TISMANEANU a trecut de la trotkism la maoism. TIEN AN MEN, MAO si TROTKI

In ultimul sau editorial (sper) din Evenimentul Zilei, caraghiosul Vladimir Tismăneanu stipuleaza:
“Nu se poate scrie despre anul revoluţionar 1989 fără a aminti demonstraţia democratică a studenţilor din Piaţa Tienanmen.
A fost una dintre cele mai nobile tentative de a democratiza un sistem osificat, întemeiat pe represiune, delaţiune, minciună şi spaimă. Un fost participant scria în ediţia „New York Times”, din data de 31 mai, că acel maraton al speranţei a reprezentat câteva săptămâni în care cuvântul „popor”, utilizat până la saţiu în propagandă oficială, a însemnat ceva real, concret, palpabil.”
Halal!
In realitatea, rascoala din Piata Tien an Men a fost o mini-revolutie culturala maioista. In nici un caz “anti-comunista”, cum vrea Tismaneanu sa se creada. E o aberatie si o sfidare a istoriei reale. Singurul ziarist roman prezent acolo pe durata manifestatiei (care a primit si un glont in picior la represiune), o reala valoare in politica internationala, era ultragiat ca in strainatate – mai ales in Occident – miscarea era prezentata in cu totul alt fel decat o vazuse el de la fata locului: respectiv de extrema stanga, cu Mao in frunte. Tovaraseii disidenti din Piata nu luptau pentru “libertate” ci pentru “reformarea” sistemului, care incepuse sa puna bazele semnele “economiei socialiste de piata” – cea de acum – intr-unul si mai inchis, chino-comunist. Culmea, daca le-ar fi reusit lovitura, in nici un caz China de azi nu ar mai fi avut puterea sa imprumute Statele Unite aflate in criza.
Deci cam astea sunt visele lui Tismaneanu: maoiste. Ce sa te astepti de la un veritabil trotkist duhnind de igrasia trecutului bolsevic?
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova