Tanarul Dorin Chirtoaca vrea sa demonteze la CEDO interdictiile de la Chisinau

CEDO a invitat guvernul roman sa se pronunte asupra interdictiei dublei cetatenii in Republica Moldova

Chisinau, 20 iun – Corespondentul Rompres, Cornel Ciobanu, transmite: Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a invitat guvernul Romaniei sa prezinte observatii scrise in legatura cu interzicerea dublei cetatenii pentru unele categorii de functionari in Republica Moldova, dupa ce primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, (Foto stanga) vicepresedinte al Partidului Liberal, si prim-vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tanase, care detin si cetatenia romana, s-au plans la CEDO ca prin reglementarile respective le sunt incalcate drepturile.
Parlamentul de la Chisinau a adoptat in luna aprilie modificari ale legislatiei care interzic dubla sau multipla cetatenie pentru mai multe categorii de functionari. Reclamantii au acuzat in fata Curtii faptul ca adoptarea unei asemenea interdictii limiteaza accesul unui numar mare de cetateni ai Moldovei la functia de deputat, ca aceeasi lege limiteaza dreptul alegatorilor de a-si exprima liber opinia in procesul de alegere a forului legislativ si ca legea constituie o masura anti-democratica si disproportionata, fiind adoptata in ajunul alegerilor parlamentare din 2009. Reclamantii s-au plans si de faptul ca fiind locuitori ai malului drept al Nistrului sunt discriminati in raport cu locuitorii din Transnistria, pentru care legea in cauza nu este aplicabila.Avocata celor doi reclamanti, Janeta Hanganu, a anuntat vineri intr-o conferinta de presa ca, la 17 iunie, la doar o luna de la publicarea si intrarea in vigoare a modificarilor respective, Curtea a decis sa examineze cauza data in regim de urgenta. Guvernul moldovean urmeaza ca pana la 12 august sa raspunda la intrebarile formulate privind incalcarile pretinse de reclamanti, si anume: in ce masura aceste prevederi corespund Conventiei Europene si daca acestea nu constituie o incalcare a drepturilor reclamantilor, a mentionat ea.
Potrivit avocatei, Curtea a decis examinarea in regim de urgenta a acestui caz, tinand cont de valoarea politica a reclamantilor, dar si de apropiatele alegeri parlamentare, preconizate pentru primavara anului 2009. Faptul ca CEDO a decis sa formuleze asemenea intrebari guvernului denota ca exista parerea ca ar exista o incalcare a drepturilor reclamantilor, a opinat ea.
Tanase a declarat la randul sau ca aceasta lege contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Constitutiei si este adoptata in spiritul regimului comunist, care a ajuns la momentul cand din considerente politice si electorale a decis sa promoveze o politica de segregare a cetatenilor care detin mai multe cetatenii.
Chirtoaca a opinat ca in cazul castigarii acestui caz la CEDO, Romania va obtine cale libera de a acorda prin lege cetatenia tuturor celor care au avut rude nascute pana la 1940 si au locuit pe teritoriul Republicii Moldova. ‘Aceasta ne va permite sa ne apropiem mai repede de Europa si sa aducem si Republica Moldova in UE’, a declarat el.
Solicitat de Rompres, presedintele comisiei juridice din parlament, deputatul comunist Vladimir Turcan, unul din promotorii legii respective a declarat ca legislativul a procedat in stricta conformitate cu prevederile legislative interne, cat si cu legislatia internationala.
El a mentionat ca in mai multe state membre ale UE si ale Consiliului Europei exista prevederi similare, in unele cazuri chiar mai drastice, aducand drept exemplu Bulgaria, unde candidatii trebuie sa aduca dovada renuntarii la cea de-a doua cetatenie in momentul inregistrarii. ‘Noi ne-am condus de legislatia lituaniana, care obliga persoana sa renunte la dubla cetatenie abia in momentul cand ii este validat mandatul’, a declarat Turcanu. El a calificat aceste modificari drept necesare in vederea garantarii mentinerii statalitatii Republicii Moldova.
Totodata, deputatul i-a acuzat de lipsa de modestie pe cei doi reclamanti, deoarece ei s-au plans la CEDO ca le este incalcat dreptul de a fi alesi, cu mult inainte de alegerile parlamentare. ‘Inca nu se stie daca ei vor fi alesi’, a declarat el.
Functiile pentru care se interzice dubla cetatenie, in urma modificarilor efectuate, sunt cele de presedinte al Republicii Moldova, membru al guvernului, deputat in parlament, presedinte de raion si primar. ROMPRES.
Foto:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova