Scrisoarea care a scos din minti functionarii Ambasadei Ungare la Bucuresti. Dan Tanasa despre proslavirea criminalului de razboi Wass Albert

Scrisoarea Deschisa a tanarului ardelean Dan Tanasa, din care a reprodus si ziarul Curentul cateva extrase, a declansat un adevarat conflict diplomatic generat de partea ungara

Catre,
AMBASADA REPUBLICII UNGARE LA BUCURESTI
In atentia
Domnului Ambasador Dr. Oszkar FUZESI
Sediul: Str. Prof. Dr. Dimitrie Gerota, nr. 63-65, Bucuresti, cod 70202

Scrisoare Deschisa adresata domnului ambasador al Republicii Ungare la Bucuresti
Stimate domnule Ambasador,
Dupa cum probabil stiti Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a alocat, din fonduri publice, bani pentru o serie de manifestari dedicate scriitorului Wass Albert, condamnat in Romania pentru crime de razboi. Printre acest proiecte se numara si proiectul intitulat „Saptamana Wass Albert” initiat de Asociatia Tinerilor Maghiari din Covasna, finantat cu suma de 1500 lei. Perioada de desfasurare a proiectului a fost initial 3-9 noiembrie 2008, insa a fost schimbata dupa ce proiectul a intrat in atentia Procurorului General al Romaniei, noua perioada de desfasurare a proiectului fiind 13-20 octombrie 2008.
Va aduc la cunostinta faptul ca, potrivit cotidianului Gardianul din data de 11 mai 2007, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, in martie 1946, pentru crime de razboi. Ordonanta de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii stipuleaza la art. 5 faptul ca „promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”.
Argumentele Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal pentru comemorarea criminalului de razboi Wass Albert se refera la faptul ca actiunile asociatiei promoveaza opera literara a scriitorului Wass Albert, opera care nu ar fi interzisa in Romania si care este publicata de catre Editura Mentor din Targu Mures.
Am fost socat insa de faptul ca pe afisele care au fost lipite in Sfantu Gheorghe pentru promovarea acestei manifestari culturale apare si sigla Centrului de Coordonare Culturala a Republicii Ungare la Sfantu Gheorghe. Sa ne imaginam cum ar reactiona opinia publica din Polonia daca o asociatie nonguvernamentala din Germania ar primi bani din fonduri publice pentru a-l comemora pe Adolf Hitler nu pentru viziunea sa politica sau pentru lucrarea „Mein Kampf” ci pentru viziunea sa europeana in domeniul artelor plastice?!
Avand in vedere acestea, doresc, ca simplu cetatean al Romaniei, sa cunosc care este pozitia oficiala a Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti cu privire la implicarea Centrului de Coordonare Culturala a Republicii Ungare la Sfantu Gheorghe in comemorarea unui scriitor condamnat definitiv si irevocabil pe teritoriul Romaniei pentru crime de razboi savarsite impotriva unor romani.
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat acestei scrisori.
Cu deosebit respect,
Dan Tanasa
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Scrisoarea care a scos din minti functionarii Ambasadei Ungare la Bucuresti. Dan Tanasa despre proslavirea criminalului de razboi Wass Albert”

  1. INCERC SA GASESC ,,MOTIVAIILE,, AROGANTEI PATOLOGICE NATIEI HUNGARE?! SINGURUL RASPUNS E INTOXCAREA CU CARNEA DE SUB SEAUA CALULUI. ASTFEL A APARUT horty ! INCERCATI SA NUMAI INTINDETI COARDA GASIM LOC IN PUSCARIILE NOASTRE PENTRU EXTREMISTI ! AM APUCAT SA VA DAM FUNDATIA GOJDU E ULTIMUL CADOU ! INVATATI BUNELE MANIERE ! UITATI APUCATURILE HUNILOR !

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova