“Tara mama” a consilierului prezidential Eckstein-Kovács Péter este Ungaria. Azi, la Tusnad, catre Németh Zsolt: „Dragă Zsolt, noi aici în Transilvania, aşteptăm, în mod natural, sprijinul Ţării Mamă”


Astazi, la “tabara” maghiara de la Tusnad, au participat la lucrarile Universitatii de vara “Tusvanyos” Németh Zsolt, secretar de stat în Parlament, Ministerul de Externe, Ungaria, Eckstein-Kovács Péter, consilierul pe problemele minorităţilor al preşedintelui Traian Băsescu, Szilágyi Zsolt cadru universitar, vicepreşedinte CNMT şi co-preşedintele Comisiei de politică internă şi externă a Forumului Maghiar de Mediere din Transilvania şi Cătălin Avramescu, cadru universitar, şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Conform comunicatului dat de “Tusvanyos Press”, consilierul prezidential Eckstein-Kovács Péter a declarat la finalul discutiilor:

„Dragă Zsolt, noi aici în Transilvania ştim foarte bine că avem dreptul la viaţă, la o viaţă plină de vrednicie, pentru care aşteptăm, în mod natural, sprijinul FIDESZ şi al Ţării Mamă”, şi-a încheiat discursul Eckstein.

Despre Nemeth Zsolt, o stire de anul trecut: Un inalt oficial ungar pledeaza la Bucuresti pentru “autonomia teritoriala a Transnistriei” si a ”tinuturilor maghiare” din Romania

Presedintele Comisiei pentru relatii externe si maghiarii din afara granitelor din Adunarea Nationala a Ungariei, Zsolt Nemeth, aflat la Bucuresti, a pledat in favoarea autonomiei teritoriale a Transnistriei si a facut referiri la autonomia tinuturilor cu o ridicata populatie maghiara din Romania, relateaza NewsIn. “Noi consideram foarte important ca R. Moldova sa isi poata pastra integritatea teritoriala si statalitatea, iar pentru a realiza acest lucru este foarte important sa se realizeze o autonomie teritoriala in ceea ce priveste Transnistria”, a spus Zolth Nemeth, dupa o intrevedere cu comisiile de politica externa ale Camerei Deputatilor si a Senatului. (13.05.2009)

Alte stiri, necomentate, de la “tabara” de vara “Tusvanyos“:

Tokes: Scopul noului guvern din Ungaria e dăinuirea naţiunii

Preşedintele Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, Tokes Laszlo, a declarat la începutul şedinţei deschise a acestui forum, de la Universitatea de Vară Balvanyos de la Băile Tuşnad că e nevoie de obţinerea unităţii naţiunii maghiare în Bazinul Carpatic.
„Trebuie să ne corelăm paşii, politicile şi, în cadrul sistemului cooperării naţiunii să facem un sistem lărgit al Unităţii în Bazinul Carpatic şi astfel să primească un plus de conţinut munca dusă de Consiliul Autonomie din Bazinul Carpatic, iar lupta privind obţinerea autodeterminării naţiunii maghiare să meargă mai departe.

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a făcut un rezumat al politicii privind naţiunea maghiară pe care a adoptat-o Guvernul condus de Viktor Orban.

„Scopul Guvernul Ungariei este păstrarea naţiunii maghiare, iar viaţa maghiarilor să se îmbunătăţească. Dăinuirii naţiunii maghiare trebuie să îi slujească politica privind naţiunea. Pentru acest lucru avem instrumentele diverse, pe care le vom folosi – mă refer aici şi la sprijinirea finaciară a Fundaţia Szulofold, Conferinţa Permanentă Maghiară şi Forumul Reprezentaţilor Maghiari din Bazinul Carpatic. Ne vom strădui ca naţiunea maghiară – care acum este unitară şi din punctul de vedere legal, prin posibilitatea obţinerii cetăţeniei – să dăinuie, să se dezvolte şi să se îmbogăţească cultural, economic şi spiritual”, a afirmat vicepremierul, rezumând la finalu discursului său ce îneamnă pentru guvernarea de la Budapesta politica privind naţiunea.

Potrivit politicianului FIDESZ, naţiunea maghiară are trei componente principale asbolut necesare, şi anume maghiarii din Ungaria, maghiarii din Bazinul Carpatic şi emigranţii din Vest. Acesta a fost unul din motivele pentru care FIDESZ nu a aşteptat nici măcar  formarea guvernului ci a introdus în Parlament legea privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor dinafa graniţei, reparând astfel o „discriminare” etnică a maghiarilor din diferite ţări.

Vicepremierul a ţinut să laude înţelepciunea preşedintelui Traian Băsescu, pentru faptul că România nu a atacat această lege, practica singura ţară care a contestat această modificare legislativă fiind Slovacia.

„E normal ca, aşa cum ţările din jurul nostru România, Serbia, Slovacia, Croaţia au oferit cetăţenie membrilor naţiuni, să facem şi noi asta. Această lege repară foarte multe grave discriminări etnice”, a spus Semjen. Legat de Slovacia, vicepremierul a ţinut să sublinieze că orice formă ar fi avut legea acordării cetăţeniei, cuplul Fico-Slota ar fi avut ceva de protestat.

Oficialul Guvernului Ungariai a ţinut însă să sublineze că ţara sa nu îşi va mai supune interesele propriei naţiuni politicii interne ale alteia.

„Legat de Slovacia trebuie să spun că noi am avut mâna întinsă tot timpul şi este şi acum, dar nu ne vom mai supune interesele naţiunii noastre bazate pe drepturile omului, de dragul politicii interne a altei ţări”, a mai spus Semjen.

Referitor la automie, vicepremierul a ţinut să sublineze că maghiarii nu introduc ceva care nu s-a mai văzut nici când vorbesc de autonomie culturală, nici când vorbesc de autonomia culturală.

„Aşa cum prin legea cetăţeniei nu cerem ceva ce în alte ţări nu există, la fel în privinţa problemei autonomiei nu cerem ceva ce în alte ţări din UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente şi eficiente din UE, în limitele constituţionale. Pentru maghiarii din diasporă asta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiarii mai mulţi, autonomia teritorială. Dacă la alte naţiuni se poate şi la noi trebuie să se poată, sublinez în limitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene”, a afirmat vicepremierul.

O altă temă abordată de acesta este importanţa partidelor maghiare etnice din Bazinul Carpatic, care au un rol de extrem de important în asigurarea reprezentării politice, respectiv în contracararea asimilării.

Totodată, Semjen a subliniat şi faptul că intelectualitatea maghiară nu terbuie să se integreze în partidele româneşti.

În ceea ce priveşte dăinuirea naţiunii maghiare, Semjen Zsolt a afirmat că este nevoie de înfiinţarea unei instituţii, care să funcţioneze în cadrul statului maghiar, care să ţină în registru maghiarimea din toată lumea, să ţină legătura cu ea şi să construiască un registru cu toţi oamenii care se simt legaţi de naţiunea maghiară.

Vicepremierul cred că e foarte important ca şi generaţiile de maghiari care au emigrat în zone precum America Latină, SUA sau Canada, şi au uitat să vorbească limba, să fie ţinute aproape de naţiunea maghiară.

În încheierea discursului, Semjen Zsolt a subliniat că la finalul verii va fi convocat o şedinţă a Conferinţei Permanente Maghiară, urmând să fie convocată şi o şedinţă a Forumul Reprezentaţilor Maghiari din Bazinul Carpatic.

La forumul privind „Schimbare de regim în politica privind naţiunea. Locul autonomiilor comunitare în sistemul colaborării naţionale – şedinţă deschisă a Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, bineînţeles, cu cărţile pe faţă” au participat Tőkés László, europarlamentar, preşedintele Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, Semjén Zsolt, vicepremier ungar. Ágoston András (preşedintele Partidul Democrat Maghiar din Voivodina), Brenzovics László (vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Ucraina), Kovács Miklós (preşedintele Federaţiei Culturale Maghiare din Ucraina), Pásztor István (preşedintele Asociaţiei Maghiare din Voivodina), Izsák Balázs (preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc), Berényi József (preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare), Hámos László (preşedintele Fundaţiei Maghiare pentru Drepturilor Omului), Farkas Csaba, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc şi vicepresedinte al Consiliului Naţional Secuiesc din Scaunul Odorhei.

Relaţiile română-maghiare sunt cele mai bune din ultimii 20 de ani

Relaţiile bilaterale dintre România şi Ungaria se află în cel mai bun moment din ultimii 20 de ani, este concluzia la care au ajuns participanţii la forumul „Schimbare de eră în relaţiile maghiaro-române, din prisma preşedenţiei UE din 2011”, desfăşurat vineri la cea de a XXI-a ediţie a Universităţii de Vară „Balvanyos” de la Băile Tuşnad.

La forum au participat Németh Zsolt, secretar de stat în Parlament, Ministerul de Externe, Ungaria, Eckstein-Kovács Péter, consilierul pe problemele minorităţilor al preşedintelui Traian Băsescu, Szilágyi Zsolt cadru universitar, vicepreşedinte CNMT şi co-preşedintele Comisiei de politică internă şi externă a Forumului Maghiar de Mediere din Transilvania şi Cătălin Avramescu, cadru universitar, şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Primul care a luat cuvântul a fost Németh Zsolt, care a vorbit despre importanţa consolidării Europei Centrale, unde un rol important va avea trio-ul România-Ungaria-Polonia. Potrivit lui Németh , faptul că în 2011, mai întâi Ungaria, mai apoi Polonia, vor avea preşedenţia UE, motiv pentru care dezvoltarea acestui rol important se poate realiza.

„Europa Centrală se întinde de la Marea Baltică la cea Adriatică. Cooperarea din Europa Centrală nu înseamnă doar colaborarea semnată la Visegrad (n.red. – Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia) cooperarea din Europa Centrală este una care presupune dezvoltarea regională multidirecţională”, a spus Németh . Aceasta a susţinut că dezvoltarea spre Nord include Polonia şi construcţia unui coridor sud-nord şi în ceea ce priveşte sistemele energetice şi infrastuctura.

„Ieri ministrul Economiei a semnat un acord care se referă la o interconexiune maghiaro-croată a unei conducte de gaz, iar prin aceasta coridorul energetic nord-sud a primit un element foarte important. Am încredere că această construcţie nord-sud va însemna pentru Europa Centrală încetarea acelei aserviri unilaterale care există în acest moment. Aprovizionarea energetică, cu gaze naturale, a Europei Centrale depinde în mod decisiv de Rusia”, a spus Németh, subliniind că din această dependenţă rezultă şi o dependenţă politică, ceea ce înseamnă un risc.

În ceea ce priveşte dezvoltarea spre sud a noii construcţii central-europene, Németh Zsolt a spus că mai multe ţări din Balcanii de Nord vor trebui integrate în structurile europene şi euroatlantice, aici colaboarea maghiaro-română având un rol important.

Politicianul FIDESZ a ţinut să sublineze că e important pentru Europa Centrală ca

Ucraina să devină parte a UE, iar trio-ul România-Polonia-Ungaria trebuie să depună eforturi pentru a întări suveranitatea Ucrainei.

Totodată, oficialul ungar a subliniat că şi Ungaria trebuie să depună eforturi pentru aderarea Republicii Moldova la UE, nu doar România.

Németh Zsolt a spus că preşedenţia Ungariei a Uniunii Europene va acoperi perioada în care se stabileşte bugetul UE pentru 2014 -2020, motiv pentru care există şansa includerii în acest exerciţiu bugetar a unor proiecte comune română-ungare, fie că ne referim la politica agriciolă comună, politica UE de coeziune sau politica energetică comună.

