Activistul civic Nicusor Dan informeaza:
1. Directia de Cultura Bucuresti a avizat demolarea bisericii Barbatescu-Vechi din Calea Rahovei 259 / str. Barbatescu-Vechi nr. 1. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis, la sedinta din ianuarie, un PUZ care prevede construirea unei biserici noi pe acelasi amplasament.
Biserica actuala a fost refacuta anterior datei de 3 August 1764 de Mitropolitul Grigorie II, cand e consemnata intr-una din Condicile Mitropoliei: “Schitul Mitropoliei ce se numeste Barbatescu pe Dealul Bucurestilor ce s-au facut de Sf. sa Printele Mitropolit Grigorie, leat 7272 – 1764 august 3 […] Cartile bisericesti sint date de parintele Mitropolit, odajdiile si alte odoare”.
2. Monumentul istoric din str. Radu Calomfirescu nr. 1 este vandalizat continuu (foto jos). Dupa ce au disparut mai multe ferestre si lemnarie interioara, in ultimele zile a disparut si balconul metalic.
Imobilul a fost construit in jurul anului 1840, fiind printre cele mai vechi imobile existente in Bucuresti.
3. Politia a identificat marti 8 februarie mai multe persoane care au vandalizat monumentul istoric din Bd. Regina Maria nr. 88. Dosarul este in lucru la Directia Patrimoniu a Politiei Capitalei. Cu toate acestea, mai multi muncitori erau azi pe acoperisul cladirii.
4. Primaria Municipiului Bucuresti a demolat ieri imobilele din str. Mircea Vulcanescu nr. 68 si 68A, aflate pe axa Buzesti-Berzei.
Primaria sfideaza astfel Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, cel mai inalt for stiintific in protejarea monumentelor, care ceruse pe 26 ianuarie oprirea demolarilor pana la clarificarea de catre Comisie a viitorului monumentelor istorice de pe axa.
Sfidarea este cu atat mai mare cu cat arhitectul-sef Gheorghe Patrascu este membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
5. Este posibil ca imobilele din str. Povernei 1-3 (monument istoric) si Povernei 2 sa fie amenintate cu demolarea. Mai multi muncitori lucrau ieri la fiecare din cele doua imobile, fara sa existe nici un panou de santier.
Este absurd ca aceste fenomene sa se intample intr-un oras in care Primaria Generala are un buget de 1,3 miliarde de euro pe an, are peste 1000 de angajati, dintre care cateva sute de politisti comunitari.
Este absurd ca Primaria Generala sa nu aiba nici un functionar care sa se ocupe de monumentele istorice.
ONG-urile au cerut de la inceputul mandatului Primarului General implementarea unui numar de telefon pentru sesizarea tuturor lucrarilor fara panou. Nu numai ca acest sistem nu a fost implementat. Primaria insasi refuza sa afiseze panou de lucrari la lucrarile de construire/desfiintare pe care le face.
Contact : Nicusor Dan, 0732.290.539.
nu stiam ca e asa de veche :). Iar de PMB ce sa zic… probabil s-a gandit sa mai faca loc de-un mall acolo :(.
Ce putem sai cerem unui gunoj imputit ca Oprescu?
Razboju lui cu crucile si bisericele va lua sfarsit intro zi si gunojul asta va raspunde pentru toate facute…