Ziaristi Online: PATOLOGIA SOCIETATII NOASTRE. Un editorial scris de Eminescu acum exact 130 de ani pentru clipa de azi. 14 ianuarie, la ora 14.30, profesorul Nae Georgescu despre Eminescu la Muzeul Literaturii Romane


PATOLOGIA SOCIETATII NOASTRE

de Mihai Eminescu

În situatiunea politica si în conditiunea civila ce s-a croit familiei române prin noile legi se simte de toti o stare de siluire si o anomalie, cu toata organizatiunea savanta a institutiunilor, în toate raporturile sociale traditionale, încât am ajuns sa nu credem în nimic stabil. Putem zice ca nu este un singur om serios între noi, fie martor fie autor, în revolutiunile ce ne-au agitat si ne agita de treizeci de ani, care sa creada în stabilitatea starii de lucruri în care ne aflam; nu este om care sa nu se întrebe când o sa se sfârseasca aceasta opera interminabila de schimbari care divizeaza din ce în ce mai mult societatea noastra în tabere ostile.

Nu ne adresam aci la oameni cari gasesc un motiv de optimism în satisfacerea apetitului lor si ambitiunilor lor personale. Aceasta clasa de oameni nu este facuta nici sa simta , nici sa înteleaga conditiunile superioare de existenta si de trai pentru o societate si nici este în stare a da cel mai mic ajutor pentru consolidarea societatii. Vorbim pentru oamenii cari sunt preocupati de conditiunile de existenta, de prosperitate a societatii si cari se îngrijesc de soarta tarii oricari ar fi credintele lor, fie conservatori , fie, precum s-au numit, liberali.

Ceea ce simtim noi în privinta starii de lucruri de astazi nu ni se pare sa fie o impresiune personala si trecatoare.

Mai multe simptome, între cari limbagiul provocator si aspru al jurnalelor guvernamentale, ne fac sa credem ca situatiunea noastra politica si sociala persista a sta în stadiul revolutionar. Spiritele sunt cuprinse de neîncredere si nu se pot împaca cu ideea ca lucrurile pot merge asa precum merg astazi. O reactiune deja a început a se manifesta, desi cam slaba, în contra miscarii repezi si violente cu care s-a accentuat opozitiunea coalitiunii din 1876 si, dupa cum credem noi, aceasta reactiune are sa urmeze în mod irezistibil , desi treptat.

Ca sa poata fi însa eficace reactiunea contra spiritului revolutionar trebuie ca cu totii sa ne dam seama de cauzele ce turbura societatea, de elementele ce împiedeca redobândirea echilibrului pierdut si sa le combatem cu curaj si staruinta.

Moravurile publice, spiritul public la noi au luat o directiune foarte periculoasa si partidul care ne guverna de patru ani de zile a contribuit foarte mult a le altera. Dintr-un principiu tutelar, principiul egalitatii înaintea legii, s-a facut o arma de razboi între clase; toate conditiunile sociale s-au surpat si s-au amestecat într-un fel de promiscuitate; traditiunile tarii s-au uitat cu totul; o clasa noua guvernanta s-a ridicat, fara traditiuni si fara autoritate, încât tara cea mare, temeiul si baza nationalitatii noastre, nu-si gaseste constiinta raporturilor politice cu cei ce o guverna; drepturile politice nu mai sunt rasplata unui sir de servicii pe datini, ci un instrument de ambitiune, de îndestulare a intereselor particulare. În locul sentimentului public dezinteresat avem pasiuni politice, în loc de opiniuni avem rivalitati de ambitii. Toleranta pentru toate interesele cele mai vulgare si cele mai de jos este morala ce distinge astazi lumea politica la noi. Este adevarat ca nu crutam a invoca numele patriei si numele libertatii, dar aceasta ca o ipocrizie mai mult si ca o înlesnire pentru îndestularea intereselor private.

Ca dovada a acestei stari de lucruri, a acestei tendente morale, si ca rezultat, avem distribuirea functiunilor publice, a oficiilor si întreprinderilor de tot felul. Niciodata în tara noastra nu s-a vazut clasa guvernanta mai prospera, mai gras retribuita si mai îngrasata ca clasa guvernanta de astazi, rasarita din pamânt fara sa ne putem da sama cum, pe când generalitatea oamenilor de munca sufere de strâmtorare.

Continuarea la Ziaristi Online

Vezi si:

De ce a cantat Eminescu “Deşteaptă-te, Române!” inainte de a muri si ”România liberată!” cand a fost internat la dr Leidesdorfer. CARTEA TRECERII (VII)

ALL

Ziaristi Online prezinta, in exclusivitate, rezultatul unui demers publicistic deosebit, de recuperare si redare a adevarului privind boala si moartea lui Eminescu. Astazi, 14 ianuarie 2010, de la ora 14.30, autorul investigatiei noastre, profesorul Nae Georgescu, va conferentia la Muzeul Literaturii Romane.

Basarabia lui Eminescu si “Eterna Rusie”

Biserica in Basarabia straveche

„Cestiunea retrocedării Basarabiei cu încetul ajunge a fi o cestiune de existenţă pentru poporul român. (…)Nenorocirea cea mare, ce ni se poate întâmpla, nu este dacă vom pierde şi rămăşiţa unei preţioase provincii pierdute: putem să pierdem chiar mai mult decât atâta, încrederea în trăinicia poporului român. (…) Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ; noi nu primim nici un preţ. Primind un preţ, am vinde; şi noi nu vindem nimic. Românul care ar cuteza să atingă acest principiu, ar fi un vânzător.”

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Ziaristi Online: PATOLOGIA SOCIETATII NOASTRE. Un editorial scris de Eminescu acum exact 130 de ani pentru clipa de azi. 14 ianuarie, la ora 14.30, profesorul Nae Georgescu despre Eminescu la Muzeul Literaturii Romane”

  1. Eroare crasa si diversiune este sa se identifice vreun paralelism intre ce incrimina Eminescu acum 130 de ani “fix” si “realitatile” din guvernarile de dupa prima (si ultima) “revolutie televizata din lume”.
    “Societatea noastra”, contemporana lui Eminescu era aceea care urma sa realizeze cel mai spectaculos salt de emancipare si propasire nationala imaginat si imaginabil in istoria STATULUI INDEPENDENT “REGATUL ROMANIEI”!
    Ce legatura are acea societate cu “populatia” actuala, mancurtizata si manelizata de pe teritoriul vechiului regat? Doar “pacatele omenesti”?
    Doar teritoriul geografic, “raul-ramul”? Sau, neatentia noastra ?
    Sau s-a gandit inspiratorul paralelismului sa introduca in “viziune” si Regatul Ungariei careia-i apartinea “fix” atunci Transilvania?
    Apoi, lucru evident, Eminescu se insela in privinta modernizarii liberale.
    Oricat de caricatural au debutat “formele fara fond”, atunci, ele prinsesera substanta pana la “eliberarea” savarsita de Armata Rosie Eliberatoare care ne-a rezervat “timpuri noi”: “Parcul Libertatii” a luat locul “Parcului Carol I”

  2. VR says:

    Sunteti atat de plin de confuzii incat e prea greu de descalcit ghemul din capul dvs. Cu parere de rau!

  3. catalin says:

    de acord cu VR, comentarii pe langa esenta…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova