Pentru a emigra in Statele Unite, nu cu mult timp in urma, se completa un formular, banal, mult mai redus decat cel de astazi. O diferenta laudabila, fata de alte formulare ale unor tari, consta in specificarea ca nu sunt admisi in SUA membri ai organizatiilor naziste si ai nomenclaturii comuniste. Incercarile de inducere in eroare a autoritatilor SUA erau si sunt pedepsite, dupa cum s-a si constatat in anii din urma, cand mai multi colaboratori ai nazistilor au fost expulzati in tarile de origine, printre care si Romania. O mirare provoaca insa, pentru vizitatorul avizat, intalnirea in diferite medii de la Washington a zeci si sute de fosti nomenclaturisti si colaborationisti comunisti. Ciudat, expulzarea lor intarzie si astazi si, se pare, aceasta nu se va intampla prea curand. Dusmanul de astazi al Americii nu mai este neaparat si dusmanul democratiei si al drepturilor omului, fie el comunist sau nazist. Dusmanul declarat este teroristul, fie el numai terorist virtual, calator banal pe potecile lumii. Pentru a lupta cu acesta, SUA nu ezita sa se alieze cu regimuri ca cel din Uzbekistan, de exemplu, care permite anchetarea “suspectilor” anti-guvernamentali prin introducerea acestora in cazi de ulei fierbinte. Doar un exemplu. Sau sa elaboreze legi care ating libertatea presei, ca asa numitul “Patriotic Act”, sau care lovesc in libertatea de miscare, precum si in demnitatea umana, cum este recent lansatul program US VISIT.
Practic, de pe 1 ianuarie orice vizitator al Americii a devenit un “suspect”, un “potential terorist”. Candidat la Guantanamo. Prin noul program “biometric” de scanare si stocare a datelor personale ale oricarui vizitator al Americii, administratia SUA decide de fapt sa se izoleze de restul lumii. Bastionul democratiei devine fortareata anti-terorismului, respingand drepturi elementare ale individului. Dupa ce propria creatie, Osama ben Laden, a reusit sa ingenuncheze cea mai mare putere militara a lumii, ucigandu-i cetatenii pe propriul sol si instaurand teroarea generalizata, astazi, prin aceste masuri terorismul triumfa din nou. De data aceasta ingenunchind fundamentul democratiei americane, un simbol pentru intreaga lume democratica. Fara indoiala, psihoza masurilor anti-tero se va extinde si in celalalt bloc important al lumii, Uniunea Europeana, care in prezent studiaza formule de colaborare sau chiar de reciprocitate fata de Statele Unite.
Sistemul US VISIT, afirma oficiali americani, inlocuieste programul precedent de inregistrare, creat dupa 11 septembrie 2001 si criticat de aparatorii drepturilor omului pentru ca ii discrimina pe cetatenii din Orientul Mijlociu. Reprezentantii organizatiilor pentru drepturi civice afirma ca “programul special de inregistrare a cetatenilor din Orientul Mijlociu a condus la deportarea a 13.000 de persoane”. Nu se mai poate evalua cat au fost respectate drepturile elementare ale acestor persoane. Erori se fac. Un alt mic exemplu: la sfarsitul anului trecut, Guvernul SUA a anuntat ca “dintr-o regretabila eroare”, Armenia fusese inclusa pe lista tarilor propagatoare de terorism international. Automat, toti barbatii armeni peste 16 ani, care doreau sa intre sau deja se aflau in SUA, erau obligati sa treaca prin sistemul de inregistare speciala a serviciului de imigrari. Noroc ca armenii au ceva influenta la Washington si lobby-ul armenesc a functionat eficient. Altfel, “dintr-o regretabila eroare”, ramaneau si azi mai potentiali teroristi decat altii, vietile a zeci de mii de oameni fiind schimbate, uneori iremediabil. Poate, ca in faimosul film Brasil, doar pentru ca o musca a cazut pe tastatura. Insa iata ca in lumea reala, singura tara care raspunde printr-un tratament similar aplicat cetatenilor Statelor Unite este chiar Brazilia. Si iata, culmea egalitatii, tocmai americanii protesteaza fata de aceste masuri de reciprocitate.
Nu cu mult timp in urma, acte ca cele practicate azi de SUA erau criticate acerb, chiar de SUA. Atunci, acuzele se indreptau spre fostul imperiu rosu, URSS, si a mantiei nefaste aruncate pe jumatate din Europa. Si datorita actiunilor Statelor Unite, dar si datorita imbacselii propriului regim, cladit pe ura fata de democratie si drepturile omului si control securistic al cetateanului, sistemul s-a prabusit, castelul KGB-ist naruindu-se ca un castel din carti de joc. Valorile si principiile democratiei au renascut in Europa noastra.
Incontestabil, Statele Unite au tot dreptul sa-si protejeze teritoriul si cetatenii. Dar nu trebuie sa uite responsabilitatea pe care o au, ca stindard al libertatii in lume si bastion al democratiei. Daca si acesta se va clatina, intreaga lume risca sa se prabuseasca in neant.
ZIUA, Nr. 2905 de miercuri, 7 ianuarie 2004