În ceea ce priveşte Universitatea de Vară „Balvanyos” printre a cărei fondatori se numără, Németh a spus că această construţie de 21 de ani începe acum să îşi arate roadele şi chiar dacă unii au obosit, acum e momentul să culeagă roadele acestei munci.

„Trebuie să facem acum un efort ca ţelurile Balvanyos să fie acum atinse în ceea ce priveşte relaţiile română-maghiare”, a conchis secretarul de stat.

Cătălin Avramescu a afirmat, la rândul său, că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt foarte bune acum şi pentru că ambele ţări au guverne conduse de partide membre PPE.

„Cred că relaţiile română-maghiare sunt într-un moment în care există posibilitatea unei consolidări foarte bune fie şi pentru că avem această şansă ca stelele din constelaţia politică să se alinieze destul de bine. Acum în România un guvern la care participă 2 partide ce ţin de grupul PPE, avem în Ungaria, de asemenea, aparţinând dreptei populare europene. Cred că este un moment foarte bun. Politic vorbind, judecata mea spune că este un moment politic mai bun ca altele”, a afirmat şeful Administraţiei Prezidenţiale.

Eckstein Kovács Péter a ţinut să sublineze două gesturi foarte importante din partea României în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale şi anume faptul că modificarea legii privind acordarea cetăţeniei ungare nu a avut ecouri negative nici din punct de vedere politic, nici în mass media din România, cu foarte puţine excpeţii, iar alegerea lui Tokes Laszlo în funcţia de vicepreşedinte al PE a beneficiat de voturile PDL. Din partea Ungariei, aceste gesturi s-au concretizat în vizita unor politicieni importanţi din Ungaria, după formarea noului guvern, consilierul prezidenţial a menţionat venirea lui Németh  Zolt, a vicepremierului ungar Semjen Zsolt şi ministrul de Externe Martonyi Janos.

Totodată, Eckstein Kovács Péter a subliniat că presa română s-a referit foarte pozitiv la Ungaria în ultima vreme, citând din deciziile economice ale statului vecin.

La finalul discursului, consilierul prezindeţial a mai spus că i-a sărit siguranţa atunci când l-a auzit pe Németh Zsolt vorbind despre faptul că minorităţile din această zonă a Europei terbuie să ştie că au dreptul la viaţă.

„Dragă Zsolt, noi aici în Transilvania ştim fpoarte bine că avem dreptul la viaţă, la o viaţă plină de vrednicie, pentru care aşteptăm, în mod natural, sprijinul FIDESZ şi a Ţării Mamă”, şi-a încheiat discursul Ecktein.

Szilagyi Zsolt a subliniat că nu este de ajuns apartenenţa la NATO, UE, organizarea de şedinţe de guvern comune, precum şi faptul că guvernele din cele două ţări sunt conduse de partide care aparţin PPE, ci este nevoie de o abordare clară a problemei autonomiei şi a dificultăţilor cu care se confruntă ceangării.

Totuşi, şi vicepreşedintele CNMT a subliniat că indexul de încredere dintre două ţări are cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani.

Detalii: www.tusvanyos.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to ““Tara mama” a consilierului prezidential Eckstein-Kovács Péter este Ungaria. Azi, la Tusnad, catre Németh Zsolt: „Dragă Zsolt, noi aici în Transilvania, aşteptăm, în mod natural, sprijinul Ţării Mamă””

  1. olahus says:

    Bun, si? Romania nu este tara mama a romanillor din Ucraina, Serbia, Ungaria si Bulgaria, daca nu si a celor din Republica Moldova? Sau poate romanii au dreptul la o tara mama (absenta, asta e alta poveste), iar maghiarii ba?

  2. Mitica says:

    Ei bine, din cauza ardelenilor gen ‘olahus’ s-a ajuns aici! Astia au fost toata istoria lor (de iobagi!) cu cu.rul in doua luntrii si apoi, sa recunoastem, la cat de corciti sunt, nici ei nu mai stiu ce sunt si d-asta o iau pe aratura cu impaciuitorismul transilvanist.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova