Editorial: Un presedinte Fiat pentru Dacia Felix

Parabola italiana – Ne trebuie un presedinte Fiat

de Corneliu Vlad

Italia a intrat in anul in care va celebra unificarea tarii. Un an intreg vor dura aceste manifestari, si ele au girul sefului statului si al bisericii. Presedintele Republicii, Giorgio Napolitano (altfel, fost comunist – nota mea), a afirmat ca “lumea catolica” a fost “un protagonist important al vietii publice si a influentat profund procesul de formare a Constitutiei republicane”. Liderul democrat crestin Ferdinando Casini a subliniat si el rolul Bisericii in unitatea tarii: “Sa nu uitam, fie ca suntem sau nu credinciosi, ca Biserica este un mare factor de unitate a tarii si aceasta are cu atat mai multa importanta in perioada de dezorientare si de aparitie a corporatismelor, inclusiv teritoriale, pe care o traversam acum”.

Referinta la tendintele centrifuge ale Ligii Nordului, aliata la guvernare, este clara. Cativa dintre ministrii ligioti au anuntat ca refuza sa participe la manifestari, iar fondatorul partidului, Umberto Bossi, a declarat insolent: “Celebrarea a 150 de ani a unitatii italiene este un eveniment inutil si cam retoric. Nu stiu daca voi participa”.

Ce au acesti domni, pe deasupra si la guvernare, cu unitatea nationala a propriei lor tari? Vor federalism. Vor ca Nordul sa nu mai plateasca, iar Sudul sa nu mai arunce bani pe fereastra”, cum explica unul dintre ei.

Unitatea Italiei s-a facut prin trei razboaie si un sir de revolte populare impotriva a trei imperii: habsburgic, francez si statul papal. S-a facut prin foc si sabie, ca si cea a Germaniei, mai tarziu, cu multe jertfe si pagube. S-a facut sub influenta ideilor Luminilor si Revolutiei Franceze, dar si sub cea a romantismului european. “Cultura a faurit unitatea Patriei”, spunea Francesco de Sanctis, cel mai ilustru carturar italian al secolului al XIX-lea. S-a facut si prin vitejia luptatorilor lui Mazzini si Garibaldi, si prin diplomatia lui Cavour si a regelui Victor Emmanuel. La capatul acestor lupte politice si militare, diplomatice si culturale – reunite in Risorgimento (Renasterea), italienii s-au regasit, in sfarsit, intr-un stat unitar, pentru prima oara de la caderea Imperiului Roman si dupa ce au traversat Evul Mediu si Renasterea despartiti si dezbinati.

Peste toata aceasta istorie vor sa treaca, dezinvolt si meschin interesati, populistii “federalisti”, de fapt separatistii, din Liga Nordului. Fundatia Italia Futura, a industriasului Luca di Montezemolo, presedintele Fiat, ii pune la punct energic: “A venit in sfarsit timpul sa nu mai avem o oarecare bunavointa fata de propaganda ligista. Iesirile lui Calderoli (unul dintre ministrii cu pricina – n.a.) se inscriu intr-o strategie pe care o mare parte a clasei politice si presei italiene continua sa o citeasca prin prisma provocarii pitoresti.” Drept care, Liga Nordului “trebuie tratata asa cum este: ca o organizatie ideologica avand drept scop un guvern al Italiei de Nord impotriva restului tarii si deci o ruptura explicita a unitatii nationale”.

De la daci si pana in secolul al XIX-lea nu am avut nici noi stat unitar, italienii aveau, in momentul unificarii, noua regate si republici, noi am avut trei principate si alte cateva teritorii instrainate, ne-am confruntat si noi, ca si ei, cu trei imperii ostile, unionistii au fost, si ei, romantici, biserica si cultura au fost, la ambele popoare ce se trag de la Ram, factor decisiv al unitatii nationale. Ne-ar mai trebui, poate, un presedinte Fiat, sau unul asemenea lui, care sa-i puna la punct pe autonomistii, separatistii, secesionistii, centrifugalii, “corporatistii teritoriali”, sau cum le-om mai zice, de pe la noi si din vecinatatea imediata.

Vezi si: Romania Mare in harti

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Editorial: Un presedinte Fiat pentru Dacia Felix”

  1. Burebista says:

    In concluzie, Traiasca ROMÂNIA MARE!!!!!!

  2. JP says:

    Liga Nordului este responsabila de campania antiromaneasca din presa italiana. Datorita particularitatilor geografice si climatice,in Nordul Italiei, zona predominant montana si mai rece, s-a dezvoltat industria, in timp ce Sudul mai cald si cu terenuri de campie, e folosit in agricultura. Acest lucru a dus la aparitia unor inegalitati economice, cu Nordul mai bogat si Sudul mai sarac. De aceste inegalitati economice incearca sa profite nostalgicii SFANTULUI IMPERIU ROMAN DE NATIUNE GERMANA, ce doresc ruperea Italiei, a Romaniei si a altor teritorii si alipirea acestora la Germania. Dupa adoptarea monedei euro, toate tarile Europene s-au confruntat cu dificultati financiare, si fiecare din tarile bogate din Vest a incercat sa isi rezolve problemele in diferite moduri. Economia Italiei si in special a Sudului Italiei, este sustinuta puternic atat de muncitorii romani din Italia, cat si de muncitorii romani din Romania ce lucreaza pe nimic la companiile italienilor. In total, in fiecare an Italia castiga din schimburile comerciale cu Romania si cu romanii cateva zeci de miliarde euro, ceea ce a ajutat la micsorarea efectelor crizei economice de dupa adoptarea euro. Acest lucru i-a nemultumit pe cei ce sustin secesiunea Italiei, pt ca nu au mai putut profita de criza economica pt a crea resentimente in populatie care sa duca la secesiune. De aici si dorinta de a crea tensiuni intre romani si italieni, prin discreditarea romanilor si prezentarea acestora intr-o lumina negativa si terifianta.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova