Ambasadorul israelian a cerut Romaniei si comunitatii internationale sa sprijine actiunile militare din Fasia Gaza
30 decembrie, 17:30
Ambasadorul israelian la Bucuresti, Oren David (foto stanga), a cerut marti comunitatii internationale, si implicit Romaniei, sa sprijine ofensiva tarii sale impotriva organizatiei Hamas si a subliniat ca in pofida violentelor din ultimele zile, Tel Avivul este decis sa continue negocierile pentru finalizarea procesului de pace, informeaza NewsIn. El a explicat ca Israelul nu incearca decat sa-si apere cetatenii de violentele initiate de organizatia extremista palestiniana Hamas.
“In iunie 2007, la doi ani dupa ce Israelul evacuase Fasia Gaza, Hamas a intervenit in forta pentru a prelua controlul. Hamas este o organizatie musulmana terorista, fanatica si radicala, sprijinita de Iran si Siria si se opune pacii cu Israel si coexistentei cu statul nostru. (…) De cand Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza prin violenta, viata cetatenilor israelieni a fost un iad, fiind supusi la bombardamente si violente continue, care au afectat peste jumatate de milion de israelieni”, a explicat ambasadorul.
“In cele din urma, nu am avut alta optiune, decat cea de a incerca sa slabim capabilitatile militare ale Hamas pentru a ne apara poporul. Subliniez ca vizam numai obiective militare, incercand sa evitam victimele civile. Razboiul nostru nu este impotriva populatiei civile, ci impotriva Hamas, a carui putere vrem sa o diminuam”, a punctat David.
Ambasadorul a reafirmat angajamentul Israelului pentru ajungerea la un compromis care sa garanteze existenta a “doua state pentru doua popoare”.
Desi a cerut Romaniei sa sprijine operatiunea din Fasia Gaza, ambasadorul israelian a respins voalat o eventuala implicare diplomatica a statului roman in rezolvarea conflictului. “Sigur, avem relatii excelente cu Romania, care ne-a fost intotdeauna un bun aliat. Romania este o tara democratica si membra a UE, iar UE, reprezentata in Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, a cerut Hamasului sa respecte trei conditii: recunoasterea Israelului, incetarea violentelor si respectarea acordurilor existente intre Israel si Autoritatea Palestiniana. In schimb, Hamasul a lansat un atac neprovocat asupra Israelului. Ar fi fost bine ca lumea araba si comunitatea internationala sa intervina pe langa Hamas sa nu atace Israelul”, a subliniat ambasadorul.
Ministerul roman de Externe s-a declarat marti preocupat de escaladarea violentelor in Fasia Gaza si a indemnat cele doua parti sa incedeze actiunile militare si sa se aseze la masa negocierilor pentru solutionarea pasnica a conflictului din Orientul Mijlociu. “Singura cale de a da sanse pacii in Orientul Mijlociu este iesirea din spirala violentei si revenirea la masa dialogului a autoritatilor legitime palestiniene si israeliene”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de MAE. (S.G.)
29 decembrie, 16:43
Cei peste 500 de romani din Faşia Gaza trebuie evacuaţi de către guvernul roman pentru că suportă aceeaşi soartă ca şi palestinienii din regiune şi, in plus, Romania, care are bune relaţii cu Israelul, trebuie să intervină pentru a opri atacurile a declarat, luni, ambasadorul palestianian la Bucuresti.
Ahmed Abdul-Salam Hassan Majdalani (foto dreapta), ambasadorul Palestinei la Bucureşti, a recomandat autorităţilor romane se evacueze cei peste 500 de cetăţeni romani din Gaza, sugerand că Egiptul ar putea oferi ajutor in acest sens. “Sfatul nostru este ca nu numai să se efectueze evacuarea romanilor, dar şi să se intervină pentru a opri aceste atacuri asupra poporului palestinian. Romania are relaţii bune cu Israelul şi, de asemenea, are o comunitate importantă acolo, care ar putea juca un rol important in această situaţie”, a declarat Majdalani, citat de NewsIn.
Potrivit informaţiilor oferite de MAE, in Faşia Gaza ar exista 300 de cetăţeni romani, inclusiv copii, şi nu 500, aşa cum a spus ambasadorul Majdalani. Ambasada Romaniei de la Tel Aviv se află in alertă şi este pregătită să intervină in cazul in care cetăţenii romani vor cere aceasta, dar pană acum nu a fost semnalat un astfel de caz.
Oficialul palestinian vrea “asigurarea protecţiei poporului printr-o forţă internaţională ca in Kosovo”
Oficialul palestinian a mai anunţat că in cursul zilei de luni va avea o intalnire cu reprezentanţi ai Ministerului roman de Externe pentru a transmite cerinţele Palestinei in legătură cu situaţia din Gaza. Aceste cerinţe vizează “intervenţia comunităţii internaţionale pentru oprirea imediată a atacurilor asupra poporului palestianian şi asigurarea protecţiei poporului printr-o forţă internaţională, aşa cum s-a intamplat, de exemplu, in Kosovo”, a spus Majdalani. De asemenea, ambasadorul a arătat că va mai cere spijin şi ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale pentru asigurarea necesităţilor de bază ale poporului palestinian.
Majdalani consideră că va fi necesară judecarea Israelului la tribunalele internaţionale, pentru că ceea ce se intamplă in Gaza reprezintă “crime de război şi terorism de stat organizat”. “Israelul susţine că aceste raiduri aerienei vizează apărarea poporului, dar in realitate aceste atacuri au in vedere sporirea popularităţii coaliţiei guvernamentale israeliene in condiţiile in care la 10 februarie vor avea loc alegeri”, a acuzat ambasadorul. “Au trecut la masacrarea poporului palestinian pentru a-şi creşte cota de popularitate aflată in declin”, a mai insistat el.”Actualul guvern israelian doreşte să schimbe regulile jocului şi să creeze o nouă realitate in zonă, inainte ca noua administraţie SUA să preia conducerea”, a explicat oficialul palestinian, sugerand că Israelul vrea să evite continuarea negocierilor pentru pace in baza Convenţiei de la Annapolis.
Ultimul bilanţ: 312 morţi şi 1.400 de răniţi
Potrivit celui mai recent bilanţ al pierderilor oferit de ambasadorul Majdalani, au existat de sambătă pană in prezent 210 raiduri aeriene, in timpul cărora au fost afectate 230 de sedii ale instituţiilor publice, dintre care şi Facultatea Musulmană din Gaza, 13 moschei şi Biserica Ortodoxă din Gaza. De asemenea, pană la ora 13.30, numărul morţilor se ridica la 312, dintre care 43 de copii cu varste intre 1-12 ani. Numărul răniţilor ajunge la 1.400, dintre care 380 sunt copii.
Majdalani a precizat că preşedintele Mahmoud Abbas a avut deja consultări cu liderii arabi şi a stabilit ca miercurea viitoare să fie organizată o reuniune a miniştrilor de externe arabi, urmand ca, cel mai probabil, vineri să aibă loc o reuniune a preşedinţilor arabi pentru a discuta situaţia din Gaza.
Luni a avut loc şi la Bucureşti consiliul ambasadorilor arabi pentru a condamna “atacurile grosolane” la care este supus poporul palestinian şi “distrugerea sistematică a populaţiei, economiei şi infrastructurii”.
ZIUA Online