“Dezmembrarea Maramuresului istoric: decizii politice, reactii si consemnari in marturii contemporane (1919-1923)” Hartile publicate in carte (PDF, 16108 kB) Descarca »
Muzeul National de Istorie a gazduit miercuri lansarea volumului “Dezmembrarea Maramuresului istoric: decizii politice, reactii si consemnari in marturii contemporane (1919-1923)”, o colectie de documente realizata de Cristina Tineghe si editat de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti. Volumul amintit contine o serie de documente care reflecta negocierile din urma Primului Razboi Mondial care au dus la impartirea unei vechi provincii romanesti intre Cehoslovacia si Romania.
La lansarea volumului au participat directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Crisan Museteanu, academicianul Florin Constantiniu, Vasile Timis, secretar de stat in Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si Eugen Tomac, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni.
Subtierea manualelor si subtierea constiintei
Florin Constantiniu a tinut sa precizeze in discursul sau importanta predarii istoriei in scoli: “Consider ca in momentul de fata se desfasoara o adevarata ofensiva impotriva predarii adecvate a istoriei nationale in invatamantul mediu. Este un adevar elementar ca istoria ca efort de cunoastere a trecutului este o componenta esentiala a constiintei identitare. Nu putem fi romani fara a poseda o memorie istorica. Subtierea continua a manualelor de istorie inseamna subtierea continua a constiintei nationale”.
In prezentarea cartii, academicianul Florin Constantiniu a amintit participantilor faptul ca regretatul istoric P.P. Panaitescu considera manastirea Peri, ramasa in afara granitelor Romaniei, ca fiind locul unde a luat nastere limba romana scrisa in perioada medievala. Constantiniu a punctat importanta tiparirii unor astfel de lucrari, cu atat mai mult cu cat, crede el, intai trebuie avute izvoarele, sursele, si apoi realizate lucrari de interpretare. “Eu cred ca doamna Tineghe a mers pe calea cea buna a tiparirii documentelor. Eu stiu ca, in randul tineretului, era ideea asta: ‘bine, ce rost mai are, sursele pot fi consultate in arhiva!’. Da, sigur ca pot fi consultate in arhiva, dar nu e la fel ca atunci cand toate sunt grupate intr-o carte. Multi se intrebau de ce isi pun istoricii numele sus pe coperta daca editeaza documente, spuneau ei ca e un fel de uzurpare. Deci, exista cel putin intr-un segment al istoriografilor ideea asta ca editarea de surse este asa, de categoria a doua. Doamna Tineghe si-a asumat si sarcina si riscul de a desfasura acest tip de activitate”, a spus academicianul.
Volumul “Dezmembrarea Maramuresului istoric: decizii politice, reactii si consemnari in marturii contemporane (1919-1923)” cuprinde o serie de documente care demonstreaza insistenta Ministerului de Razboi si a Marelui Stat Major de a se angaja negocieri care sa vizeze incorporarea la statul roman a intregului Maramures de la nord de Tisa. De asemenea, sunt puse in evidenta eforturile depuse de unii factori politici din Maramures pentru a demonstra injustetea scindarii acestui teritoriu, precum si dezavantajele de ordin politic, economic, ce decurgeau din aceasta.
George DAMIAN
HARTILE MARAMURESULUI ISTORIC dezmembrat de Romania. "Nu putem fi romani fara a poseda o memorie istorica"
May 20th, 2009
VR No Comments »
Vezi si www.centruldestudii.ro