NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia), 25 februarie 2010 – La 23 februarie, guvernul Moldovei a fãcut o declaraţie oficialã, prin care şi-a exprimat sprijinul faţã de intenţia României de a amplasa pe teritoriul sãu elemente ale Sistemului de apãrare antirachetã al SUA. Pentru a îmblânzi poziţia Transnistriei, care anterior şi-a exprimat protestul în legãturã cu aceasta, Chişinãul a rugat Uniunea Europeanã sã sisteze sancţiunile faţã de conducerea regiunii. Bruxellesul a acordat Tiraspolului “carte-blanche” pânã în toamnã.
Manifestându-se ca un neaşteptat protector al conducãtorilor regiunii, care din anul 1992 nu se mai aflã sub controlul Chişinãului, autoritãţile moldoveneşti demonstreazã un nou mod de abordare a problemei Transnistriei, cu care încearcã sã reia negocierile. Acest lucru este deosebit de important pentru Alianţa pentru Integrare Europeanã, la guvernare, înaintea alegerilor parlamentare extraordinare, care ar putea avea loc la sfârşitul verii – începutul toamnei. Negocierile cu Transnistria au fost subminate de comunişti, care s-au aflat la putere în Moldova în perioada 2001-2009, ceea ce s-a reflectat asupra atitudinii electoratului. Radicalii de dreapta, care conduc astãzi ţara, joacã cartea transnistreanã, strãduindu-se sã obţinã voturi suplimentare din partea alegãtorilor.
Deşi este puţin probabil ca relaxarea poziţiei faţã de liderii Transnistriei, solicitatã Bruxellesului de autoritãţile moldoveneşti, sã schimbe atitudinea acestor lideri faţã de politica Chişinãului. Dupã cum a declarat ziarului nostru ministrul de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebceak, Tiraspolul continuã sã considere amplasarea elementelor din sistemul american în România ca o ameninţare la adresa securitãţii regiunii în ansamblu. Anterior, preşedintele Transnistriei, Igor Smirnov, menţiona cã, în acest caz, o contrapondere ar putea-o constitui prezenţa în regiunea condusã de el a sistemelor de apãrare antirachetã (PRO) ale Federaţiei Ruse. În prezent, posibila amplasare de rachete ruseşti pe malul stâng al Nistrului este unul dintre cele mai discutate subiecte în Moldova. Autoritãţile ţãrii resping o asemenea posibilitate, amintind Moscovei cã teritoriul Transnistriei este considerat “de jure” ca fiind moldovenesc. Însã declarã cã apãrarea antirachetã din România va permite sporirea capacitãţii de apãrare a Europei în condiţiile continuãrii proliferãrii tehnologiilor şi ameninţãrilor nucleare reprezentate de rachetele cu razã scurtã şi medie de acţiune. Despre acest lucru se vorbeşte în declaraţia publicatã marţi de guvernul Moldovei: “Guvernul a luat cunoştinţã de acordurile româno-americane referitoare la perspectivele amplasãrii pe teritoriul României a elementelor sistemului de apãrare antirachetã din Europa, precum şi de caracterul deschis al acestuia pentru participarea altor subiecţi interesaţi în scopul întãririi securitãţii generale”.
Aceastã poziţie nu este împãrtãşitã de toate partidele moldoveneşti. Pe lângã comuniştii aflaţi în opoziţie, şi unii membri ai Alianţei la guvernare avertizeazã cã prezenţa rachetelor americane în apropierea graniţelor moldoveneşti se va reflecta negativ asupra negocierilor privind reglementarea problemei transnistrene. Aceastã poziţie este împãrtãşitã şi de liderul mişcãrii “Moldova Noastrã”, vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu. În ceea ce priveşte reglementarea problemei transnistrene, Consiliul miniştrilor de externe ai ţãrilor membre ale UE a adoptat, luni, o hotãrâre privind prelungirea cu 12 luni – pânã la 27 februarie 2011 – a mãsurilor restrictive faţã de o serie de conducãtori ai nerecunoscutei Republici Moldoveneşti Transnistrene. Totodatã, pentru stimularea progresului în procesul de reglemenatre a problemei transnistrene, s-a hotãrât sistarea aplicãrii mãsurilor restrictive pânã la sfârşitul lunii septembrie 2010. (Svetlana Gamova)
Traducerea: Constantin Ionescu
Vezi si Karadeniz Press: Smirnov poate circula în Uniunea Europeană
IPN: Ambasadorul Romaniei se va instala la Chisinau intr-o luna
IPN (R.Moldova), 25 februarie 2010 – Noul ambasador al României în Republica Moldova, Marius Lazurcã, va ajunge la Chişinãu într-o lunã, a declarat joi, 25 februarie, în cadrul unui briefing purtãtorul de cuvânt al ministerului de externe de la Chişinãu, Valeriu Turea, transmite Info-Prim Neo.
Turea a precizat cã Marius Lazurcã finalizeazã procesul protocolar de rãmas bun la Sfântul Scaun, unde a fost ambasador pânã în prezent. Dupã aceasta, va veni la Chişinãu.
Marius Lazurcã are 38 de ani şi este originar din Timişoara. Anterior, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a spus cã „în portretul-robot al noului ambasador al României în R. Moldova trebuie sã intre şi o anumitã anvergurã intelectualã”, pentru cã „elitele din Moldova sunt foarte sensibile la aceastã dimensiune”.
România şi Moldova nu mai au ambasadori în capitalele celor douã state din aprilie 2009. Autoritãţile moldovene l-au declarat persona non grata pe ambasadorul român Filip Teodorescu, dupã care au rechemat-o de la Bucureşti pe Lidia Guţu.
Sursa, cu multumiri: Rador.ro