Scriam aici zilele trecute despre cum a primit Herta Muller o atentie de la ICR, la Stockholm, pentru a nu-l mai critica pe tov presedinte, genitalul Patapievici, si turnatorii lui, Hoisie si Antohi, doctorul inchipuit. Cat de usor se vand si cumpara intelectualii: cum i-a schimbat Patapievici opinia despre ICR doamnei Herta Muller
Ei bine, festinul intelectual, de tip Crucea de Piatra, nu se termina aici. Mai ramasese criticul numarul doi, Ernest Wichner. Asa ca onor ICR-ul a mai pus-o de un festival. De data asta, cea despre care Patapievici scria ca a prezentat “în mod părtinitor” exportul de turnatori ca fiind „vitrina unui trecut ce nu dispare“. “E cu totul tendenţios să spui că ICR ar fi trimis în Germania ca „reprezentanţi ai României“ foştii informatori ai Securităţii ori că ICR ar avea ca politică promovarea lor peste hotare. Motivul pentru care ICR a finanţat această şcoală de vară a fost înalta ei ţinută ştiinţifică”, ii scria cu totala nesimtire Patapievici doamnei Muller dupa ce aceasta, sprijinita de unele foruri germane, il pusese la punct pe falsificatorul profesionist al trecutului sau si al tatalui sau, agentul kominternist prezentat drept “militant anti-comunist”. (Vezi EVZ.ro — SENATUL EVZ: Ce ar trebui să facem cu informatorii?).
Cea de-a doua editie a Festivalului International de Poezie “Oskar Pastior” se va desfasura in perioada 2-5 octombrie, la Sibiu, unde vor participa peste douazeci de autori din 11 tari. Evenimentul este organizat de Literaturhaus Berlin si Institutul Cultural Roman.
Deschidere. Vor vorbi: Ernest Wichner (Literaturhaus Berlin), Corina Bernic (Institutul Cultural Roman)
Lecturi: Ulf Stolterfoht (Germania), Mircea Dinescu (Romania), Andrzej Kopacki (Polonia), Felix Philipp Ingold (Elvetia), Petr Borkovec (Cehia), Uljana Wolf (Germania)
3 octombrie• 17.00, Terasa Filarmonicii Sibiu
Lecturi: Elke Erb (Germania), Vasile Leac (Romania), Christian Hawkey (SUA), Monika Rinck (Germania)
• 20.00, Filarmonica Sibiu, Sala mica
Lecturi: Urs Allemann (Elvetia), Antanas Gailius (Lituania), Jean Daive (Franta), Herta Muller (Germania)
4 octombrie• 16.00, Terasa Filarmonicii Sibiu
Lecturi: Marius Grzebalski (Polonia), Ana Ristovic (Serbia), Franz-Josef Czernin (Austria), Mugur Grosu (Romania), Inger Christensen (Danemarca), Erwin Einzinger (Austria)
• 20.00, Terasa Filarmonicii Sibiu
Dublu concert: M. A. Numminen & Pedro (Finlanda) si Ada Milea (Romania)