Conspiratia de la Ciorogarla
de Doru DRAGOMIR
Evolutia anchetei in cazul furtului de arme de la depozitul din Ciorogarla si cateva amanunte aparent nesemnificative petrecute in interiorul armatei si al serviciilor secrete imi intareste tot mai mult ipoteza ca nimic nu e intamplator pe lumea asta. Plec de la premisa ca, intr-adevar, la Ciorogarla avem de a face cu un furt in adevaratul sens al cuvantului. Nu conteaza in acest moment care a fost motivul si cine sunt autorii.Cu riscul de a-mi face si mai multi dusmani o sa incerc sa spun lucrurilor pe nume. Am crezut ca prin nominalizarea lui Mihai Stanisoara in fruntea Ministerului Apararii Nationale se va incheia acea perioada nefasta din timpul guvernarii Tariceanu, cand armata s-a confruntat cu cele mai multe scandaluri publice din istoria acestei institutii. Avand in vedere ca Stanisoara a fost consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale, am crezut ca este omul care stie cu ce se mananca domeniul militar si al informatiilor. Poate ca ma insel, dar faptele vorbesc. Fara sa stea prea mult pe ganduri si probabil la sugestiile binevoitoare ale amiralului Marin, a luat prima hotarare in calitate de ministru al Apararii: l-a dat jos pe seful Directiei Generale de Informatii a Apararii. Generalul Radici fusese pus acolo de Basescu, dupa ce serviciile secrete ale armatei trecusera printr-un alt scandal in timpul ministrului Atanasiu. Generalul Radici a reusit in scurt timp dupa ce devenise seful DGIA sa-i devina antipatic sefului SMG, care dorea cu orice pret sa controleze total DGIA. Pe fondul acestui conflict mocnit si din considerente ale lui Stanisoara pe care nu le banuiesc inca, Radici a fost mazilit la jumatatea lunii ianuarie a.c.La scurt timp, in presa, a explodat scandalul furtului de arme de la Ciorogarla. Oficialii armatei nu au precizat pana acum cate arme au disparut sau cand s-a comis furtul. Unele surse spun ca spargerea s-a dat cu mai mult timp in urma. Adica, exact in ziua cand a fost schimbat Radici. O simpla coincidenta? Si atunci cine a avut interesul sa tina evenimentul ascuns opiniei publice? Poate ca inca nu era pregatit tot scenariul si acest furt, real sau regizat, trebuia sa-si urmeze cursul pentru a darama si alte persoane incomode. Si am ajuns la destituirile facute de Stanisoara saptamana trecuta. Daca se oprea cu aplicarea sanctiunilor la nivelul comandantului Brigazii 1 Sol-Aer, puteam sa le consider juste. Numai ca demiterile au ajuns aproape de varful ierarhiei militare. Ca doua moase comunale, Stanisoara si amiralul Marin au facut pe genunchi lista neagra cu cei care poate ca au o parte de vina in cazul Ciorogarla, dar nu au uitat sa bage pe lista si persoane incomode.
Stanisoara a profitat de situatie pentru a scapa de Croitoru, un general de trei stele caruia i-a fost distrusa o cariera de o viata dintr-un condei. Amiralul Marin nu a schitat nici cel mai mic gest de onoare, nu s-a gandit nicio clipa sa-si dea demisia. Si nici Stanisoara nu a avut curajul sa il dea jos pe seful SMG.Pe 6 ianuarie a.c., publicam un interviu cu generalul Croitoru. Un om pentru care am tot respectul. Un aviator in adevaratul sens al cuvantului care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa faca o analiza lucida asupra situatiei din aviatia militara. Un general care a spus raspicat ca aviatorii isi doresc un avion multirol nou, nu unul la mana a doua. Interviul lui Croitoru nu i-a cazut bine la stomac nici ministrului Stanisoara si nici altor politicieni sau bagatori de seama care duc o lupta inversunata pentru ca armata romana sa se inglodeze in datorii in urma unor achizitii de tehnica militara la mana a doua. Din interiorul armatei imi vin tot mai multe semnale ca decapitarea generalului Ion Ungureanu, seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara, va fi urmata de desfiintarea unitatilor specializate pe combaterea actiunilor serviciilor de informatii ale Federatiei Ruse. Pentru cine nu stie, generalul Ungureanu a implementat o politica de consolidare a structurilor mai sus-mentionate, starnind nemultumirea anumitor medii cu simpatii catre Rasarit.Punerea cap la cap a acestor evenimente care par sa nu aiba legatura unul cu altul ma face sa cred ca ele se impletesc undeva in padurea de la Ciorogarla. Acolo unde s-a produs un furt sau a fost dat un ordin ca sa dispara niste arme pentru a indulci negocierile unor viitoare contracte si a netezi cariera unor apropiati ai ministrului Stanisoara si ai amiralului Marin. Spun asta deoarece o persoana importanta care participa la ancheta de la Ciorogarla mi-a transmis ca traieste cu senzatia ca se cauta cai verzi pe pereti, iar armele vor aparea atunci cand se vor transa toate problemele.
Serviciile secrete vor primi, in anul 2009, peste 500 de milioane de euro de la bugetul de stat, potrivit proiectului de buget. SRI-ul va primi, in 2009, cei mai multi bani de la bugetul de stat, avand asigurat un buget de 1,32 miliarde de lei, adica 0,2% din PIB.