În imaginea alaturata, din perioada interbelica, vedem cum era ieri pe Dealul Patriarhiei. Astazi, incepând de sâmbătă, 23 octombrie, pelerinii din ţară care ajung în capitala României pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, sunt întâmpinaţi în Gara de Nord şi Gara de Est de reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor şi îndrumaţi către Catedrala Patriarhală. Totodată, celor care vor să rămână peste noapte li se oferă şi locuri de cazare, informează Basilica. Arhiepiscopia Bucureştilor asigură câte un loc de odihnă în două locaţii din apropierea Pieţei Unirii la Colegiul Naţional “Ion Creangă” şi la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, unde, pe lângă locurile de odihnă se vor găsi pachete cu hrană şi apă. De asemenea, bisericile din proximitatea Dealului Patriarhiei vor fi deschise tot timpul şi vor oferi câte un loc de odihnă şi ceai cald pentru pelerini, informeaza Patriarhia.
Peste 60.000 de oameni au venit pana acum sa se roage la moastele Sfantului Dimitrie Cel Nou, din Dealul Mitropoliei, potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, care spun ca numarul pelerinilor este mult mai mare in acest an. Calugarii care impanzesc curtea Patriarhiei spun ca au venit de luni in pelerinaj si nu au de gand sa plece pana vineri. Discuta cu credinciosii si le explica despre minunile sfantului, scrie Ziare.com intr-un reportaj cu fotografii de la fata locului.
Dupa ceasuri intregi de asteptare si o coada de jumatate de kilometru, credinciosii ajung la baldachinul special amenajat, in care sunt asezate moastele sfinte, pazite de cativa jandarmi. Pelerinii saruta racla, se inchina si primesc anafura si agheasma de la preoti. Cateva persoane se indreapta spre curtea din spate a Mitropoliei, pentru a aprinde o lumanare. Altii, cu ochii in lacrimi, pasesc emotionati pe culoarul ingradit de gardul de protectie. Dupa ce trec de barierele metalice, ofera celor care nu au stat la rand cate-un fir de crizantema, pentru ca, zic ei, orice obiect care a atins racla aduce sanatate si noroc. “Coada si aglomeratia e canonul nostru pentru a atinge oasele sfinte. Vin tocmai din Dorohoi. Doar la moastele Sfantului Dumitru ma silesc, de cand m-am vindecat la picior cu ajutorul lui”, spune o femeie care asteapta la rand, surprinsa in reportajul Ziare.com.
Credinciosii se pot inchina la moastele sfinte pana pe 29 octombrie.
Cam ar trebui ca shi – biserica ortodoxa –
sa se modernizeze putin ..ca doar cu tamiie
shi “sfintele moaste “nu mai convinge !
De exemplu : RABINII au in traditie pentru
copii lor adolestenti … actul de constientizare ca
“declaratie de maturizare ” necesara intrarii in viatza !!
La “ORDODOCSII “(nostri) e cam anapoda …lasati de – isbeliste – !
Deci spun – inc-o data :
Vai de noi sarmanii …goyi …!
Jan Dinu – USA