Gand de seara. Romania fara presa

Pare de necrezut titlul dar după scandalul recent regizat măicuţelor de la mănăstirea Petru Vodă, când patru jurnale centrale (Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Adevărul) şi o agenţie de ştiri (Hotnews) au sărit ca o haită sălbatică să rupă o mănăstire ortodoxă pentru interpretarea unui cântec istoric într-un spaţiu privat, m-am convins că singurele ziare din România au rămas cele din perioada interbelică. De format mare, gigantice faţă de foile de azi, cu pagina aerisită, subiecte arzătoare, exprimare clară, opinie necesară. Este drept că încă din 2009 anticipasem o criză a presei pe fondul crizei financiare dar nici în visele negre nu îmi închipuiam că trusturile de presă vor prefera să salveze babe smintite şi vor disponibiliza ziarişti onorabili.
In paranteză spun că baba smintită este opusă babei cuviose a lui Ţuţea. O întâlneam prin anii 90 la biserică. Sulemenită, uscată, aproape cheală, cu o pălărie de fantezie, te prindea ca o caracatiţă şi în cinci minute îţi vărsa în urechi toate păcatele popii cutare. In fiecare duminică aveau alt repertoriu. De la o vreme au dispărut din biserică. Le-am regăsit însă în presa acestor zile.

Revenind la subiect vreau să subliniez două lucruri şi anume ineditul evenimentului şi scrânteala presei.
Ineditul evenimentului care a necesitat o plângere penală la Parchet adresată cu responsabilitate de Civic Media s-ar putea să ne aducă o surpriză. Din comentariile primite pe blog am înţeles că de fapt protestul care a isterizat patru ziare ar fi greu de găsit. Prin urmare ne-am afla în faţa unei diversiuni marca Katz realizată prin fraierimea din presă. Oricum cazul e demn de studiat de serviciile de informaţii. Cum poţi executa public un grup de oameni fără nici o motivaţie reală. Cine şi cum manipulează presa românească?

Scrânteala presei reiese nu doar din felul în care au amestecat periculos termenii, motivaţia, acuzaţia ci mai ales în paranoia unui purice care se visează leu şi pune gheara în gâtul unui elefant. Felul în care s-au năpustit asupra Bisericii Ortodoxe Române, dovedind nu doar că nu cunosc lucruri elementare de organizare internă dar mai ales că nu sunt la curent nici măcar cu ceea ce este Biserica azi. Cele mai penibile erau semnate, culmea, de două femei pleşuve. Nici acum nu am înţeles dacă se refereau la BOR sau la metehnele presei româneşti. Cele două coţofane reproşau BOR că se comportă ca un stat în stat, că este perimată, că ar trebui să aibă un limbaj adecvat secolul XXI ca să nu plece enoriaşii spre alte culte.

Ei bine, dacă ar fi scos nasul din redacţie ar fi aflat că:

1) In ultimii 20 de ani în care multe s-au distrus în România, BOR a ridicat peste 2000 de biserici, aşezăminte sociale, şcoli atât în ţară cât şi în afară şi asta nu cu banii statului ci ai enoriaşilor. In timp ce prin conturile ziarelor centrale s-au perindat saci cu bani, multe dintre acestea nici măcar nu au sedii decente. Este drept că în timp ce prima a făcut economie drastică de personal, într-o eparhie aflându-se poate 100 de angajaţi, doar un ziar salariza peste 200 de oameni.

2) La ora aceasta BOR este singura instituţie din România care dispune de specialişti din toate domeniile atât în corpul clerical şi monahal cât şi dintre mireni. Intre aceştia se află intelectuali şi personalităţi de frunte. La nevoie poate scoate 10 variante de guverne tehnocrate, nu una. La aceasta se adaugă abilitatea cu care creştinii se exprimă (doar sunt oameni ai Cuvântului) şi prezenţa agreabilă a multora dintre ei. Aaa…că unii mai calcă strâmb, e inerent unui sistem în care se învârt sute de mii de oameni. De câte personalităţi şi mai ales câţi specialişti şi intelectuali are presa? Pot fi număraţi pe degetele unei mâini? E mult! Nu mai vorbim de scandalurile în care sunt amestecaţi mulţi dintre ei.

3) BOR deţine un post de televiziune, un ziar central, zeci de reviste locale. La acestea se adaugă zeci de site-uri şi peste o sută de bloguri creştine personale. In cei 20 de ani au fost publicate sute de titluri de cărţi. Din presa ortodoxă aflu tot ce se întâmplă în lume şi ceea ce este cu adevărat important pentru viaţă. De când a început criza, BOR nici măcar nu s-a clintit. Presa centrală scrisă însă a fost decimată. Şi se află în cădere liberă.

4) Toate au fost posibile pentru că într-adevăr BOR este un stat spiritual într-un stat material. Adică are o cultură veche de 2000 de ani, şi-a creat propria civilizaţie de-a lungul istoriei, are o organizare internă bazată pe o autonomie reală. Pentru apărarea acestei credinţe au murit mii de oameni, inclusiv în timpul comunismului. Câţi ziarişti au murit de dragul profesiei lor? Intr-un astfel de context şi perspectivă dacă vii cu articolaşe caraghioase de genul preotului Iustin i s-a cântat un imn legionar, să nu te miri de ce zeci de mii de oameni nu vor mai citi în viaţa lor România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul. Nu au nevoie de spălături la creier. De 20 de ani presa loveşte sistematic în BOR şi aceasta creşte în continuare. Recuperează terenuri la propriu şi la figurat, recuperează oameni, şi-a revenit relativ bine după masacrul comunist. Presa, din păcate, nu şi-a mai revenit niciodată la nivelul anului 1938, nivelul interbelic.
De unde se vede că în Biserică, dincolo de oameni, lucrează Dumnezeu.

Şi, după ultimele evenimente, se pare că presa nu îşi va mai reveni vreodată. Nu doar din pricina babelor smintite ci mai ales din nepriceperea unor lucruri elementare. Democraţia poate exista şi fără presă, însă presa autentică nu poate supravieţui fără democraţie. Iar într-o democraţie reală recuperarea adevărului istoric este o necesitate vitală. Adevărul istoric include însă şi imnul celei de a treia forţe politice din România interbelică, mă refer la Mişcarea Legionară.

Emilia CorbuViata Fantastica – Editorial Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Gand de seara. Romania fara presa”

 1. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Victor ce se intnpla? de ce a facut asta?? stijam ca Trosca jera inpotriva excrementelor KGB!!!!

  Şeful statului a semnat, luni, decretele pentru retragerea titlurilor de Luptător pentru Victoria Revoluţiei şi Erou – Martir al Revoluţiei Române pentru Adrian Florea, Marin Oană, Eugen Trandafir Cotună, Dumitru Coman, Gheorghe Trosca, informează Mediafax.
  Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 a decis, în octombrie 2010, acordarea avizului pentru înaintarea propunerii de retragere a titlului către Preşedinţia României pentru Gheorghe Trosca, Dumitru Coman, Eugen Trandafir Cotună, în urma unui aviz primit de la CNSAS.

  Gheorghe Trosca a fost şef de Stat Major la USLA, iar Eugen Trandafir Cotună a fost şeful intervenţiei la aceeaşi unitate.

  Eugen Trandafir Cotună şi Gheorghe Trosca au fost omorâţi, pe 22 decembrie 1989 noaptea, în faţa Ministerului Apărării, după un ordin al generalului Militaru legat de trimiterea de trupe în scopul apărării instituţiei.

 2. VR says:

  Victoria KGB-ului, bucuria nebunilor.

 3. Mihai says:

  Ce ziceti domnule Roncea de decizia lui Basescu de a-i retrage titlul de erou martirului Trosca, ucis la ordinul Kbg-istului militaru, supervizat de iliescu?

 4. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Heroji nu mor NICODATA!!!
  Dumnezeu sa odihneasca Heroji Adevarati ai ROMANIEI!

 5. florin tudor says:

  Oare nu trebuie sa insistam sa schimbam imnul de stat actual, cu superbul EXERCITIU al lui VALI STERIAN ? Domnilor puturosi e timpul sa incepeti sa va miscati bazoanele ce au devenit blazoane !Lasati la o parte partidele existente si ghidati-va dupa ideile proprii.Toti ne mint de la tarabagii,buticari,mici comercianti pina la ultimul imputit de parlamentar,deputat,senator si chiar presedinte !Mai puteti ? Daca da sinteti niste slugi! Slugariti in continuare hotii (ca vintu sau voiculescu delatori ca ponta si antonescu,terminatori ca iliescu,boc si alte specimene Cred ca este timpul sa deveniti ceea ce ati fost sau mai precis ceea ce au fost parintii vostri :ROMANI! S-au luptat pentru tara ,pe care si voi o vindeti tacind ! Nu ne trebuiesc vadimi,patreicieni sau alte jigodii ! Stim ca toti copiii nostri pleaca,pleaca,pleaca…Nu lasa in urma decit libera cale vinzatorilor de tara,boiernasilor cu miros de jeg,infectie si tradare.Poate va vine mintea la cap,prostilor!

 6. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  A venit vremija de a se face un partid adevarat NATIONAL in ROMANIA. Inbecilu Boc jeste un tradator inputit o lepra ca si zigodija Tariceanu…
  Acum jeste momentul sa se scrije adevarata historije a ROMANIEI….
  Domnule Basescu vam admirat mati deceptionat asa cum a facut si regele Mihai. Fapta regelui de a merge la Moskova la invitatija rusilor jeste si va sa fije o crima!!! acolo au murit ROMANI pentru ROMANIA!
  Dvs si regele ati batjocorit memorija sufletlui ROMNESC!
  Rusine Domnule Basescu! Peste tot in afara ROMANIEI gestu Dumneavoastra va fi condamnat!
  De ce neati umilit Domnule Presedinte? de ce?
  regele Mihai nea umilit mergnd la Moskova!!
  In 1992 in plin razboj in Croatija am vazut o speranta in rege in lupta cu Gunoiul Subuman Excrementul Iliescu!!!
  Atunci am plans de bucurije!!!! de fapt trebuja sa plng…
  Romania Anticomunista va fi realitate!!!
  fie ca dumneavostrs vreti fie ca nu!!!
  Pentru mine Nu mai existati Domnile Presedinte!
  puteati sa iesiti cu capul sus veti iesi din historije in genunki!
  Ati distrus tot ceea ce romanii din afar ROMANIEI asteptau!!!!!

 7. Iustina says:

  Domnule, Roncea sunteti ultimul mohican in presa libera din Romania!

  Basescu a ratat sansa vietii lui: SA DEVINA EROU NATIONAL!

  Tradatorii de neam si tara vor plati scump. Dumnezeu va face dreptate romanilor.
  Este timpul pentru o miscare cu adevarat nationala, crestina.

 8. VR says:

  Mai sunt cativa mohicani…
  Mai are timp, cine stie?…
  Sa va auda Dumnezeu!

 9. cotuldonului says:

  Pai asa este si Dragos Riscanu (omnis.ro) care din absolvent de comert exterior la ASE a ajuns (sanchi) mare ITist in state dupa ce “a fost fugit” mai intai 2-3 ani prin mai multe tari si apoi parcat in Elvetia (cu numele de cod Simon, anagrama firmei – Omnis) ca sa-l supravegheze pe Regele Mihai a resusit in nici 5 ani de “exterior” inainte de ’89 sa adune ca mare specialist in IT, 11.000.000 de franci elvetieni la care i-a mai adaugat si cei 1.500.000 pe care ii primise in Septembrie ‘89 ca sa-i dea mai departe la o “calauza” de pe malurile Don-ului si a venit brambureala din decembrie si dom’ Simon se facu mare investitor in Romanika pe banii securitatii. Rushinika dom’ Simon si nu se uita

 10. VR says:

  Interesante afirmatii. PUteti proba cu ceva?

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova