“Se certifică de noi că ostaşul Dumitru Amariei … în prezenta fotografie … Campania … 1877/78 … Căprar în reg. 14 Dorobanţi … (semneaza)… Căpitan…”
Printre decoratii, Crucea “Trecerea Dunării”
.
Iata ce ne scrie urmasul eroului de la Razboiul de Independenta, domnul Iosif Camară: “Dumitru Amariei era din Dărmăneşti, jud. Bacău. În biserica Sf. Nicolae, construită din stejar acum 200 de ani, se găseşte o diplomă dăruită Dărmăneştiului pentru cei cinci eroi căzuţi în Războiul de Independenţă. Cei care au scăpat… au venit să stea istorie vie în mijlocul comunităţii.
Mi-am amintit acum de un amănunt fascinant: Magazinul istoric publica pe la începuturile sale o fotografie din anii ’50, când oficialităţile comuniste s-au decis să-i sărbătorească pe ultimii veterani de la 1877 (paradoxuri româneşti: în schimb mă gândesc la veteranul Artur Văitoianu, cum a fost arestat la aproape 90 de ani, iar de la Sighet a ajuns la Mărăşeşti). Un grupuleţ de bătrâni uitaţi de vreme, mult mai bătrâni decât moş Dumitru Amariei. Acea poză ar trebui reaudă în actualitate.
Dărmăneştiul, dincolo de faptul că are conducători incapabili, e presărat cu urme de eroi. De menţionat o cruce de stejar înălţată în anii ’30 de camarazii celor căzuţi acolo şi monumentul de la liceu, care se zice că e pe locul unor morminte militare necercetate. Ba mai sunt şi câteva gropi comune cu nemţi, însă cei de la ONCE m-au asigurat că nu au în evidenţă aşa ceva. Tocmai, ruşii i-au căsăpit în ’44 sub îndrumarea unor localnici ticăloşi, iar aceste locuri se găsesc pe dealuri, ştiute azi doar de bătrânii satelor.”
In memoria sa:
Salut, Victor!
Iti multumesc frumos pentru postarea aceastei poze… ma uit la ea…si mi-e rusine cu mine cand spun ca sunt roman, vazand cat de “simplu” au facut si fost cei dinaintea noastra. Daaa, dar ce au fost si ce au facut!
Salutări şi mulţumiri pentru ceea ce faceţi întru dăinuirea rădăcinilor. Vă asigurăm că vă urmărim cu interes şi …cu dependenţă. Iar muzica ne-a uns la inimă. Am înregistrat cândva în Munţii Ciucului un cântec la fluier printre lătrături, tălăngi şi tot tacâmul păstoresc. Aceiaşi stropi de veşnicie. Toate cele bune!
Multumiri. Trimiteti inregistrarea ca sa-i fericiti si pe altii.
Cele bune!
Superba fotografie! Si cati nu erau asa atunci….
Multumim! Doamne ajuta!