Academicieni din Cluj si Iasi cer repunerea placii lui Nicolae Iorga pe soclul statuii lui Matei Corvinul vandalizat de UDMR. SRI trimite informari direct la cosul “factorilor de decizie”. DOC

Prestigiosi membri ai Academiei Romane şi cadre universitare din Cluj Napoca şi din Iaşi au semnat un memoriu care a fost inaintat Primăriei din Cluj-Napoca, în care cer repunerea pe soclul statuii lui Matei Corvin a textului istoricului Nicolae Iorga, demontat la începutul renovării grupului statuar şi care a fost “uitat” sa mai fie montat după inaugurarea maghiara a acestuia, transmit RGN Press si NapocaNews.

Ziaristi Online a atras atentia inca de dinainte de reinaugurarea statuii asupra acestui atac la adresa istoriei nationale si a unui monument istoric.Vezi: Nicolae Iorga a fost cenzurat de UDMR de pe statuia lui Matei Corvin din Cluj cu numai 787.000 de euro. Etapele falsificarii istoriei. FOTO si Statuia lui Matei Corvin din Cluj inaugurata prin mutilarea istoriei consfintite de Iorga. Ministrul Resurselor Ungariei: “Kolozsvar e al nostru”. VIDEO

Potrivit sursele noastre, Serviciul Roman de Informatii a informat factorii de conducere de la nivel local si central asupra acestei intentii, pusa apoi in practica de masinaria anti-romaneasca a UDMR. In ciuda avertismentelor societatii civile romanesti si a institutiilor abilitatea cu apararea Constitutiei, “clasa politica conducatoare” “responsabila” a dat dovada din nou de tradarea Romaniei. In interesul caror “deziderate”?

Redam mai jos protestul. Sa punem de-acum pariu ca va fi ignorat? Oare n-ar fi mai simplu sa fie refacuta placuta si montata de romanii cu spirit civic din Cluj-Napoca?

“Semnatarii prezentului memoriu, asumandu-ne intreaga istorie a municipiului Cluj Napoca, inclusiv responsabilitatea fata de destinul sau cultural si stiintific, al promovarii valorilor europene de toleranta, umanism, grad inalt de civilizatie, adevar, demnitate si dreptate (inclusiv pe durata lor istorica), am constatat cu surprindere ca la terminarea lucrarilor de restaurare a grupului statuar Matei Corvinul, nu s-a repus pe soclu textul marelui istoric Nicolae Iorga din 1932. Cu atat mai mult, cu cat acest text a facut parte din chiar istoria monumentului si a mentalului colectiv al Clujului”, se arata in memoriul adresat Primariei si Consiliului local Cluj Napoca.

Continuarea si documentul in facsimil, dupa original, la Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova