victor Roncea?! Cuvantul sau e alinator si datator de speranta. Avem nevoie de publicistica lui Victor Roncea”, conchide profesorul Ilie Badescu.

Lansari:

Rolul Romaniei in noua ordine mondiala

7 Februarie 2005

Rolul Noii Romanii i-a starnit pe diplomatii de la Bucuresti ai principalelor puteri europene intr-o dezbatere organizata de ZIUA si Universitatea Bucuresti.

Ambasadorii Frantei, Germaniei si Marii Britanii la Bucuresti au raspuns la invitatia ZIUA si au apreciat recent anuntata politica a Romaniei fata de regiunea Marii Negre, in vederea asumarii unui rol mai crescut al tarii noastre in stabilizarea si democratizarea acestui spatiu. Cei trei reprezentanti ai principalelor puteri europene au participat pe 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Romane, la intalnirea pe tema “Rolul Romaniei in noua ordine mondiala” cu studentii masterului de studii de securitate al Universitatii Bucuresti, intalnire organizata de ziarul ZIUA, Asociatia Civic Media, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala si Masterul de Studii de Securitate din cadrul Facultatii de Sociologie, Universitatea Bucuresti.

Amfiteatrul cel mai mare al Facultatii, cu circa 150 de locuri, a fost neincapator, participantii fiind nevoiti sa asiste si de pe culoar sau din picioare la dezbatere. Ambasadorii Frantei, Germaniei si Marii Britanii la Bucuresti au subliniat cu aceasta ocazie ca pentru perioada urmatoare prioritatea principala a Romaniei trebuie sa o reprezinte integrarea in Uniunea Europeana. In cadrul intalnirii amintite ambasadorii le-au prezentat studentilor romani viziunea tarilor lor cu privire la rolul pe care Romania va trebui sa si-l asume in regiune, ca stat membru NATO, in cadrul regional al Uniunii Europene sau pe plan mondial.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, ES Quinton Mark Quayle, a subliniat importanta primei vizite pe care presedintele Traian Basescu a efectuat-o in Occident, si anume la Londra, din perspectiva procesului de integrare europeana si euro-atlantica a Romaniei, dar si din perspectiva parteneriatului dintre Marea Britanie si Romania. Quinton Quayle a tinut sa precizeze cu aceasta ocazie ca in locul cuvantului “Axa”, pentru relatia Washington-Londra-Bucuresti este de preferat sa fie folosit termenul de parteneriat. In opinia ambasadorului Germaniei la Bucuresti, ES Wilfried Gruber, integrarea in UE trebuie sa ramana prioritatea fundamentala a Romaniei, cu toate ca presedintele Traian Basescu s-a exprimat la Chisinau cu privire la faptul ca si integrarea Moldovei in UE constituie de acum inainte o prioritate a Romaniei. Ambasadorul german a precizat ca Bucurestiul ar trebui sa acorde prioritate propriei integrari europene, abia apoi sa isi asume astfel de sarcini. Diplomatul german a subliniat ca tara sa doreste ca Romania sa devina un membru deplin al Uniunii Europene, sa se integreze cu succes si sa poata deveni parte la toate initiativele UE, inclusiv la zona Euro si la spatiul Schengen. Franta a fost reprezentata de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei la Bucuresti, Francois Delahousse. Stralucitul diplomat prezent, specialist pe acest spatiu si cu experienta de la Kiev, a tinut sa sublinieze in deschiderea cuvantului sau ca nu exista o opozitie intre cuplul Washington-Londra si Paris-Berlin. Reprezentantul francez s-a referit la afisul conferintei, in care pe o latura erau prezentati ambasadorii Marii Britanii si cel al Statelor Unite (care din pacate nu a putut onora intalnirea, fiind la Washington), iar pe de cealalta parte erau prezentati reprezentantii Germaniei si Frantei. Francois Delahousse a tinut sa precizeze ca nu poate fi vorba de o opozitie intre cele patru capitale amintite, mentionand cu acest prilej dezbaterea privind razboiul din Irak, in cadrul careia desi au fost exprimate pozitii divergente, totusi cei patru au continuat sa ramana parteneri.

Este de remarcat interesul special al audientei pentru problematica Basarabiei, a Transnistriei, a spatiului Marii Negre.

La sfarsitul intalnirii, Editura ZIUA a lansat cartea ziaristului Victor Roncea “Romania in noua ordine mondiala”, cuprinzand o serie de articole pe temele de actualitate ale politicii externe romanesti, volum publicat cu sprijinul Ministerului francez de Externe si al Ambasadei Frantei la Bucuresti. Victor Roncea si-a dedicat volumul romanilor asupriti din jurul granitelor actuale, ca si Basarabiei si Bucovinei, tinuturile romanesti vitregite. La intalnirea cu ambasadorii au participat numerosi diplomati, istorici, analisti militari si specialisti in informatii.

Daca va intereseaza, va prezentam in continuare, cu sprijinul RADOR, transcrierea integrala a discutiilor purtate in Amfiteatrul Facultatii de Sociologie din Bucuresti. – Integral la Civic Media

“Romania in noua ordine mondiala” a ajuns la Chisinau

23 Februarie 2005

In sediul din Chisinau al Uniunii Scriitorilor din Moldova a avut loc ieri lansarea cartii lui Victor Roncea Romania in noua ordine mondiala”. La prezentarea volumului au participat o serie de personalitati ale vietii culturale si social-politice moldovenesti.

In cadrul manifestarii, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, a mentionat ca materialele jurnalistului roman, care ataca subiecte spinoase, sunt binecunoscute la Chisinau, adaugand ca in aceasta carte Victor Roncea abordeaza problema integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in contextul actual mondial. In discursul sau rostit in cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, a amintit ca lansarea cartii la Chisinau a fost precedata de prezentarea ei publicului de la Bucuresti, in prezenta ambasadorilor Germaniei, Frantei si al Marii Britanii. El a apreciat ca Victor Roncea este un jurnalist foarte activ inca din perioada in care Romania trecea de la comunism la democratie, asa cum de altfel scrie in prefata cartii si directorul general al ZIUA, Sorin Rosca Stanescu. “Victor Roncea a fost printre acei revolutionari care, dupa revolutia din 1989, s-au aflat in mijlocul actiunilor de pe strazile bucurestene si care au tulburat nu doar intreaga natiune, ci si Europa. Jurnalistul a facut o scoala a democratiei in Statele Unite ale Americii, iar dupa revenirea in tara a atras atentia opiniei publice asupra activitatii sale. Actualmente el este un jurnalist care abordeaza probleme nationale, regionale si globale. Cartea sa intitulata “Romania in noua ordine mondiala” denota aceasta preocupare. Romania, aflata intr-un proces de afirmare, se afla si in atentia jurnalistilor din Republica Moldova si ne-am dori sa o vedem ca o tara puternica si infloritoare, care sa aiba parte de acea realitate pe care o merita dintotdeauna”, a mai spus Saharneanu. Prezent la lansarea cartii, Ionel Nicu Sava, profesor la Universitatea din Bucuresti si director al Editurii “ZIUA”, a mentionat, la randul sau, ca Victor Roncea este una dintre figurile interesante ale jurnalismului romanesc de dupa 1990. “El s-a impus nu doar in Romania, ci si in intreg spatiul sud-est european si a devenit cunoscut la Chisinau, Cernauti, Belgrad, Sofia. Datorita activitatii sale civice i-a fost interzisa intrarea in Ucraina, dar este de asteptat ca acest regim de interdictie sa fie ridicat. El a fost printre cei care au inspirat miscarile civice de la Kiev pe care le-am vazut atat de splendid exprimate pe strada, in Parlamentul ucrainean si in alegeri”, a adaugat Sava. Referindu-se la alegerile care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova, Ionel Nicu Sava a mentionat ca exista o mare asteptare in intreg spatiul est-european pentru o evolutie pozitiva si in Republica Moldova, “care sa insemne o consolidare a procesului democratic si o atitudine ferma in ceea ce priveste viitorul european al Republicii Moldova”. “S-a spus de nenumarate ori ca intrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana ar ridica un zid de netrecut intre cele doua tari la Prut. Parerea lui Victor Roncea, exprimata in aceasta carte, este ca mai degraba intrarea Romaniei in UE si NATO inlesneste apropierea Republicii Moldova de aceste institutii. Romania va servi drept o invitatie pentru Republica Moldova de a se apropia de structurile europene si euro-atlantice”, a mai remarcat Sava. Directorul Editurii ZIUA a mai spus ca Victor Roncea a reunit in aceasta carte experienta ultimilor 3-4 ani, amintind ca materialele ziaristice ale ziaristului roman si ale departamentului ZIUA pe care il conduce (Politica Externa) au ca subiecte principale Europa de Est. Chisinau, Tbilisi, Kiev, Moscova, acestea sunt tintele interesului sau jurnalistic, iar titlurile pe care le foloseste in editorialele din paginile ziarului ZIUA se afla pe agenda diplomatica curenta. “Intr-un fel sau altul, aceasta carte si autorul ei incearca sa stabileasca o cromatica a acestei perioade atat de tumultoase si confuze”, a conchis Sava.

Romania: trup fracturat, suflet intreg

La randul sau, autorul cartii, Victor Roncea, a mentionat ca a dorit sa-si lanseze cartea si la Chisinau, deoarece un Stefan cel Mare si un Eminescu nu pot fi impartiti in doua, lucru pe care il spune raspicat presedintele tuturor romanilor, Traian Basescu. “Desi trupul tarii ramane fracturat, sufletul natiunii este intreg”, a afirmat autorul, care a dedicat cartea grupului de patrioti romani aflati in temnitele din Transnistria, grup reprezentat la lansare de Alexandru Lesco. Autorul cartii l-a felicitat pe Alexandru Lesco pentru implinirea a 50 de ani si si-a exprimat admiratia pentru curajul detinutilor politici de la Tiraspol. Singura lor vina a fost aceea de a fi romani si de a-si iubi tara. Ei reprezinta simbolul neamului romanesc, a conchis Victor Roncea.

Sursa: 9AM

Jurnalistul roman Victor Roncea si-a lansat, la Chisinau, cartea “Romania in noua ordine mondiala”

Evenimentul a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova si a reunit mai multe personalitati ale vietii culturale social-politice moldovenesti. Cartea trateaza un subiect important pentru Romania, respectiv problema integrarii acestei tarii in Uniunea Europeana, pe fondul situatiei actuale mondiale. Lansarea a fost precedata de alocutiunea presedintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi, si cea a presedintelui Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu. Acesta din urma a precizat faptul ca volumul a fost deja lansat la Bucuresti, in prezenta ambasadorilor Germaniei, Frantei si al Marii Britanii. Victor Roncea a fost apreciat de Valeriu Saharneanu ca fiind un jurnalist foarte activ, inca de pe vreamea cand Romania parcurgea perioada de tranzitie de la comunism la democratie. Prefata cartii este semnata de Sorin Rosca Stanescu, directorul general al cotidianului “Ziua”, la care, de altfel, scrie si Victor Roncea. La lansare au mai participat Ionel Nicu Sava, profesor la Universitatea din Bucuresti si director al Editurii “ZIUA”, si Alexandru Lesco, reprezentatant al grupului de patrioti romani care se afla in temnitele din Transnistria. (RGN Press – 23 februarie 2005)

Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa – imbolnaviti de temnita transnistreana

Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care se mai afla inca intemnitati la Tiraspol, sunt foarte grav bolnavi, potrivit declaratiilor colegului lor Alexandru Lesco, eliberat din inchisorile transnistrene in iunie anul trecut, informeaza Rompres.

Fostul detinut politic a precizat ca sotia lui Andrei Ivantoc, Evdochia Ivantoc, a primit, dupa mai multe luni de asteptare, permisiunea regimului de la Tiraspol de a-si vizita sotul de ziua lui de nastere, la 9 martie.

Regimul separatist nu permite vizitarea celor doi detinuti de catre rudele lor decat o data la trei luni si de aceea vestile despre ei ajung foarte greu, a afirmat Alexandru Lesco. El si-a exprimat regretul ca nu poate sa-si viziteze camarazii, regimul separatist transnistrean interzicandu-i sa intre pe teritoriul din stanga Nistrului.

In opinia lui Alexandru Lesco, “cheia eliberarii” lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa se afla la Moscova, iar Romania ar trebui sa se implice mai mult pentru punerea lor in libertate. In context, Alexandru Lesco a mentionat ca i-a adresat o rugaminte in acest sens presedintelui roman Traian Basescu, cu ocazia vizitei acestuia la Chisinau.

Declaratia lui Alexandru Lesco a fost prilejuita de prezenta sa la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a gazduit, marti, lansarea cartii ziaristului ZIUA Victor Roncea, intitulata “Romania in noua ordine mondiala”, carte dedicata de autor tuturor celor din Grupul Ilascu. Alexandru Lesco a ispasit 12 ani de temnita grea intr-o inchisoare din Tiraspol, pentru ca, la fel ca si ceilalti membri din Grupul Ilascu, au indraznit sa se declare romani. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, condamnati ilegal in 1992 la 15 ani de inchisoare, zac inca in temnitele transnistrenilor, in pofida deciziei adoptate, in luna iulie anul trecut, de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care a hotarat eliberarea lor imediata.

Pentru a aminti basarabenilor si lumii intregi de problema Transnistriei, Andrei Ivantoc s-a decis sa candideze pentru un loc in Parlamentul Republicii Moldova in cadrul alegerilor din 6 martie sub sloganul electoral “Libertate!”. (Ziua/ Deca Press – 2005-02-24 17:34:42)

AXA-RonceaAxa. Noua Romanie la Marea Neagra

Coordonator: Victor Roncea

Editura: ZIUA ( 2005 )

ISBN: 973-7712-22-6

Oraş: Bucuresti

Limba: Romana

Încadrare: Politologie

Preţ: 10.9 Lei ( 2.57 EUR, 3.47 USD )

Redactori: George Damian, Anne- Marie Lupaşcu, Luciana Pop, Mona Bică

Libraria Mihai Eminescu

Titel: Axa.
Untertitel: Noua Romanie la Marea Neagra.
Autor: Roncea, V.
Jahr: 2005
Ort: Bucureşti
Verlag: Ed. Ziua
Land:Rumänien
Seiten: 392 S., + Zahlr.Karten
ISBN:978-973-7712-22-6
Annotation:
Este o lucrare pur jurnalistica in care se regasesc atit contributii cit si materiale care formeaza spectrul complet pe care se bazeaza excursul ziaristic rezultate prin urmarirea atenta a unor evenimente, pe cit posibil chiar pe teren, unde acestea se deruleaza, participarea la conferinte publice, sau mai putin publice, obtinerea si redactarea de analize la zi, descifrarea dezinformatiilor si intoxicarilor parvenite, lecturarea unor rapoarte secrete sau a studiilor de specialitate, de ieri, azi si miine.
Gewicht:700 g.
Preis:10,00 Euro
Bestellnummer:
9620478

Kubon & Sagner OPAC Titelansicht

“Desi etica Departamentului de Stat nu ne permite sa sprijinim direct cartea dvs, aceasta nu ma impiedica insa sa va felicit pentru alegerea subiectului.

Cred ca regiunea Marii Negre revine in atentia comunitatii mondiale si consider ca dvs, alaturi de Charles King si alti scriitori si analisti internationali de marca, aduceti o contributie foarte importanta la intelegerea evolutiei acestei zone in ultimii ani.”

Mark Taplin

“Demersul jurnalistic al echipei de politică externă a ziarului Ziua este unul exemplar. Atenţi, de mai mulţi ani, la transformarea geopolitică a lumii, după prăbuşirea comunismului, Victor Roncea şi colegii săi au reuşit să surprindă singura evoluţie strategică cu adevărat relevantă: transformarea regiunii Mării Negre în pivotul geopolitic al euro-atlanticismului în secolului al XXI-lea. Miza strategică a stabilităţii şi a păcii în Europa nu este pe cât este în regiunea lărgită a Mării Negre. De aici de pot construi punţi de stabilitate către Europa de Est, Caucazul de Nord, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Din punct de vedere geoistoric, funcţia internaţională a României a fost aceea de a furniza securitate şi stabilitate în acest spaţiu lărgit. Însă numai opţiunea euro-atlantică permite ca această funcţie să fie utilizată la întreaga sa capacitate. Prin această opţiune strategică, Pontus Euxinus redevine ceea ce a fost în cea mai mare parte a istoriei: un loc de întâlnire şi împăcare a contrariilor, şi nu neapărat unul de separare şi conflict.

Este ceea ce, în mod riguros şi limpede, reuşesc să demonstreze jurnaliştii de la Ziua în paginile acestei cărţi.”

Ilie Bădescu –  Prof. Univ. Dr. – Centrul de Geopolitică şi Antropologie Vizuală al Universităţii din Bucureşti

Victor Roncea si AXA ZIUA in Piata Universitatii

“Axa” lui Victor Roncea

de Bedros HORASANGIAN

Printr-o fericita si binevenita initiativa editoriala s-a lansat, spre sfarsitul anului trecut, pe piata romaneasca a disputelor de idei politice, volumul “Axa” (Editura ZIUA, 2005), subintitulat, ca sa fie mai limpede, “Noua Romanie la Marea Neagra”, sub coordonarea istoricului-ziarist Victor Roncea.

Elegantul op, avandu-l pe coperta, in chip de “axa” in jurul careia se invart cu adevarat sucelile si rasucirile istoriei, pe presedintele-judoka Vladimir Putin, aglutineaza numeroase contributii gazetaresti ale echipei de “foreign policy” de la ZIUA, cat si “materiale” dintre cele mai diverse, selectate anume pentru a intregi valoarea istorico-documentara a unui volum consacrat unui subiect delicat pentru romani, devenit de maxima actualitate prin derularea intempestiva a evenimentelor. Inca o dovada ca istoria se face din mers: ce este azi stire devine maine subiect de analiza politica, asa cum “intamplarile” de ieri pot da coerenta logica deciziilor politice de astazi. Suntem obligati sa mentionam intreaga echipa, in frunte cu George Damian, un sagace si bine informat editorialist-comentator, alaturi de ceilalti membri ai “desantului” redactional: George Coman, Ileana Cornea, Anne Marie Lupascu si Luciana Pop. O nota liminara, sub semnatura coordonatorului Victor Roncea, ii mentioneaza printre cei care au contribuit la alcatuirea lucrarii si pe activul corespondent Tesu Solomovici, expert in chestiunile Orientului Mijlociu, si pe reprezentantii grupului Civic Media. Publicat cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, al Institutului pentru Politici Publice si al Asociatiei Civic Media. Cam acestea ar fi datele tehnice ale volumului.

Extrem de interesant, atunci cand nu se dovedeste realmente util celor interesati de noua conjunctura geostrategica a Romaniei. Prinsa in paienjenisul obligatiilor contractate cu NATO sau asumate de Uniunea Europeana, dar si nevoita sa navigheze diplomatic printre interesele Rusiei si ale celorlalte puteri zonale. Sumedenia de analize politice, interviuri, conferinte si articole de varii feluri dau masura importantei rolului si prezentei active a Romaniei in gestionarea viitorului imediat si de durata al Europei. Interese strategice, ticalosiile trecutului sau ambitiile prezentului se intersecteaza la tot pasul. Doar Marea Neagra pare consecventa cu ea insasi si se poate conta pe solidaritatea ei neconditionata.

Avem la indemana 6 capitole mari si late care sistematizeaza materialele stranse (poate prea in pripa) laolalta. Daca analizele cele mai consistente apar in prima sectiune, unde se itesc si nume zanganitoare precum Bruce Jackson, Traian Basescu, Sergiu Medar – apreciem drept corecte opiniile si observatiile noului sef al Comunitatii de informatii, la o prima luare de contact publicistic a unui practician al anonimatului – sau Mark Taplin, gasim excelente radiografii documentar-documentate in dosarele legate de “Rasaritul romanesc”: “Dosarul Bastroe-Insula Serpilor-Marea Neagra” si “Dosarul Bucovina-Basarabia-Transnistria”. Gasim si multe lucruri spuse pe sleau de acesti inimosi ziaristi, ceea ce uneori politicienii sunt obligati sa evalueze/ rosteasca in formule evaziv-diplomatice. Totul merita citit si, de ce nu, analizat la rece.

Nu intram in detaliile unor afirmatii sau in controversele provocate de altele. Afirmatiile si glosele istoricului Gheorghe I. Bratianu, binevenit reeditate si asamblate in volum, raman si azi exemplare. Este un fapt imbucurator ca astfel de analize politico-istorice se constituie intr-un instrumentar de lucru nu doar pentru uzul teoreticienilor intr-ale istoriei, ci pot fi utile si practicienilor de astazi intr-ale politicilor de tot felul. Cei care se ocupa cu “planificarea politica” la Presedintie, Guvern sau Parlament au in acest volum un util si documentat dosar de “punctaje”. O varianta restransa si o prezentare (succinta) in (macar) doua limbi de circulatie ar fi absolut trebuincioase. Mai ales ca suntem in pragul admiterii in UE, iar la Haga este pe rol procesul legat de Insula Serpilor. Sa mai amintim de importanta lui? Iar gazele din Marea Neagra pot imbunatati calitatea aerului din intreaga zona. Cartea merita mult mai atente observatii (de ce nu si lansari-dezbateri?) decat simplele noastre note de lectura. Ce se doresc si o apreciere amicala la adresa intregii echipe coordonate de Victor Roncea. Cu o vorba a lui I.V. Stalin, la incheierea unei sedinte de “Politbiro”, spunem si noi: “Pentru azi numai atat!”.

Sursa: 9AM

AXA la CHISINAU

Volumul “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra” va fi lansat si la Chisinau in cursul zilei de maine. Lucrarea realizata de ZIUA si Civic Media prezinta pe larg evolutiile politice si geopolitice de la Marea Neagra in cursul anului 2005.

“Victor Roncea si colegii sai de la Departamentul de stiri externe al ziarului ZIUA merita sa fie felicitati pentru aparitia oportuna a acestui volum. Prin acest volum sunt puse la dispozitia tuturor celor care vor sa examineze profilul ascendent al Romaniei in regiunea Marii Negre diverse comentarii analitice si o ampla documentatie de mare valoare. Autorii cred ca Romania are capacitatea de a contribui la trasformarea Marii Negre intr-un punct de contact si o zona de pace cu efecte benefice care sa se extinda mult dincolo de tarmurile ei si ca urmare alcatuiesc o cronica a unui an de eforturi diplomatice in directia atingerii acestui scop” – a apreciat analistul britanic Tom Gallagher. (D.E. – 9 AM)

Despre AXA – Noua Romanie la Marea Neagra, cititi si in Bibliografia studiului GEOPOLITICAL RECONFIGURATIONS IN THE BLACK SEA AREA AT THE BEGINNING OF THE 21 ST CENTURY (PDF)Romanian Review on Political Geography (11th year, no.1, 2009) – Liviu Bogdan VLAD, Gheorghe HURDUZEU, Andrei JOSAN

Eroi Pentru Romania - Heroes for Romania - Victor Roncea - Civic Media - Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea NeagraHEROES FOR ROMANIA

Transnistria and Russian threats at the Black Sea

Publishing house: Semne, Bucharest, 2007

Coordinator: Victor Roncea

“Long live and may be prosperous Moldova, Ardealul and the Romanian County!” yelled Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc and Tudor Popa, trapped in a cage and well guarded by special Russian troops 15 years ago in Tiraspol, during the law process that was meant to terrify the population from Transnistria that would have dared to oppose in any way the new rulers and the old masers from the shadows. In fact, Ilie Ilaşcu warned at the trial that: “The purpose was in fact to intimidate the movement of national liberation from the republic in order to demoralize the masses”.

The book analyses, in its 750 pages, the geopolitical problems of the area where the Russian power meets the Romanian land, within or outside Romanian borders. It also includes a DVD with recordings collected under the title “Encaged for loving our country”- a synthesis of the detention years of Ilaşcu group.

When the book was launched, the journalist Victor Roncea said that he learned from “Andrei Ivanţog what freedom means, just like it was painted on the walls of the cell -two angels and a flag. From the entire group he learned what fighting for the country and for its people actually mean.”

Here are some titles from the book, launched exactly a month after they were all released after 15 years of detention: The Last Political Prisoners from Europe; A New 36 Camp at the Gates of EU and NATO; The Liberation of the Romanian, the Symbol of the New Romania; “A Cold War” at the Borders of Romania; “The Union is Alive”; Alive Sacrifices on the Altar of Truth and Justice; “We Survived because of the Ideal of all Romanians: Enlarged Romania”; “If Time went back, we would do the same thing”; “The War for Enlarged Romania is not over yet”; The Trial of Ilaşcu Group – Geopolitical Connotations and Sociological Effects; The Black Sea Matter, The Soviet Expansion at the Black Sea; The Danube Issue – Our World Destiny at the Mouth of the Danube; Geopolitical and Cultural Aspects from Transnistria; The Oriental Issue – Romania and the European border in the East; Soviet Peace – First Objective: the Control of Oil Routes; American Peace – Repositioning American Military Bases: catching up with History; From the Collection of “Frozen Conflicts” to Romanian Directions of Strategic Action; the Isle of Snakes and the Strategic War of Ukraine with Romania; The Mob of the White Collars at the Black Sea; “the Services” and the Insertion of Russian Finances in Romania ; Russian Secret Services – Overview and Present; Interferences in the Romanian Space; Secret Activities deployed in the Romanian Space; Treason in Bucharest and Rebirth in Chisinau.

Honored with “The Star of Romania” as Knights, modest, shy and discrete, our heroes have remained united and persisted in their convictions. They live among us not like heroes but like ordinary people.

Their deeds and even they are officially inexistent for the leaders from Chisinau.

I wonder until when?

Source: Ingepo

EROI PENTRU ROMANIA

Transnistria şi amenninţările Rusiei la Marea Neagră.

Editura: Semne, Bucureşti, 2007

Coordonator: Victor Roncea

“Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Romanească!” strigau inchişi intr-o cuşcă şi păziţi de trupele speciale ruseşti, Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, acum 15 ani la Tiraspol, in procesul care avea drept scop inspăimantarea populaţiei transnistrene care ar fi incercat să se impotrivească in orice fel noilor stăpani, dar şi vechilor stăpani rămaşi in umbră. De fapt, la proces Ilie Ilaşcu avertiza: “Scopul urmărit a fost de fapt de a intimida mişcarea de eliberare naţională din republică, pentru a demoraliza aceste mase”.

Cartea analizează, in cele 750 de pagini ale sale, problemele geopolitice ale zonei in care se interferează centrul de putere al ruşilor cu spaţiul romanilor din cuprinsul sau din afara graniţelor Romaniei, dar mai cuprinde şi un DVD cu filmări reunite sub genericul “In cuşcă pentru dragostea de ţară”- sinteză a anilor de detenţie ai grupului Ilaşcu.

Ziaristul Victor Roncea a spus la lansarea cărţii că a invăţat de la Andrei Ivanţog “ce inseamnă libertatea după cum a fost pictată pe pereţii celulei – doi ingeri şi Tricolorul – şi de la intregul grup ce inseamnă lupta pentru ţară şi neam.”

Iată cateva titluri din volum, lansat la exact o lună de la eliberarea tuturor, după 15 ani de detenţie:Ultimii deţinuţi politici din Europa; Un nou lagăr 36 la porţile UE şi NATO; Eliberarea romanilor, simbolul noii Romanii; “Război rece” la graniţele Romaniei; “Unirea este vie”; Jertfe vii pe altarul adevărului şi al dreptăţii; “Am supravieţuit datorită idealului tuturor romanilor: Romania Mare”; “Dacă s-ar intoarce timpul inapoi am face acelaşi lucru”; “Lupta pentru Romania Mare nu s-a incheiat”; Procesul Grupului Ilaşcu – conotaţii geopolitice şi efecte sociologice; Chestiunea Mării Negre, Expansiunea sovietică la Marea Neagră; Chestiunea Dunării – Menirea noastră mondială la Gurile Dunării; Aspecte geopolitice şi culturale din Transnistria; Chestiunea Orientală – Romania şi graniţa Europei spre răsărit; Pax Sovietica – Primul obiectiv: controlul asupra rutelor petrolului; Pax America – Repoziţionarea bazelor militare americane: prinzand din urmă istoria; De la salba “conflictelor ingheţate” la direcţiile romaneşti de acţiune strategică; Insula Şerpilor şi războiul strategic al Ucrainei cu Romania; Mafia gulerelor albe la Marea Neagră ; “Serviciile” şi inserţia capitalului rusesc in Romania ; Serviciile secrete ale Rusiei – retrospectivă şi actualitate; Interferenţe in spaţiul romanesc; Activităţi secrete desfăşurate in spaţiul romanesc; Trădarea de la Bucureşti şi renaşterea de la Chişinău.

Decoraţi cu “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, modeşti, timizi şi discreţi, eroii noştri, au rămas uniţi şi neclintiţi in convingerile lor şi trăiesc printre semenii lor nu atat ca eroi ci ca oameni obişnuiţi.

Faptele lor şi chiar ei, oficial, pentru conducătorii de la Chişinău parcă nici n-ar exista.

Oare pană cand?

Sursa: Ingepo

Coperta Eroi Pentru Romania - Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea Neagra - Grupul Ilascu - Civic Media - Victor Roncea

EROI PENTRU ROMANIA

Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea Neagra

Coordonator: Victor Roncea

Editura Semne

Bucuresti, 2007

Redactori: Monica Bica, Luciana Pop, Anne-Marie Lupascu, Mihaela Bratu

Grafica/ Layout: Iuliana Constantinescu

Publicata cu sprijinul

Asociatiei Civic Media
www.civicmedia.ro

Multumiri speciale publicatiilor ZIUA si FLUX – Chisinau, ziaristilor liberi din presa romana de pe ambele maluri ale Prutului, Televiziunii Romane si posturilor TV Antena 1 si 3, National TV si N24, Bucuresti si EuroTV, Chisinau

Autori: Gr. Antipa, M. I. Antonescu, Gh. I. Bratianu, S. Mehedinti, I. I. Nistor, I. Badescu, R. Cestelli, G. Coman, G. Damian, D. Donnelly, D. Dungaciu, V. Gribincea, V. Nagacevschi, D. Postica, D. Padurean, A. Rogojan, V. & G. Roncea, P. Sartori, A. Tanase, M. Ureche, C. Vlad

Civic Media & IntelMedia

Contine DVD-ul “In cusca pentru dragoste de Tara” – Patru documentare inedite despre Basarabia si procesul, incarcerarea si eliberarea eroilor de la Nistru, realizate de Corneliu Vlad, Andrei Dumitru, Radu Gaina, Victor Roncea si Petrica Rachita

Editura SEMNE
Civic Media, 6 iulie 2007

Eroi Pentru Romania Brasov 15 Noiembrie 1987 Civic Media Bukovski Palas Roncea Blog

EROI pentru România – Braşov 1987, 15 noiembrie : mărturii, studii, documente
Tipul înregistrării: Text tipărit: monografic
Autor secundar: Palas, Florian
Autor secundar: Roncea, Victor
Autor secundar: Bukovski, Vladimir
Titlu: EROI pentru România – Braşov 1987, 15 noiembrie
Informație la titlu: mărturii, studii, documente
Detalii publicare: Semne
Locul publicării: Bucureşti
Anul Ediției: 2007
ISBN: 973-624-546-2
Descriere: 584 p. : il.
Limba: Română
Subiect: revoluţie. contrarevoluţie
Clasificare: 94(498 Braşov)”1987″

Sub egida: Civic Media, Centrul Rezistentei Anticomuniste, Saeculum Media

CUPRINSUL PDF – de la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”

O PARTE DIN CARTE – PDF, de la Ilarion Tiu

Conferinta internationala a rezistentei anticomuniste, expozitie si lansare de carte la Brasov

In ziua de 15 noiembrie, dupa ceremonia de depunere a coroanelor (ora 10.00, la Monumentul Cruce inchinat eroilor care s-au jertfit pentru libertate, fata in fata cu Spitalul Judetean), la ora 12, la Aula Universitatii Transilvania Brasov va avea loc Conferinta Internationala “15 Noiembrie”, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu.

In cadrul manifestarilor dedicate implinirii a 20 de ani de la revolta muncitoreasca anticomunista din 15 Noiembrie 1987, Asociatia “15 Noiembrie 1987” organizeaza miercuri, 14 noiembrie, o masa rotunda, avand ca teme de dezbatere “Fenomenul rezistentei anticomuniste” si “Semnificatia zilei de 15 Noiembrie 1987 in constiinta opiniei publice romanesti si internationale”. Manifestarea va incepe la ora 14.00 si se va desfasura la sala de sedinte a Consiliului Local Brasov. Participa eroi ai rezistentei anticomuniste, istorici, jurnalisti. In aceiasi zi, cu incepere de la ora 18, vor avea loc doua evenimente: vernisajul expozitiei “15 Noiembrie” (la Casa Muresenilor), realizata de o echipa de tineri cercetatori ai CNSAS, si un spectacol artistic, care se va desfasura la Teatrul Dramatic, cu Ducu Bertzi, Florin Sasarman, Nicu Alifantis si actorul Dan Radulescu.

In ziua de 15 noiembrie, dupa ceremonia de depunere a coroanelor (ora 10.00, la Monumentul Cruce inchinat eroilor care s-au jertfit pentru libertate, fata in fata cu Spitalul Judetean), la ora 12, la Aula Universitatii Transilvania Brasov va avea loc Conferinta Internationala “15 Noiembrie”, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu . La eveniment participa Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu . Este pentru prima oara cand un presedinte in functie al Romaniei participa la o intrunire aniversara a revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Acest lucru ne onoreaza si il consideram un semn al recunostintei adresat fostilor detinuti politic romani. Desi a fost invitat, Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu si-a confirmat inca prezenta. La eveniment vor participa si presedintele Fundatiei “Centrul Solidaritatea”, Bogdan Lis, cunoscutul istoric si cercetator de la Institutul Memoriei Nationale din Polonia, Jerzy Eisler, precum si ambasadorul Poloniei, Excelenta Sa Jacek Paliszewski, si ambasadorul Cehiei, Excelenta Sa Petr Dokladal.

Printre invitati se afla elita reala a Romaniei, fosti detinuti politic anticomunisti si luptatori din rezistenta armata anticomunista, impreuna cu oaspeti speciali din Basarabia. Invitati speciali ai manifestarii, eroii de la Nistru, Alexandru Lesco si Tudor Popa, vor face un anunt important pentru Basarabia, pentru Romania. Vor fi prezenti luptatorii anticomunisti Gavrila Rusu, Teofil Mija, Nicolae Purcarea, Zoea Radulescu, presedintele Fundatiei Luptatorii din Rezistenta Armata Anticomunista, nascuta in inchisoare, unde si-a petrecut primul an si jumatate din viata, Dr Ionel Cana si Vasile Paraschiv, fondatori ai SLOMR, numerosi detinuti politic, dintre care ii amintim pe Octav Bjoza, Traian Popescu, Radu Ciuceanu, Iulius Filip si Aristide Ionescu, istoricii Alex Mihai Stoenescu, Ionut Dogaru, Lavinia Betea, Ilarion Tiu, Adrian Nicolae Petcu, Dr Florin Matrescu, autorul unei lucrari de exceptie despre holocaustul rosu, jurnalistul Victor Roncea, artistii Mariana Nicolesco si Dan Puric.
In colaborare cu mai multe foruri jurnalistice, istorice si academice si sub egida Centrului Rezistentei Anticomuniste, condus de scriitorul-luptator Vladimir Bukovski, Asociatia 15 Noiembrie va lansa volumul “Eroi pentru Romania – BRASOV, 15 noiembrie 1987 – marturii, studii, documente.”

Dupa incheierea Conferintei, la Teatrul Dramatic, cu incepere de la ora 18, va avea loc un spectacol de exceptie al actorului Dan Puric.

Asociatia 15 Noiembrie 1987, Brasov
Presedinte,
Florin Postolachi

ComunicateMedia (Brasov, 14 noiembrie 2007)

Lansarea unui nou volum al monografiei “Eroi pentru România”

CONFERINTA SI LANSARE

Academia Romana – Institutul National pentru Studiul Totalitarismului va invita, marti, 18 decembrie 2007, ora 16.00, in str. arh. Grigore Cerchez 16, zona Dorobanti, la conferinta “Douazeci de ani de la revolta anticomunista de la Brasov”. Participa: Ambasadorul Poloniei, E.S. Dl. Jacek PALISZEWSKI, fosti detinuti politici, academicieni, istorici, jurnalisti.

Cu aceasta ocazie, adevaratii luptatori impotriva comunismului, a caror istorie a fost “rescrisa” in documentul mistificator al “Comisiei Tismaneanu”, dupa cum considera organizatorii evenimentului, vor prezenta un volum cu documente despre miscarea lor si suferintele ulterioare: “Eroi pentru Romania: Brasov 1987, marturii, studii, documente”, autori Victor Roncea/Civic Media, V. Bukovski/Centrul rezistentei Anticomuniste si Saeculum Media.

Totodata, Asociatia Civic Media anunta public ca va prezenta maine, la implinirea unui an de la aparitia “Raportului Tismaneanu” un contra-raport “oficial si stiintific, o minima contributie la repararea afrontului adus Bisericii Ortodoxe Romane si Intaistatatorului ei, regretatul Patriarh Teoctist.” (18/12/2007 | altermedia_ro)

Ce vor Rusia si SUA la Marea Neagra

Editura ZIUA, consecventa in analizarea si prezentarea problemelor geostrategice regionale, organizeaza astazi, la ora 15.00, in cadrul Targului de Carte si Presa Gaudeamus din incinta Romexpo, standul 59, conferinta publica “Geopolitica Marii Negre – Axa Bucuresti-Londra-Washington si relatia cu Moscova”.

Marea Neagra: teatru de razboi, lac de confruntare economica, rezervor de energie, zona de tranzit, leagan de civilizatie. Pornind de aici, printre temele propuse la dezbatere se afla: Noua politica energetica a Rusiei; Caucazul – zona de instabilitate, zona tampon sau teren al rivalitatilor Marilor Puteri; Cine a pierdut Turcia?; Ucraina, calul troian al CSI in NATO si UE?; Romania Mare in UE, fara Transnistria; Relatiile romano-ruse si alianta strategica cu SUA. La dezbaterea moderata de Victor Roncea, coordonatorul lucrarii “AXA – Noua Romanie la Marea Neagra”, si-au anuntat participarea parlamentari din Comisiile pentru politica externa, ambasadori, diplomati si atasati militari ai statelor NATO/UE si Rusiei/CSI, reprezentanti ai tarilor din regiune, experti ai structurilor de informatii si aparare, profesori universitari, jurnalisti. Academicienii Dinu Giurescu si Florin Constantiniu vor formula concluziile dezbaterii.

Tot astazi, la ora 11.00, la standul Editurii SEMNE se lanseaza in prezenta reprezentantilor fostilor detinuti politici si muncitori brasoveni si a ambasadorului Poloniei la Bucuresti, lucrarile “Eroi pentru Romania – Brasov 1987”, realizata de Florin Palas si Victor Roncea sub patronajul lui Vladimir Bukovski si “Eroi pentru Romania – Transnistria si amenintarile Rusiei la Marea Neagra”. La ora 13.00, Victor Roncea va prezenta si o alta carte a sa de publicistica la standul Editurii TESU: “Davai Ceas, Davai Traian”. (Sambata, 24 noiembrie 2007 – Ziare.ro)

Tismaneanu-KGB-davai-ceas-davai-traian

Cartea-davai-ceas-davai-traian-de-victor-roncea-cu-tismaneanu-pe-coperta“Davai Ceas, Davai Traian”

Prezentarea cărții

17 x 24 cm ; 284 p.

ISBN: 973-1765-09-9

Oraş: Bucuresti, 2007

Limba: Romana

Încadrare: Istorie

Preţ: 16.24 Lei ( 3.83 EUR, 5.18 USD )

“(…) Daca UDMR a fost nasit de Ion Iliescu pentru a acapara plaja minoritatii maghiare tot astfel si un alt grup, Grupul pentru Dialog Social (GDS), creat de Silviu Brucan in jurul revistei 22, a avut drept menire faramitarea din interior a oricarei forme de agregare ideologica venita dinspre mostenitorii partidelor istorice, a luptatorilor din rezistenta armata din munti, fostilor detinuti politici si schimbul lor, tineretul insurectional anticomunist.

Gruparea GDS-ului este un model clasic de formare a unor “structuri alternative” – create pentru a captura centrul puterii in Romania. Cadrele venite din zone periferiale recrutate in retele ale “colegiilor invizibile” au fost plasate in toate partidele, toate publicatiile, in toate guvernele, reusind sa-si adjudece in permanenta accesul sau chiar controlul in institutii cheie ale Romaniei, de la MAE la Presedintie de la Guvern la Parlament oferind si “dialogul” cu “societatea civila”.

Multi, naivi, s-au intrebat ce are Roncea cu intelectualii. Intelectualii nu sunt insa o specie aflata pe cale de disparitie pentru a fi protejata, iar tradatori gasim din nefericire in toate categoriile sociale. Din istoria recenta aflam ca tocmai din randurile intelectualilor s-au distins cei care au dat cele mai josnice lovituri propriilor lor tari si natiuni. Timp de peste 50 de ani, intelectuali de “prestigiu” ai Occidentului s-au aflat pe statul de plata al URSS, respectiv al KGB. De la Chaplin, Picasso sau Malraux, ca sa dam nume mai cunoscute, la cei aflati pe Lista lui Orwell. Creatoare de scandal, ca si lista “Voci curate”, lista criptocomunistilor inventariati si demascati de George Orwell s-a dovedit cat se poate de veridica. Peste ani, serviciile de informatii britanice au admis ca personajele demascate de Orwell aveau legaturi cu spionajul sovietic. Rolul tuturor acestor formatori de opinie era bine definit in cadrul unei operatiuni de anvergura care avea drept scopuri de la manipularea factorilor de decizie la subminarea valorilor crestine autentice ale Europei sau transformarea tineretului occidental in masa de manevra “pacifista” impotriva apararii nord-atlantice. (…)” (Libraria Sophia)

Colaborator, coautor:

Apel Civic Media in „Al cincilea Patriarh. Prea Fericitul Teoctist în câteva «gânduri», evocări şi documente“ – Documentar iniţiat, îngrijit şi orânduit de Artur Silvestri

Al cincilea Patriarh - TEOCTISTCARTEA PDF AICI

Capitol in: RAZBOIUL ICOANELOR

Razboiul Icoanelor de Artur Silvestri - capitol Victor Roncea Civic Media

Alte RAZBOAIE:

Irak - Jurnal de Razboi - Caderea Bagdadului - Editura Ziua 2003

“100 de ore, plus… Irak: jurnal de razboi”

Colectia “Biblioteca Ziua”, coordonata de Sorin Rosca Stanescu, s-a imbogatit cu o carte: “100 de ore, plus… Irak: jurnal de razboi”, prima cronica a flagelului (cu implicatii globale) dezlantuit asupra celei mai vechi civilizatii din istorie. Aparuta in conditii grafice deosebite la Editura “Ziua”, lucrarea prezinta “filmul” acestui conflict ale carui “secvente” au fost surprinse atat in desertul irakian, transformat in teatru de razboi cat si la bursele financiare importante sau in birourile politicienilor de la Bucuresti, participanti (de nevoie) la operatiunile din Irak. Adunand informatiile publicate in ziarul al carui director este Sorin Rosca Stanescu si semnate de ziaristii care au urmarit (din tara sau din strainatate) evolutia evenimentelor, volumul este in acelasi timp un document, dar si un important instrument de lucru pentru cei ce vor dori sa scrie istoria. O istorie al carei sens se decide, (poate), acum. (Curierul National – 10 Aprilie 2003)

“Caderea Bagdadului. Irak: jurnal de razboi”

La Editura Ziua in Colectia „biblioteca Ziua“ a aparut un consistent volum „la cald“ despre “Caderea Bagdadului. Irak: jurnal de razboi” (editor: Ionel Nicu Sava), continuarea jurnalului de razboi din Irak 100 de ore, plus… initiat de Editura Ziua pe baza materialelor de presa publicate in ziarul cu acelasi nume. Potrivit unei note a editorului, acest al doilea volum include informatiile de presa, comentariile si analizele a 30 de zile de razboi de la declansare pina la semnarea capitularii. O atentie sporita a fost acordata corespondentelor de presa, iar partea de comentarii si analize a fost substantial extinsa, incluzind un numar sporit de interviuri, editoriale si opinii. „Dosarul“ exploreaza atit desfasurarea razboiului, cit si preistoria conflictului, relatiile Irakului cu vecinii si cu URSS („filiera Moscova“), contextul politico-diplomatic si economic international, implicarea Romaniei in razboi si „razboiul din culise“. (Obs. cul. – 2003)

Ostaticii - Ohanesian - Irak - Editura Ziua

OSTATICII – DRAMA JURNALISTILOROSTATICIIELIBERAREA. OPERATIUNEA BAGDAD

Tot ceea ce se stie, la care se adauga intrebarile care isi asteapta raspunsul, despre rapirea jurnalistilor romani in Irak, este publicat in aceste zile de Editura Ziua. Declaratii in exclusivitate, analize, editoriale, detalii aparent lipsite de importanta, informatii socante, au fost inregistrate pe zile si ore de redactorii editurii in cele doua volume ale cartii OSTATICII. Volumul I trateaza DRAMA JURNALISTILOR de-a lungul zilelor de penitenta si prezinta eforturile autoritatilor pentru eliberare. Volumul II este intitulat ELIBERAREA. OPERATIUNEA BAGDAD si ofera amanuntele spectaculoase ale eliberarii. Informatiile au fost furnizate de redactiile ZIUA si GARDIANUL. (9AM – 17 iunie 2005)

SIE & SRI – Trecutul nu se prescrie, de Mihai Pelin, 2004Fereastra Serviciilor Secrete Aurel Rogojan Editura CompaniaCapitolul “Serviciile secrete romanesti dupa 1989 sau Dintr-o reforma in alta” – interviuri realizate cu Gral brig (rez) SRI Aurel I Rogojan, in cartea acestuia, “Fereastra serviciilor secrete. Romania in jocul strategiilor globale”, Editura Compania, 2011 si Articol editorial in SIE & SRI – Trecutul nu se prescrie, de Mihai Pelin, 2004

Editor:

Mihai-Eminescu-Omagiu-1909-Corneliu Botez reeditat de Nae Georgescu si Victor Roncea la Editura Semne

Omagiu-lui-Eminescu-Corneliu-Botez-Civic-MediaVolumul  Omagiu  lui  Mihail  Eminescu a  fost  publicat  iniţial  de Corneliu Botez  la 20 de ani de  la moartea marelui poet. Editorii sperau să strângă fondurile necesare pentru ridicarea unei statui a lui Eminescu. Cartea este republicată  în  facsimil de Editura Semne,  în condiţii grafice deosebite. Un omagiu adus poetului naţional la 120 de ani de la moartea sa. (Clipa – Recomandarea Revistei)

Semne „Pentru Eminescu”

Institutul de Sociologie din cadrul Academiei Romane, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala, Universitatea Bucuresti, si Fundatia Pentru Romania organizeaza vineri, 15 ianuarie 2010, la ora 13.00, Conferinta Publica „PENTRU EMINESCU”, care se va desfasura la Casa Academiei Romane, Str 13 Septembrie nr.13.  Conform sursei citate, la conferinta sunt invitati prof dr Nae Georgescu, prof dr Theodor Codreanu, prof dr Ilie Badescu, precum si jurnalistul Corneliu Basarab Vlad, invitat special fiind Grigore Lese. La 160 de ani de la nasterea Romanului Absolut se relanseaza, dupa 100 de ani de la tiparire, “Omagiu lui Mihail Eminescu”, de Corneliu Botez, republicat in facsimil de Editura Semne, la 120 de ani de la asasinarea militantului pentru Romania Unita. Parteneri mediaai evenimentului sunt revistele Veghea si Atitudini, precum si ziarul Curentul. (Karadeniz Press – Eminescu omagiat la Bucuresti si Chisinau)

ARHIVA NEAGRA. Dosarele distrugerii elitei romanesti

Arhiva Neagra - Mircea Vulcanescu - CNSAS - Civic Media - Constantin Barbu - Victor Roncea

ARHIVA NEAGRA. Dosarele distrugerii elitei romanesti: Mircea Vulcanescu in Procesul “Marii tradari”

şi

Arhiva Neagra: Dosarele distrugerii elitei romanesti. Procesul Noica-Pillat (21 vol)

şi

Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu

Documente-din-Arhiva-Corneliu-Zelea-Codreanu-V-Roncea-Gh-Buzatu-Vol-I-XXVII-Civic-Media-CNSAS-si-Arhiva-Neagra-Noica-Pillat

si

coperta-dictatura-biometrica_1_2

Parintele Justin Parvu Marturisitorul de Cristina Nichitus Roncea la Gaudeamus 2013 Mica Valahie Familia OrtodoxaParinteleJustinParvu.Ro

Alte detalii la: https://roncea.wordpress.com/2008/01/21/la-munca/

Print Friendly, PDF & Email
Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova