Simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români
GUVERNUL ROMANIEI
Guvernul a decis simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor.
În acest sens, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi, Executivul a modificat şi completat Legea cetăţeniei române nr. 21/1991.
Prin această Ordonanţă de Urgenţă am urmărit să simplificăm, pe de-o parte, procedurile de acordare a cetăţeniei române şi, pe de-altă parte, urgentarea şi scurtarea unor termene prevăzute de actuala lege a cetăţeniei române (…). Dăm posibilitatea tuturor cetăţenilor români şi descendenţilor acestora până la gradul 3 să redobândească cetăţenia română, la cerere, a precizat primul-ministru Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit actului normativ, cetăţenii români şi descendenţii acestora până la gradul 3 pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
· dovedesc, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român şi declară că nu întreprind sau sprijină şi nici în trecut nu au întreprins sau sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale;
· au împlinit vârsta de 18 ani; (nota mea: !? – de verificat daca a inteles bine Boc)
· sunt cunoscuţi cu o bună comportare şi nu au fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îi face nedemni de a fi cetăţeni români;
Prin modificarea Legii cetăţeniei, a fost eliminată procedura interviului, care îngreuna nejustificat procedura de adoptare a cetăţeniei române. Întrucât e vorba, aşa cum am spus, de foşti cetăţeni români care au deţinut cetăţenia română, nu se mai impune suplimentar condiţia interviului pentru a verifica dacă ei cunosc sau nu limba. Fac precizarea că această condiţie rămâne în continuare în vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română, dar care doresc să dobândească cetăţenia română în condiţiile legii, a declarat premierul Emil Boc.
Termenul de verificare a condiţiilor pentru acordarea cetăţeniei va fi de maximum cinci luni de la depunerea cererii. Până în prezent, termenul era de cel puţin 6 luni de zile.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 15.04.2009
ARHIVA Ziare.com: Decorarea eroilor de la Nistru si Rezolutia Adunarii de la Universitate
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a decorat, marti, cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de cavaler pe Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, fostii detinuti din grupul Ilascu. Seful statului a apreciat ca acesta este un moment “al tuturor romanilor”.
Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa reprezinta pentru romani valori ca “dragoste de tara, eroism, dorinta de a te sacrifica pentru poporul tau”, a apreciat, in discursul ocazionat de ceremonia de medaliere a celor trei, Traian Basescu. “In fata a astfel de oameni un sef de stat nu are nevoie de niciun fel de justificare pentru acordarea celor mai inalte ordine ale statului roman, pentru simplul motiv ca justificarea sunt chiar ei”, a mai adaugat presedintele.
File de istorie
Despre cei trei, eliberati din inchisorile transnistrene in ultimul an, seful statului a spus ca au scris, “de drag pentru romani” file de istorie “intr-o tara care candva a fost parte a Romaniei”. “Filonul cultural comun, radacinile comune, dragostea pentru pamantul patriei sunt realitati pe care cei trei, alaturi de Ilascu, le intruchipeaza”, a adaugat seful statului.
Presedintele Basescu le-a multumit fostilor detinuti pentru ce au facut pentru Romania, sustind ca acestia dovedesc ca, desi intre Romania si Moldova exista o frontiera de stat, sunt lucruri pe care frontierele nu le pot opri. seful statului a mai spus audientei ca medalierea celor doi reprezinta un moment important mai mult din punct de vedere al relatiilor dintre oameni decat un moment al relatiilor intre state. “Este un moment al romanilor”, a conchis presedintele.
Alexandru Lesco, cel care a vorbit in numele tuturor a multumit la randu-i romanilor pentru ca au fost cu sufletul alaturi de ei. “Aceasta este si medalia poporului roman, caruia dorim sa-i multumim. Am simtit suflarea si sprijinul tuturor romanilor”, a spus Lesco, marturisindu-si emotia si recunostinta. Cei trei le-au spus ziaristilor ca este prea devreme sa spuna daca se vor muta in Romania si ca deocamdata niciun partid politic nu le-a facut vreo oferta.
Sustinuti de prieteni
La ceremonie au fost prezenti si cativa cetateni din Moldova, invitati ai celor trei, printre care si sotia lui Andrei Ivantoc.
De asemenea, ziaristul Victor Roncea, presedinte al Asociatiei Civic Media, una din sustinatoarele eliberarii celor trei, a fost la Cotroceni si i-a daruit lui Traian Basescu o rezolutie inramata a “Adunarii de la Universitate din 27.03.2007, la 89 de ani de la actul Unirii Basarabiei cu tara”, semnata de cateva zeci de personalitati (majoritatea istorici, precum Mihnea Berindei, Dinu Giurescu) prin care se cerea ca statul roman sa onoreze grupul Ilascu si sa actioneze pentru simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane cetatenilor moldoveni.
Pentru a fi alaturi de cei trei au venit la Cotroceni si soprana Mariana Nicolescu si actorul Radu Beligan, ambii semnatari ai rezolutiei daruite de Roncea presedintelui, alaturi de cateva volume dintr-o carte despre perioada de detentie a patriotilor moldoveni.
“Basarabia, pamant romanesc”
La finalul ceremoniei, Traian Basescu s-a fotografiat cu grupul de cetateni din Moldova, s-a interesat de evenimentele din tara lor, sau despre programul vizitei la Bucuresti. Presedintele a primit de la acestia un tricou cu harta Romaniei Mari, pe care scria “Basarabia, pamant romanesc”. Cei patru membri ai grupului Ilascu – Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa – au luptat pentru ca Republica Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala, in razboiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei.
Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean, fiind acuzati si de omorarea a doi demnitari transnistreni in timpul razboiului din zona. Ei au fost acuzati de “activitati antisovietice si combaterea ilegala a guvernului transnistrean, sub indicatiile Frontului Popular din Moldova si ale Romaniei”, iar in timpul procesului au fost tinuti in custi din metal.
Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. Tuturor li s-au confiscat, de asemenea, bunurile. Marturiile celor patru au fost smulse sub tortura si fara ca acuzatii sa beneficieze de asistenta juridica. Tortura – carcera la minus 17 grade, batai, infometare – a continuat pe toata perioada detentiei.
In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie si dupa ce a fost ales senator in Parlamentul Romaniei, pe listele Partidului Romania Mare. Ilascu a fost medaliat, in 2001, de presedintele de atunci, Ion Iliescu cu ordinul national “Steaua Romaniei” in grad de cavaler.
Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, dar la expirarea termenului de detentie. in acelasi an, dupa ce fusese sesizata de Ilie Ilascu, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova si Rusia in cazul Ilascu si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflati in detentie in Transnistria. Autoritatile transnistrene nu s-au conformat insa, iar Federatia Rusa a sustinut ca nu are cum sa intervina in favoarea detinutilor.
Petrov-Popa si Ivantoc au fost eliberati in luna iunie a acestui an, tot la expirarea perioadei de detentie.
Rezolutia Adunarii de la Universitate din 27 Martie 2007
1. Cerem Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca vector principal al politicii externe a statului UE si NATO Romania, sa dispuna de urgenta elaborarea unei Strategii Nationale viabile pentru spatiul romanesc rasaritean, cu sprijinul si concursul direct al reprezentantilor lumii academice, profesori si studenti, si ai societatii civile responsabile.
2. Solicitam Parlamentului Romaniei si reprezentantilor statului responsabili sa ia de urgenta in dezbatere initiativa noastra legislativa de simplificare a recunoasterii cetateniei romane fratilor nostri basarabeni, bucovineni si herteni ca si a altor romani deposedati abuziv de dreptul lor natural obtinut prin nastere ca fii si fiice ai natiunii romane.
3. Consideram ca cei trei romani detinuti politic in Transnistria, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, intemnitati pentru idealurile romanesti de catre fortele ruse de la Tiraspol timp de 12 si respectiv 15 ani, merita ca simbol al recunoasterii sacrificiului si suferintelor lor pentru cauza nationala sa primeasca din partea Presedintelui tarii toate onorurile Statului Roman incepand cu titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Bucuresti, Capitala statului UE si NATO Romania.
Semnatarii vor transmite Presedintelui inscrisul realizat pe o coala de 50×70 cm.
PARINTELE Iustin catre Băsescu: Răspândiţi lumina Învierii lui Hristos şi în suflete bieţilor basarabeni şi oferiţi-le cetăţenia română! Eu o ofer!
PRIORITATEA ZERO Romania-R. Moldova: acordarea de urgenta a cetateniei romane basarabenilor. Detinutii politici: ne donam cetateniile tinerilor romani
ROMANIA il pune la punct pe Voronin. BASESCU catre tinerii Basarabiei: “Aveti incredere in fortele libertatii! Viitorul este al vostru” AUDIO/DOC
Sa indraznim sa strigam victorie?
🙂