Cazul Buhnici II. Jurnalist roman amenintat cu moartea, singur in fata mafiei bulgare. Marius Serban a apelat la MAE. CRP-ul lui Crasnea si “Active Watch”-ul lui Toma sunt cam pasive. Dar cine e Serban? Nici CTP nici ITM. Doar un simplu ziarist profesionist, fost ospatar si pilot, absolvent a 3 facultati

In atentia doamnei Gabriela Dancau, director al Directoratului Relatiilor Consulare,  Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei

MEMORIU

Stimata Doamna Director,

In calitate de jurnalist si cetatean roman, va semnalez un caz grav de abuz din partea autoritatilor din Bulgaria care, pur si simplu, mi-au fabricat un dosar penal pentru ca am incercat sa ma documentez la Nisipurile de Aur pentru un material despre problemele cu care se confrunta conationalii nostrii aflati in vacant pe litoralul bulgaresc.

In acelasi timp, va solicit asistenta consulara si juridica in acest caz care, este in final, unul politic, care vizeaza libertatea de expresie. Rugamintea mea este cu atat mai indreptatita cu cat Ministerul Afacerilor Externe ar fi trebuit sa ii informeze pe cetatenii romani (si chiar pe jurnalisti) cu privire la pericolele reale la care se expun in Bulgaria.

Primul termen in acest proces a fost stabilit de procuratura din Bulgaria pentru 2 septembrie 2010, la Tribunalul din Varna. Pe scurt, va semnalez faptul ca, in data de 20 august 2009, ma aflam in statiunea bulgara Nisipurile de Aur, unde ma documentam pentru un articol.

Mentionez ca masina cu care am venit, insotit de o colega, era prevazuta cu legitimatie de presa, pusa la vedere in parbriz.

Dupa ce am terminat de realizat interviurile am constatat ca masina mea a fost mutata de catre firma care ridica masini la Nisipurile de Aur si blocata intr-o parcare unde erau aduse toate masinile, in marea lor majoritate, inmatriculate in Romania.

Am refuzat sa platesc deblocarea pentru ca acest lucru insemna sa ma las furat din moment ce masina mea a fost parcata legal, intr-o parcare prevazuta cu semnul international P, pe fond albastru. In plus, am solicitat de mai multe ori angajatului parcarii sa vorbesc cu sefii lui.

Ulterior, am fost atacat de angajatul respectiv, in sprijinul acestuia venind si un individ care locuia intr-o rulota in respectiva parcare. Acesta din urma a venit sprijinindu-se intr-o craca de copac cu care a incercat sa ma loveasca in cap (am scos certificat medico-legal care arata urmele loviturii pe mana dreapta, cu care m-am aparat). Evenimentul s-a produs in jurul orei 24.00 in noaptea de 20 spre 21 august 2009.

In aceste conditii, m-am retras imediat si am incercat sa contactez un echipaj de politie. Dupa ce am reusit sa iau legatura cu un echipaj de politie, am constatat cu surprindere ca acestia, care ii cunosteau pe angajatii parcarii, au inceput sa ma interogheze pe mine intr-o engleza stricata si sa asculte doar “povestea” celeilate parti, ignorand complet versiunea mea.

Dupa ce m-au legitimat si mi-au luat datele personale le-am solicitat un proces verbal si le-am comunicat ca vreau sa depun o plangere impotriva agresorilor. Raspunsul lor a venit prompt: “Nu suntem obligati sa iti dam niciun proces verbal. Daca vrei sa depui plangere du-te la sectie” (n.a.-Sectia de Politie de la Nisipurile de Aur).

Ulterior, la sectie mi s-a spus sa revin a doua zi, pentru ca nu au interpret de limba romana si nici nu pot chema unul pe timpul noptii. A doua zi am constatat, insa, ca, intre timp, agresorul meu bulgar a depus o plangere impotriva mea, acceptata imediat de politie. Practic, din victima am devenit agresor, printr-o manevra simpla a politei din Bulgaria.

Acesta ma acuza, nici mai mult nici mai putin ca i-am “sectionat partial cu o bara metalica tendonul lui Ahile”. Actul de acuzare precizeaza ca pentru acesta “fapta” pot fi condamnat pana la cinci ani de inchisoare (intre timp, in februarie 2010 codul penal bulgaresc a fost modificat, drept pentru care acum risc pana la sase ani de inchisoare). Intre timp, am consultat o serie de specialisti, inclusiv pe directorul IML, domnul Dan Dermengiu. Toti mi-au precizat ca aceste acuzatii sunt cusute cu ata alba, daca nu chiar de-a dreptul absurde.

Ulterior, am fost arestat pentru 24 de ore, umilit, intimidat, fortat sa semnez documente in limba bulgara (nu am semnat declaratiile prezentate de procuror, insa, am fost fortat sa le semnez pe cele ale politistilor, la eliberare, fara interpret).

Mentionez ca, reprezentantii ambasadei din Bulgaria, contactati de colegii mei din tara, nu au recationat la problema mea decat cu mare intarziere. Chiar daca am fost contactat de consulul Romaniei in Bulgaria la scurt timp dupa arestare (in jurul orei 16.00), mi-a fost trimis un avocat abia a doua zi la pranz. In acelasi timp, mi-a fost pus la dispozitie un interpret neautorizat care imi traducea foarte aproximativ discutiile si actele de acuzare.

Continuarea si CV-ul lui Marius Serban, mai jos

Dupa 24 de ore am fost eliberat. In tot acest timp, colega mea a dormit in masina in parcarea politiei, unde a fost agresata si timorata constant. Ulterior am mai mers de doua ori in Bulgaria, unde am dat declaratii atat eu cat si martora mea.

In luna iunie a acestui an mi-au parvenit prin intermediul judecatoriei din Romania actele de acuzare in procesul penal care mi s-a intentat in Bulgaria, prima infatisare fiind stabilita pe data de 2 septembrie.

Mentionez ca actul de acuzare reflecta cuvant cu cuvant declaratiile agresorilor mei si nu iau in consideratie declaratiile noastre. In plus, in mod foarte ciudat, au fost acceptati nici mai mult nici mai putin de sapte martori (rude ale acuzatorilor) chiar daca la incident au fost prezenti doar cei doi agresori.

In plus, asa-zisul corp delict (bara de metal) invocat de “martori”, la care face referire actul de acuzare, pur si simplu nu exista (nu a fost prelevata ca proba, pur si simplu, pentru ca nu a existat).

Tin sa precizez ca nu am antecedente penale, am un cazier curat nefiind implicat in niciun fel de incident pana in acest moment, in ciuda faptului ca am calatorit in lumea intreaga, prin natura profesiei. Sunt jurnalist de aproape opt ani din care aproape cinci i-am petrecut la Agentia de presa Mediafax (acreditat la Ministerul Transporturilor) si doi la Business Standard (Realitatea-Catavencu), unde activam in momentul incidentului. In prezent, sunt redactor-sef la un ziar on-line. Sunt absolventul a trei facultati (Facultatea de Litere – Univ. Bucuresti, Facultatea de Psihologie – Univ. Spiru Haret, Facultatea de Istoria si Teoria Artei – Univ. Nationala de Arte Bucuresti) si a trei cursuri postuniversitare (Publicitate – SSJ, Univ. Bucuresti, Productie programe audiovizuale – UNATC, Bucuresti, Arte vizuale – Univ. Nationala de Arte, Bucuresti).

Precizez ca intentionez sa trimit memorii catre Comisia Europeana, Consiliul Europei, catre organizatiile profesionale ale jurnalistilor, precum si catre organizatiile si asociatiile pentru protectia drepturilor omului.

Avand in vedere cele expuse mai sus va rog sa ma sprijiniti, in calitate de cetatean roman, pentru aflarea adevarului in cadrul acestui proces penal fabricat. In plus, va rog, sa informati cetatenii romani cu privire la adevaratele pericole la care se expun pe teritoriul Bulgariei.

Concret, va rog sa imi acordati asistenta consulara si juridiciara pentru acest proces. In plus, avand in vedere ca am primit tot timpul amenintari in cursul ultimelor deplasari in Bulgaria pentru audieri, va rog sa imi asigurati protectie in zilele in care voi fi nevoit sa ma prezint la termenele in proces (eventul din partea politistilor romani detasati la Varna).

Va rog, de asemenea, sa contactati autoritatile bulgare competente in vederea medierii acestui caz.

Nu in ultimul rand, avand in vedere relatia stransa intre cei cu care ma judec – politie si lumea interlopa din Bulgaria, in lumina multiplelor cazuri de crima, ale caror autori fac parte din mafia bulgareasca, va rog sa realizati demersurile necesare pentru protectia familiei mele, avand in vedere ca adresa mea este cunoscuta de catre bulgari.

In final, luand in consideratie usurinta dezarmanta cu care poate fi fabricat un dosar penal in Bulgaria, precum si intregul mecanism pornit impotriva mea (patronii parcarilor-politie-justitie) va rog sa aveti in vedere cazul meu pe toata durata derularii procesului si sa ma sprijiniti in acest demers. Pe de alta parte, va rog sa-mi precizati daca este oportun sa ma prezint efectiv la proces in conditiile in care am fost amenintat deja cu moartea.

Avand in vedere ca vorbim despre un stat membru al Uniunii Europene in secolul XXI, consider ca este inacceptabila tentativa de a inchide gura presei orchestrata de statul bulgar si condamn vehement, impreuna cu asociatiile jurnalistilor din Romania, modul primitiv si fara scrupule (insa ridicol in acelasi timp) prin care “mi s-a fabricat” acest dosar de urmarire penala.

In consecinta, luand in consideratie riscurile la care sunt supusi romanii care tranziteaza Bulgaria, solicit Ministerului Afacerilor Externe sa deruleze o campanie de presa sustinuta prin care sa scoata in evidenta adevaratele pericole la care se expun concetatenii nostrii cand intra in tara vecina.

Va multumesc,

Cu stima,

Marius Serban

Reporter Mediafax/ Ziarul Financiar

Redactor Business Standard/ The Money Channel

Redactor-Sef publicatie on-line

Mobil: 0734 651 765

e-mail personal: [email protected]

Vezi si: Actul de acuzare a jurnalistului Marius Serban. Cum vrea mafia din Bulgaria sa produca un nou Caz Buhnici la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. In atentia MAE si a organizatiilor de media. FOTO-DOCUMENTE

Mafia bulgara a pus la zid un ziarist roman. In atentia MAE: Hotii de masini si Justitia corupta a Bulgariei il persecuta pe jurnalistul Marius Serban pentru a se razbuna pe Romania

Cine este Marius Serban? Unul dintre ziaristii de agentie, pe care-i citesti cu mare placere fara sa stii cine sunt. Aflati aici profilul unui astfel de ziarist, profesionist, dar fara fite si talente ca vedetele CTP sau ITM, deontologi cu limba lunga pe la portile unui mogul sau altuia.

Marius Serban

Date of birth: 20.07.1975

Mobile: 0734 651 765

e-mail: [email protected]

Military status: fulfilled, Mountain HuntresHHHunters, Curtea de Arges, 2002

Studies:

 • Postgraduate studies in Visual Arts, Academy of Visual Arts, Bucharest, 2003-2005
 • Postgraduate studies in Film Production & Audiovisual programmes, Academy of Theater&Film, Ion Luca Caragiale, Bucharest, 2000-2002
 • Master in Advertising, Faculty of Journalism, Bucharest, 2000-2001
 • Faculty of History&Theory of Art, Academy of Visual Arts, Bucharest, 2004-2009
 • Faculty of Psychology, Spiru Haret University, Bucharest, 1997-2001
 • Faculty of Romanian Literature&Language, Romanian-English Department, University of Bucharest, 1995-1999
 • Dinicu Golescu High School, Mathematics-Physics, Campulung, Arges District, 1990-1994

Professional Activity

 • Developer of internet newspapers, TV broadcasts, 2009
 • Reporter at Business Standard newspaper, TMCTV, 2007-2009
 • Exhibitor at „Contemporrary Attitudes”, an art exhibition organized by Romanian  Professional Artist Association – Uniunea Artistilor Plastici (UAP) din Romania – in Ploiesti, Deva, Hunedoara, Sibiu, Constanta, Bucharest, 2009
 • First Scout, Location Assistant, Production Assistant – Mediapro Pictures, Seven Film –  documentary films – The Clash of the Cavemen – KPI Network for History Channel; artistic movies – Perkins 14, Slaughter, Hellhounds, Sand Serpents – After Dark Productions for Sci Fi Channel, 2007-2008, The Whistleblower, First Generation Films, 2009, Intimate Strangers (Vertraute Fremde), Aspekt Telefilm for ZDF, 2010
 • Chief Editor, Auto Annual Report, Mediafax News Agency, Bucharest, 2007
 • Reporter, Mediafax News Agency, Bucharest, 2003-2007
 • Psychologist Assistant, Mountain Hunters Brigade, Curtea de Arges, 2002
 • Interview Operator at GfK Romania, Daedalus Consulting, CSOP, Bucharest, 2000-2002
 • Teacher of Romanian Language & Literature, Nicolae Teclu High School, 3rd District, Bucharest, 2000-2001
 • Marketing Manager, Art Network, an Internet Provider, Bucharest,1997-1998
 • Manager of Education-Culture Department, League of Romanian Students, the only student’s organization at that time, Bucharest, 1997-1999
 • Reporter, Romania Libera newspaper, Social Department, Bucharest, 1997
 • Waiter, Dinner-Banquets Department, Sofitel Hotel, Bucharest, 1996
 • Sales Agent, Rom-Can Marketing, Electrical Appliances, Bucharest, 1995

Other abilities:

 • English, French literate
 • Driving licence, B (1995), A (2007)
 • Flying licence PPL (A)
 • Workshops in Psychology (Szondi Test, non-verbal behavior, adlerian therapy)

Iunie  2010

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova