O NOUA VICTORIE a societatii civile crestine: Comitetul Economic si Social European, organism UE, recomanda reevaluarea legislatiei actelor biometrice

Eugen Lucan a introdus un amendament pentru revizuirea Regulamentului 2252/CE ce impune statelor membre pasapoarte biometrice

[04.11.2009]

Astazi in a 457-a sesiune plenara a Comitetul Economic si Social European (CESE) s-a votat forma finala a avizului SOC 352 “Spatiu de libertate, securitate si justitie (Stockholm)”.

Amendamentul propus in sectiunea SOC de Eugen Lucan a fost inserat si urmeaza sa fie votat in avizul SOC 352. Avizul SOC 352 a fost adoptata in sesiunea SOC cu 59 de voturi “pentru”, 0 “abtineri”, 0 “impotriva”. Avizul va fi votata dupa procedura “fara dezbatere”, avizul neavand niciun amendament si nici un vot “impotriva”.

Forma initiala a amendamentului propus de Eugen Lucan a fost urmatoarea:

„În aria de Securitate, Libertate, Justiţie CESE recomandă re-evaluarea legislaţiei în domeniul libertăţii de călătorie. Numeroase sesizări ale societăţii civile europene au arătat că libertatea de mişcare este condiţionată de măsuri de securitate disproporţionate cum ar fi introducerea elementelor biometrice şi a tehnologiei RFID în documentele de călătorie. CESE a precizat în avizul TEN/293 (raportor Morgan) că tehnologia RFID «este imatură» şi poate aduce atingeri libertăţilor fundamentale ale oamenilor. CESE recomandă iniţierea unei modificări legislative a Regulamentului CE 2252/2004, astfel încât să permită cetăţenilor europeni posibilitatea de a opta pentru un paşaport fără elemente biometrice stocate pe un CIP RFID în condiţii non-discriminatorii (prelungirea valabilităţii de la 1 an la 5 ani).”

Amendamentul a fost ulterior adaptat si integrat intr-un articol si un subpunct in felul urmator:

1.7. CESE recomandă să se efectueze o reevaluare a legislaţiei în domeniul liberei circulaţii a persoanelor, ceea ce implică modificarea Regulamentului (CE) nr. 2252/2004.

1.1.12. Numeroase sesizări ale societăţii civile europene au arătat că libera circulaţie este condiţionată de măsuri de securitate disproporţionate, cum ar fi introducerea elementelor biometrice şi a tehnologiei de identificare prin radiofrecvenţă (RFID) în documentele de călătorie. În avizul său pe această temă, CESE a precizat că tehnologia RFID „este imatură” şi poate aduce atingere libertăţilor fundamentale ale persoanelor.
Vom reveni.
Sursa: Eugen Lucan, Angel.org.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova