MEDIAFAX: Protest in fata Curtii de Apel Bucuresti fata de introducerea pasapoartelor biometrice
Câteva zeci de persoane protesteaza, miercuri, in fata Curtii de Apel Bucuresti fata de introducerea pasapoartelor biometrice, instanta urmând sa ia in discutie o contestatie privind actul normativ prin care s-a decis punerea in circulatie a acestor noi acte de calatorie.
Miercuri, instanta Curtii de Apel Bucuresti ia in discutie cererea prin care Asociatia “Dreptate si Adevar” cere suspendarea efectelor actului normativ privind introducerea pasapoartelor biometrice.
inca de dimineata, in fata Curtii de Apel Bucuresti s-au adunat aproximativ 50 de persoane.
Acestia au icoane si bannere pe care au scris mesaje precum “Jos dictatura cipului”, “Respectati Constitutia, refuz cipul”, “Lasati-ne s-alegem, nu vrem cip”, “Refuz semnul fiarei 666”.
De asemenea, protestatarii impart fluturasi in care arata ca bisericile ortodoxe din Grecia si Serbia s-au opus implementarii pasapoartelor biometrice. “Dar in afara acestei probleme religioase, includerea cipurilor in documente poate avea si efecte sociale negative, asupra persoanelor si personalitati umane. Aceasta problema este un atac la intimitatea fiintei umane, intrucât nu vom putea avea control asupra bazei de date in care sunt introduse informatiile stocate pe cipul atasat buletinului, pasaportului, carnetului auto sau implant in piele”, se arata pe fluturasii impartiti.
Printre protestatari se numara si un preot de la Sihastria Rarau care a declarat ca alti 21 de preoti din acest lacas religios sunt impotriva pasapoartelor biometrice.
De asemenea, protestatarii impart câteva foi semnate “Manastirea Petru Voda, 14 ianuarie 2009, cuviosii mucenici ucisi in Sinai si Raith, arhimandritul Justin Pârvu”. “Iubiti frati intru cinul ingeresc si intru slujirea preotiei, fac un apel catre fratiile voastre sa intariti acest text cu semnatura proprie numele manastirii si parohiei pe care o pastoriti”, se arata in documentul mentionat.
Deputatii din comisia pentru aparare au avizat favorabil, marti, ordonanta privind introducerea pasapoartelor biometrice, deputatul PSD Georgian Pop fiind impotriva, pe motiv ca datele personale de pe cipul pe care il contin pot fi modificate de hackeri.
“Daca un hacker cu un laptop trece pe lânga dvs. si capteazã frecventa din cipul pasaportului pe care il detineti, poate sa va trasforme, in câteva ore, dintr-o perosoana fara cazier, intr-un traficant de droguri sau de arme, de exemplu”, le-a explicat Pop ziaristilor.
Pop a aratat ca afirmatiile lui se bazeaza pe studiile fãcute de cercetãtori de la Universitatea din Olanda.
El a spus ca a cerut explicatii pe aceasta temã din partea initiatorilor ordonantei, Secretariatul general al Guvernului si Ministerului de Interne, dar ca nu a primit lamuriri.
Presedintele comisiei de aparare, Costica Canacheu, a precizat ca masura pasapoartelor biometrice va duce la protejarea cetatenilor si ca România este penultimul stat care aplica, astfel, directiva UE.
Plenul Camerei Deputatilor urmeaza sa se pronunte asupra acestei ordonante. Forul decizional este Senatul.
incepând cu 31 decembrie 2008, România, ca stat membru UE, poate emite pasapoarte electronice in conformitate cu Regulamentul nr. 2252/2004 al Consiliului Europei, privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre.
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor masuri privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice, precum si producerea altor documente de calatorie, personalizare a pasapoartelor electronice se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a pasapoartelor Electronice, care functioneaza in structura Directiei Generale de Pasapoarte a M.A.I. Conform aceluiasi act normativ, producerea blanchetelor (pasapoarte in alb) se realizeaza de catre Compania Nationala “Imprimeria Nationala”.
Asociatia Adevar si Dreptate si Cabinetul de Avocatura Mihai Rapcea s-a judecat cu Statul Roman in dosarul 543/2/2009 la Curtea de Apel Bucuresti privind suspendarea Hotararii de Guvern nr. 1566/2008 din 25/11/2008 cu privire la inregistrarea datelor biometrice in noile pasapoarte, informeaza un comunicat al asociatiei Adevar si Dreptate remis Ziare.com.
Miercuri Asociatia Adevar si Dreptate si cabinetul de avocatura Mihai Rapcea s-au judecat in procesul intentat Guvernului Romaniei dosar 543/2/2009 Curtea de Apel Bucuresti. Avocatii asociatiei au cerut suspendarea Hotararii de Guvern nr. 1566/15.11.2008 – care impune obligativitatea introducerii de CIP-uri cu date biometrice in noile pasapoarte.
Alte cereri de interventie in acest proces au facut si organizatiile Asociatia Civic Media, Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice si Asociatia ANGEL si au fost adunate si depuse in acest proces peste 5.000 de cereri de interventie depuse de cetatenii romani .
Avoatii Mihai Rapcea, Dumitru Niturad si Georgescu Catalin au precizat ca pasapoartele biometrice contravin Art. 23 si 29 din Constitutia Romaniei si ca prevederile acestor hotarari aduc prejudicii libertatilor fundamentale ale omului ale cetatenilor romani.
Ministerul de Interne a avut o cerere de interventie in contradictoriu cu Asociatia Adevar si Dreptate si Cabinetul de Avocatura Mihai Rapcea solicitand respingerea actiunii. Judecatoarea, doamna Cosma Carmen Valeria, a hotarat ca va pronunta solutia in 7 zile
Roncea: “50.000 de romani nu vor pasapoarte biometrice”
Pe de alta parte, Victor Roncea, presedintele asociatiei Civic Media, a contactat Ziare.com si a precizat ca in realitate este vorba de peste 50.000 de romani care nu vor pasapoarte biometrice. “5.000 este numarul cererilor de interventie in procesul intentat Guvernului Romaniei. Semnaturi sunt peste 50.000. Respectiv 20.000 de semnaturi olografe, dintre care 10.000 au fost deja depuse la Guvern iar alte 10.000 vor fi depuse la Parlament si peste 30.000 sunt online la adresele https://www.petitiononline.com/NU666/petition.html contra cip si contra Legii 298 pe https://www.petitieonline.ro/“, a mai precizat acesta.
Ziare.com: • Protest fata de pasapoartele biometrice la Curtea de Apel
ProTV: Pasapoartele biometrice scot oamenii in strada. Protest la Curtea de Apel
Cateva zeci de persoane protesteaza in fata Curtii de Apel fata de introducerea pasapoartelor biometrice, instanta urmand sa ia in discutie o contestatie privind actul normativ prin care s-a decis punerea in circulatie a acestor noi acte de calatorie.