Targu Mures, martie 1990: “Most vagy soha”. Marturia unei foste eleve la Liceul Al Papiu Ilarian pentru Roncea.ro: “Ardealul e iarasi un butoi cu pulbere”

Am fost acolo in martie ’90 inainte cu ore bune de declansarea nebuniei. Eram eleva la liceul Al Papiu Ilarian si in jurul orei 12 au venit de la Univ. de Medicina, de la UATC studenti si elevi de la alte licee, din partea de sus a orasului (spre Spitalul Municipal) si care scandau mesajul simplu “Vrem licee mixte nu separatiste” aluzie la ceea ce se petrecea la celalalt liceu Bolyai Farcas unde invatau si romani si maghiari si unde elevii si parintii cerusera separare in liceul “lor”. Aveam matematica parca si am iesit pe coridor sa vad la fereastra liceului ce este. Dupa ce am inteles de la reprezentatii din curte am spus ca nu putem sta si am plecat si noi ne-am alaturat multimii de elevi si studenti pina in centru la prefectura (Palatul Culturii). De la tribuna de acolo au vorbit cativa elevi si studenti. Am plecat de acolo in grup acasa in jurul orei 16 caci aflasem ca o sa fie o alta manifestatie. Ajunsa acasa mama imi spune ca vecinii nostri de bloc cu care crescusem si cantasem si dansasem in fata blocului iesisera afara strigand ca asta e tara lor “Most vagy soha” – acum ori niciodata. Ce a urmat se stie…

Este clar ca dupa 1989 in societatea romaneasca relatiile dintre romani si maghiari s-au deteriorat cumplit. Problema calitatii relatiilor inter-etnice in Ardeal nu si-a gasit locul in agenda nici unui partid politic principal sau a unei coaltii aflate la guvernare, fie ca a fost condusa de social-democrati, fie de liberali. Nu suficient sa fie luata in serios, sa se puna la punct un plan si sa se faca ceva concret. Imediat dupa cotitura din decembrie, in martie 1990 lucurile explodeaza urat la Tg Mures. Tocmai pentru ca glasurile politicienilor (parlamentari, deputati) din zona, perceputi si catalogati si astazi de “mai-marii” din structurile importante de la Bucuresti ori ca “extremisti” ori ca persoane care exagereaza in interpretarea realitatii, nu au fost luate in considerare.

La fel au patit si trupele Natiunilor Unite in misiunea din Somalia (1990) care prin vocea Comandantului canadian Generalul Romeo Dallaire trimiteau la sediul organizatiei din America, faxuri cu SOS-uri repetate avertizand asupra posibilului genocid ce se punea la cale si cerand intariri semnificative cu trupe. Ca si avertizarile romanilor ardeleni, nici acesta nu a fost luat in seama ci s-a presupus mai degraba ca a concluzionat pripit datorita contactului prea mult timp cu realitatea somaleza. Nimic mai eronat caci evenimentele aveau sa degenereze intr-un macel cumplit.

La fel de neauzite au trecut si suspinele si of-urile romanilor din judetele Harghita si Covasna care datorita presiunilor de tot felul si fara o pozitie clara din partea autoritatilor nationale, dar mai ales fara ajutor din partea celor locale -abuzate si ele la randul lor- au plecat din zona familie dupa familie. Asa se explica in buna masura de fapt concentratia mare a maghiarimii de azi in aceste zone. Machiavelic planuit! Si, daca ne gandim bine nici nu avea cine sa auda scrasnitul dintilor. Preocupati sa isi asigure locul confortabil in structurile politice si sa poata conduce societatea romaneasca dupa o minte fara viziune, politicienii partidelor majore ale scenei politice romanesti si de ieri si de azi, au preferat sa accepte fratia cu o structura pe criterii etnice. Au preferat sa inchida ochii la toate declaratiile acesteia care faceau trimitere la timpuri revizioniste cand explicit, cand mascate sub cupola unui limbaj pe care ardelenii il cunosc si il recunosc de atata timp. Au preferat sa se faca si ca nu vad, si ca nu aud si sa ignore informatiile pe care serviciile abilitate le ofereau despre ce se intampla. Sperand probabil in ce? Rezolvarea de la sine a problemei este o strategie manageriala numai buna de esec si ieri si azi.

“Ce tot aveti cu ungurii voi acolo in Ardeal? De ce nu-i lasati sa traiasca?” au fost intrebari pe care le-am auzit de nenumarate ori in contactele mele cu “sudistii” ca liceanca si studenta, asa ca nu ma mai mira pozitia sceptica a autoritatilor centrale. Oricum, indiferent care ar fi modul de interpretare a semnalelor de alarma date de romanii ardeleni, maghiarii au facut cam ce au vrut ei, caci rezultatele se vad de la sine: infiintarea Consiliului Secuiesc si efectuarea “sondajului” in ideea separarii teritoriale. Pot acum politicienii damboviteni sa zica mult si bine ca “e atac la adresa Statului Roman”! Pai pana acum ce a fost?

Fortarea romanilor sa se adreseze in limba maghiara in propria lor tara, eliminarea lor de pe piata fortei de munca inclusiv in domeniul administratiei publice pe criteriul necunoasterii limbii maghiare, abuzurile psihice si fizice pe care le-au suportat romanii – inclusiv autoritatile – din zonele amintite si altele asemenea, ma rog ce au fost?!? Si daca e atac la adresa Statului ce masuri se iau? Hm? Raspundeti domnilor nu va mai balbaiti, raspundeti odata!

Starea de azi are o radacina clara: vesnica sacrificare a romanilor din acestea zone pentru voturi si putere de politicienii dimboviteni orbi, ingusti si lasi, preocupati de orice, numai de soarta celor pe care ii conduc nu! Din zicala “Nu astepta sa ti se intample” nu au invatat nimic. Dar absolut nimic! Ardealul e iarasi un butoi cu pulbere, iar ardelenii se uita iarasi disperati in sus, ca acolo le e nadejdea…

Dumnezeu sa va apere si sa va dea putere, fiecaruia.

p.s. Exista totusi o deosebire de tinuta morala intre Generalul Dallaire si politicienii de pe Dambovita. Si astazi acesta mai are cosmaruri despre macelul din Somalia si calatoreste prin lume vorbind despre ce s-a intamplat acolo in lacrimi care i se scurg pe obraz. Si astazi, in prea multul bun simt, isi mai asuma si nu isi poate ierta vina de a nu fi putut convinge autoritatile ONU de gravitatea situatiei, desi personal nu stiu daca cineva ar fi putut face mai mult. Cine, prin cine si cand politicienii acestei tari vor fi in stare sa articuleze niste scuze romanilor ardeleni pentru toate mizeriile pe care au trebuit sa le traiasca in acesti lungi ani in propria lor tara?

Cristina

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Targu Mures, martie 1990: “Most vagy soha”. Marturia unei foste eleve la Liceul Al Papiu Ilarian pentru Roncea.ro: “Ardealul e iarasi un butoi cu pulbere””

  1. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures
    str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA,

    tel./fax: 0267.313534 email: cohara_ro@yahoo. com

    http://www.forumharghitaco vasna.ro

    A P E L
    FRATI ROMÂNI din judetele Covasna, Harghita si Mures!

    Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures, vă cheamă să lăsaţi pentru o zi grijile voastre acasă si să veniţi la Topliţa, sâmbătă, 20 martie 2010! Veniţi să ne alăturăm glasurile spre a le spune diriguitorilor ţării că în judeţele Covasna, Harghita si Mures, trăim peste 400.000 de români! Suntem urmasii celor care secole de-a rândul au înfruntat ,,cele mai crâncene mijloace cu scopul de a ne desfiinţa si maghiariza”, cum a afirmat cel ce a fost întâiul patriarh al României, Miron Cristea, fiu al Topliţei Române.

    Asemenea mijloace, sub o altă formă, sunt folosite si astăzi împotriva identităţii si dăinuirii noastre. Iar acestea se petrec după mai bine de nouă decenii de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, când Transilvana noastră străbună s-a unit cu România! Asa cum a hotărât Adunarea reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita si Mures, din 28 octombrie 2006 de la Izvorul Muresului, si de această dată, dorim să ne exprimăm îngrijorarea pentru continuarea acţiunilor anticonstituţionale ale unor lideri politici si civici maghiari, ce urmăresc enclavizarea acestei zone, prin înfăptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului „ţinut secuiesc”, si să solicităm autorităţilor statului: Parlamentului României, Presedinţiei, Guvernului, precum si întregii societăţi românesti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societăţii civile – să ia atitudine si să-si exprime, public si neechivoc, o poziţie transantă referitor la acţiunile iredentiste, revizioniste si separatiste, care atentează făţis la unitatea si suveranitatea statului si naţiunii române.

    Prin glasul autorizat al reprezentanţilor românilor din cele trei judeţe, dorim să tragem un nou semnal izvorât din îngrijorarea românilor aici trăitori si direct afectaţi, faţă de recenta adoptare tacită, în Senatul României, a legii promovate de UDMR cu privire la regionalizarea României, lege prin care se doreste refacerea formulei staliniste, de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii de nord-est a Transilvaniei ruptă din trupul ţării, prin Dictatul de la Viena, de repunerea pe tapet a adoptării în Camera Deputaţilor a proiectului de Lege privind statutul minorităţilor naţionale, prin care se urmăreste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice si sforţarea proclamării limbii maghiare ca limbă oficială în asa – zisul „ţinut secuiesc” si apoi în toată Transilvania, si nu în ultimul rând, de continuarea acţiunilor de discriminare si deznaţionalizare a românilor din Arcul Intracarpatic.

    Vom cere ca în perspectiva reorganizării regiunilor de dezvoltare social-economică a ţării, în concordanţă cu cerinţele Uniunii Europene, în configurarea acestora să nu prevaleze criteriuletnic, care s-a dovedit generator de disfuncţionalităţi, discriminări si subdezvoltare si nicidecum dezvoltarea armonioasă si echilibrată a României. Vom cere răspicat să fie respectat statutului limbii române ca limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale. Vom reînnoi propunerile noastre de stabilire prin lege a unor garanţii în procesul de descentralizare, care să evite abuzurile si discriminările românilor numeric minoritari de către autorităţile locale, precum si cele privind asigurarea cadrului legal de reprezentare a populaţiei românesti din zonă, în structurile decizionale legislative si administrative locale si centrale. Îi vom chema din nou pe concetăţenii de etnie maghiară la conlucrare, considerând că singura soluţie de convieţuire este buna înţelegere, bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul si enclavizarea. România a dovedit că este si rămâne patria comună a tuturor fiilor ei, pe care îi ocroteste deopotrivă, indiferent de etnia, naţionalitatea ori confesiunea lor, modelul interetnic românesc fiind apreciat pe plan internaţional.

    Le vom reaminti tuturor românilor că toate aceste probleme cu care ne confruntăm aici, nu sunt doar ale românilor din aceste judeţe, ci ele vizează fiinţa naţională si reprezintă o problemă vitală a întregii ţări, a cărei rezolvare presupune exprimarea solidarităţii tuturor românilor, din ţară si din străinătate.

    De aceea vă chemăm, fraţi români din Covasna, Harghita si Mures, să veniţi sâmbătă, 20 martie 2010 la Topliţa Română, să vă exercitaţi drepturile constituţionale si să ne unim glasurile pentru apărarea drepturilor noastre, dar si pentru apărarea unităţii si integrităţii României, pentru ca pruncii nostri să aibă un viitor, aici, în vatra strămosească.

    Sf. Gheorghe – Miercurea-Ciuc – Tg. Mures,

    6 martie 2010

  2. elena pasima says:

    Ceea ce se intelege ar fi ca: pana si somalezii sunt mai norocosi decat romanii, ca lor le-a dat Doamne-Doamne pe unu onest care sa traga alarma, pe cand in Romania alarma s-a dat de mult dar fara sa trezeasca pe careva.
    Bref: ramanem in Romania sau emigram in Somalia?

  3. Cosmin Gheorghita says:

    Da, este corect descrisa situatia de catre colega mea mai mica cu 2 ani. In plus, fata de cele spuse de ea, trebuie sa zic faptul ca in perioada imediat dinainte de 20 martie, au fost multe delegatii de romani care, cu masinile lor personale, pe cheltuiala lor, au fost la Bucuresti la ticalosul ala tradator de Iliescu care stia EXACT ce se intampla la noi, nu l-a interesat deloc!

  4. VR says:

    Multumim pentru comentariu. Daca doriti, va rugam sa reveniti cu propria Dvs relatare. Doamne ajuta!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova