Romanii din Bugeac pe cale de disparitie. Lansare de carte cu Eugen Tomac, George Damian si Catalin Varzaru. Mergeti la ora 18.00 la Muzeul Bucurestiilor, Palatul Sutu, din Piata Universitatii! Romanii din jurul Romaniei au nevoie de noi

Astazi, de la ora 18.00, la Palatul Sutu din Piata Universitatii, aprigii condeieri George Damian, poate cel mai bun ziaristi cunoscator al situatiei romanilor din jurul Romaniei, si Catalin Florintiu Varzaru, fostul nostru editor de la Ziua si un talentat scriitor (care trebuie sa-si faca de urgenta un blog), lanseaza o lucrare-alerta: Romanii din Bugeac pe cale de disparitie – O calatorie prin satele romanesti din sudul Ucrainei. E bine sa stim ca romanii din Basarabia de Sud, leagan al unor minti si brate romanesti de mari calibru, cum ar fi Maresalul Averescu, sunt, la fel ca cei din Bucovina de Nord si Tinutul Herta, cei mai opresati frati din intreg spatiul etno-spiritual romanesc.

“Nu trebuie să ignorăm faptul că există încă state şi regiuni în Europa în care normele şi standardele democratice în materie necesită în continuare eforturi serioase pentru a fi pe deplin respectate”, amintea presedintele Romaniei, Traian Basescu, la recentul sau discurs din plenul APCE. Aceasta este Ucraina revansarda. La fel ca si Bulgaria, unde nu este recunoscuta minoritatea romana de nici un fel, sau Serbia, unde comunitatile romanesti intampina mari greutati sau Ungaria, unde romanii au fost aproape total maghiarizati. “Un mecanism care şi-a dovedit eficienţa în această direcţie este monitorizarea. Necesitatea menţinerii sale este cu atât mai evidentă cu cât mai multe minorităţi, inclusiv cea română, se confruntă cu dificultăţi în păstrarea şi afirmarea identităţii lor culturale, cu refuzul recunoaşterii drepturilor lor identitare, cu discriminarea pe motive lingvistice şi cu asimilarea forţată.” Da: Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria, vecinii nostri dragi. Cum presedintele Basescu a declarat anul 2011 – Anul Romanilor, aceasta carte-manifest, carte-strigat de ajutor, a curajosilor jurnalisti ramasi din ceea ce a fost cel mai bun ziar-jucator pentru apararea identitatii nationale a romanilor, trebuie sa serveasca informarii responabililor europeni – mai ales ca e publicata si in engleza – si trebuie difuzata de urgenta la APCE (mai putin ungurilor, rusilor si ucrainenilor, ca o pun pe foc).

“România va urmări respectarea drepturilor românilor din străinătate prin cooperarea cu statele de origine, în baza mecanismelor europene şi internaţionale. Vom întreprinde demersuri în vederea recunoaşterii statutului de minoritate românească pentru aromâni, vlahi, istroromâni şi meglenoromâni”, mai zicea Basescu, in acelasi discurs. Doamne ajuta!

Iata ce scrie Damian: Biserici demolate, preoţi bătuţi, monumente vandalizate, cimitire desacralizate, limba română alungată din şcoli, deznaţionalizare şi purificare etnică – aceasta este soarta de azi a românilor din Bugeac, sudul Basarabiei, sau regiunea Odesa din Ucraina după denumirea oficială. Mai mult de 120.000 de etnici români sunt supuşi zilnic unui agresiv proces de deznaţionalizare după cum am putut constata la faţa locului în vara anului 2010.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre românii din Bugeac şi suferinţele lor de azi vă invităm la lansarea volumului scris de George Damian şi Cătălin Vărzaru „Românii din Bugeac pe cale de dispariţie. O călătorie prin satele româneşti din sudul Ucrainei” care va avea lor marţi 1 februarie 2011, orele 18:00 la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti.

Vorbitori: Eugen Tomac, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni; Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului; Viorel Badea, vice-preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Romanii din Bugeac pe cale de disparitie. Lansare de carte cu Eugen Tomac, George Damian si Catalin Varzaru. Mergeti la ora 18.00 la Muzeul Bucurestiilor, Palatul Sutu, din Piata Universitatii! Romanii din jurul Romaniei au nevoie de noi”

 1. Balcanica says:

  Excelenta initiativa a autorilor!
  Romanii stiu prea putine lucruri despre fratii lor din afara granitelor. Nu sunt iredentista, nu sustin refacerea teritoriala a vechilor noastre hotare, pentru ca asa este viATA, unii pierd altii castiga.
  Imi doresc doar ca fratii nostri, indiferent ca se numest aromani, vlahi, meglenoromani, samd sa fie lasati sa isi vorbeaSCA limba si sa isi practice traditiile.
  Noi oferim minoritarilor de la noi (in special unguri) mai multe drepturi si privilegii decat cetatenilor nostri, si cu toate astea nu ne ocupam de minoritatilor noastre de la sud de Dunare, din Ucraina, Ungaria, Serbia. Este treaba statului roman, asa cum si statul ungar se preocupa de minoritatile hune din afara granitelor. Nu putem invata macar atat?

 2. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Bravo Victor!
  Sus flakara ROMANIEI MARI, NATIONALISTE!
  Snt convins ca a 2a UNIRE va sa fije nu numai cu BASARABIA!
  Sai convingem pe Srbi sa ni se alature si o mare forta se va fije in Balkani….
  Nu stiu dar cred ca multi srbi treziti de minciunile Rusijei ne vor da dreptate….
  Srbija merge in Europa prin ROMANIA si atunci Ortodoksija Antiecumenica va triumfa!!!
  ORTODOKSIJA jeste DRUMUL CATRE ADEVAR – asa imi zicea buniku meu….
  Sa crezi in EMINESCU in ROMANIA MARE si in SAHOVNICA dar nu in Papa – asa mia zis buniku inainte sa plece catre heroj ROMANIEI… Cei nationalisti si anticomunisti!!!

 3. Anti-KGB says:

  Bugeacul(judetzele ROMANESTI Cahul,Ismail si Bolgrad),adica BASARABIA ISTORICA este PAMANT ROMANESC inca de pe vreamea cand haholii si rusi NICI NU EXISTAU pe harta. Adica de la Burebista(INAINTE de Hristos)pana la Ion Voda Viteazul,Stefan cel Mare si Sfant,Vlad Tzepesh,Mircea cel Batran intreaga DINASTIA BASARABILOR AU STAPANIT SUTE DE ANI acest PAMANT ROMANESC. Unde dracu` erau haholii si rusii atunci? Unde erau haholii cand la CATLABUGA Stefan ii zdrobea pe turci? In plus stitzi de unde vine numele bratlui Dunarii numit “CHILIA”? Pe vremea buneilor nostri DACI eroul antic ACHILE a fost inmormantat chiar pe INSULA ALBA(Leuce) actuala insula a Serpilor din Marea Neagra. Acolo i s-a construit un minunat TEMPLU DE MARMURA ALBA unde preotzi in vesminte albe simbolizand puritatea ii ofereau jerfe,acolo se inchinau si corabierii. Pe vremea aceea singurul bratz navigabil al Dunarii era cel din dreptul INSULEI LUI ACHILE,si astfel a aparut ORASUL PORT CHILIA si acest bratz al Dunarii s-a numit CHILIA. Unde erau HAHOLII si RUSII atunci? In Siberia? OCUPANTZI RUSI si haholii slugile vor fi silitzi sa inapoieze Tarii NOASTRE Mama ROMANIA atat Bugeacul cat si HOTINUL ,Hertza si Bucovina de Nord cu Cernautziul si CODRII COSMINULUI. HAHOLI IMPUTZITZI,unde eratzi voi cand Stefan cel Mare si Sfant ii zdrobea pe INVADATORII POLONEZI ai lui IOAN ALBERT in Codrii Cosminului??? AFARA CU OCUPANTZII RUSO-HAHOLI!

 4. Anti-KGB says:

  Iata ce scria in “TIMPUL” MARELE ROMAN Mihai Eminescu:

  “«Basarabia» este numele medieval al Ţărei Româneşti şi vine de la numele dinastiei Ţărei Româneşti, a Basarabilor.”
  “Insuşi numele «Basarabia» ţipă sub condeiele ruseşti.
  Căci Basarabia nu însemnează decât ţara Basarabilor[…]. Pe la 1370 Mircea I Basarab, care se intitula Despota Dibridicii, adică despotul Dobrogei, Domn al Silistrei şi al ţărilor tătăreşti, întinsese marginile domniei sale până la Nistru de-a lungul ţărmului Mării Negre, cucerind aceste locuri de al tătari. Pentru capătul veacului al patrusprezecelea stăpînirea Valahiei asupra acestor locuri e necontestabilă.”
  “Cu sabia n-a fost luată însă nici Bucovina de austriaci, nici Basarabia de ruşi, ci prin fraudă”.
  (Timpul, 1 martie 1878)

 5. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Anti -KGB sa vedem toate teritorile ROMANESTI unificate!
  ROMANIA MARE!

 6. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Haholi – Ucraineni adica o natije inventata!
  Un rutean nu va sa zica niciodata ca jeste ucrainean la fel ca si hutuli si lemko!!!
  Ucraina -teritori furate de la ROMANIA si Polonia…
  Ucraineni – gunoaje ale Europei!!
  Rusi – alte gunoaje!!!!

 7. Madalin says:

  am si fost aseara 🙂 Superbe cuvintele lui Mircea Druc…

 8. Balcanica says:

  de unde se poate cumpara cartea? in toate articolele care au aparut nu a fost mentionat nicio clipa acest detaliu…
  va rog, daca stiti, faceti public

 9. zabara silviu says:

  Interesanta ideea cu trezirea nationala, dar romanii sunt adormiti profund, dorm pe ei… iar haholii nu cred ca au vreo vina, si ei si lipovenii au fost fost scosi inafara legii de Ecaterina II prin secolul 18, au venic in Bugeac, la turci pe vremea aceea….. Provin dintr o familie de haholi, din Chilia Veche, un loc cu multa istorie, trecut prin foc si sabie, un loc unde romanii sunt foarte rari, ca in toata in Delta Dunarii.
  Inteleg suferinta romanilor de peste Dunare, dar somnul romanesc nu prea are leac, cu 10 oameni nu se face un razboi!!!!

  Singurii vinovati sunt conducatorii , indiferent de vremurile care au fost, sunt si vor venii.

  semnat : Un hahol

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova