Un maghiar acuza. Prof. Gall Zoltan: Domnule Frunda, prezentaţi public, vă rog, conţinutul dosarelor de presupus informator al securităţii comuniste, de la CNSAS!

Pe adresa Roncea Ro:

“Ca locuitor maghiar al Tg. Mureşului, oraş în care m-am născut şi am crescut, urmăresc cu viu interes ceea ce se întâmplă în viaţa politică locală a maghiarimii. Şi pot să spun că schimbările recente legate de principalul candidat maghiar la Primăria Tg. Mureş, cel desemnat de U.D.M.R., au fost primite cu reticenţă de mulţi dintre maghiarii de rând. De ce nu a fost bun Vass Levente (o figură nouă, tânără, dinamică, de viitor) şi a trebuit schimbat cu Frunda Gyorgy, care face parte din vechea gardă neocomunistă a U.D.M.R. ? Plus că noul candidat nici nu este 100 % maghiar. La aceste întrebări trebuie să dea răspunsul public, pe înţelesul tuturor, conducerea judeţeană şi centrală a U.D.M.R. Cu ce ar fi mai bun şi ar avea mai multe şanse Frunda Gyorgy decât Kelemen Attila şi Borbely Laszlo, ultimii doi care au încercat la Primărie şi au eşuat lamentabil ? Aproape cu nimic, dezavantajul comun al acestora este faptul că nu ştiu să se adreseze omului de rând pe limba şi înţelesul fiecăruia, ci vorbesc arogant de la adăpostul scaunelor pluşate şi capitonate pe care stau la Bucureşti sau în alte capitale europene şi cu limbajul impus de cămăşile scrobite, cravatele scumpe şi pantofii lăcuiţi pe care le poartă. De averile lor enorme, nu mai vorbim.
Multă vreme s-a discutat despre faptul că ar fi bine ca acele persoane care vor să ne conducă oraşul, judeţul, ţara, să fie dintre cei care nu au nici o legătură cu vechiul sistem ceauşist, când litera de lege era cea impusă de Securitate. Şi din acest punct de vedere, Vass Levente avea un avantaj mare în faţa lui Frunda Gyorgy. Tinereţea şi imaginea curată a domnului doctor urolog Vass era o garanţie a faptului că vechiul sistem nu l-a atins, spre deosebire de ceea ce se spune despre domnul avocat şi senator Frunda. Îmi amintesc că acum 5 sau 6 ani a fost un mare scandal în presă legat de faptul că Frunda Gyorgy ar fi colaborat cu Securitatea, apăruseră public şi declaraţii în acest sens ale unui fost comandant al Securităţii din Tg. Mureş. Nu mai ştiu exact cum s-a terminat acel scandal, dacă Frunda Gyorgy a demonstrat sau nu că nu a fost informator al organului represiv. Unii spun că l-ar fi dat în gât şi pe prinţul Albert de Monaco ori pe unii colegi avocaţi şi chiar pe unii prieteni. Oricum, ceea ce vorbesc maghiarii despre faptul că Frunda Gyorgy l-a turnat la Securitate pe domnul avocat Kincses Elod nu poate fi oprit şi interzis dacă nu se face public conţinutul acelor dosare. Cu siguranţă, domnul Kincses Elod şi familia dumnealui ştiu mai multe despre acest subiect, iar maghiarii din Tg. Mureş ştiu în principiu despre ce este vorba. Oricum, nu sunt naiv, ca să umbli prin Europa înainte de 1989 trebuia să ai bune relaţii cu Securitatea. Frunda a călătorit de multe ori. Ce să cred ?
Domnule Frunda Gyorgy, dacă doriţi să demonstraţi maghiarilor de rând din Tg. Mureş că sunteţi la fel de curat ca şi Vass Levente, în ceea ce priveşte colaborarea cu fosta Securitate, faceţi urgent public conţinutul integral al celor două dosare de presupus informator al securităţii comuniste, aflate acum la CNSAS. Altfel, percepţia că aţi fost un biet informator va rămâne şi, cel puţin un vot pentru dumneavoastră, din partea unui maghiar, se va pierde sigur. Şi nu exclud ca votul meu să meargă la dl. prof. dr. Benedek Imre-Sandor.

Prof. Gall Zoltan

PS: M-am adresat dumneavoastra deoarece redactorii de la Nepujsaj din Tg. Mures, ziar pe care il citesc in fiecare zi, nu au dorit sa-mi publice scrisoarea. Cei de la Erdely TV nici nu au vrut sa ma asculte. Multumesc frumos.”

Cititi si: Gura bate fundul. Senatorul Gyorgy Frunda se va alege cu o Plangere Penala pentru fals in declaratii si uz de fals ca colaborator al Securitatii acoperit de CNSAS

Adevarul si Ziaristi Online: Cazul maiorului Agache, linsat bestial de unguri in 1989, si aparatorii ucigasilor: Ion Iliescu, Laszlo Tokes, Tamas Sandor, Gyorgy Frunda, Katona Ádám

Editorial: Senatorul György (Gheorghe) Frunda NU (prea) vrea să se înscrie în lupta electorală pentru Primăria Tîrgu-Mureş

Zvonurile despre candidatura lui György (Gheorghe) Frunda la Primăria Tîrgu-Mureş au circulat cu viteza focului în aceste ultime zile punând mari probleme senatorului, care, cu îngrijorare, se vede prins într-un joc total străin de el şi de temperamentul său. Plimbat şi răsfăţat prin cercurile rafinate europene de la Bruxelles, absent ani dearândul din viaţa de zi cu zi a oraşului, critic constant din interiorul Uniunii a diverselor decizii politice ale colegilor săi, “aristocratul” domn Frunda se vede aruncat dintr-o dată în realitatea politică ( ce îi şifonează groaznic cămaşa impecabilă) a politicii mureşene. Din surse deosebit de apropiate distinsului  senator am aflat că această perspectivă de intrare în lupta pentru Primărie îi provoacă o pronunţată stare de disconfort. Pur şi simplu nu ştie cum să evite această “misiune” care i-a fost cerută (impusă) de însuşi liderul Marko Bela.

O primă îngrijorare îi provoacă reîncălzirea unui subiect mai vechi: relaţia cu vechiul său fost prieten şi actual inamic Kinces Elod, dar în special cu fiica acestuia Kincses Reka, care prin 2006 lansa filmul „Balkan Champion”. În film există o scenă ce sugerează că senatorul UDMR, Frunda György, l-a turnat la Securitate pe tatăl regizoarei, nimeni altul decât Kincses Elod. Filmul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Filmului Maghiar de la Budapesta, dar a produs multă rumoare şi în Tîrgu-Mureş, unde o seamă de vechi prieteni ai senatorului au început să îşi reamintească episoade demult trecute. Nu sunt de lăsat la o parte nici cele ştiute despre acest subiect de fostul şef al Securităţii judeţului Mureş, colonelul (r) Gheorghe Mărieş, care a spus şi poate spune mai multe.

Apoi, un alt punct sensibil este poveste în care domnul Frunda suţine “reabilitare” criminalului de război Albert Wass. Wass Albert de Szentegyed a fost condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război. Din depozitia martorului Jacob Rozenberg făcută în anii ’50, în faţa Tribunalului, reiese că după ce militarii maghiari le-au arestat pe cele doua cumnate ale sale, Rozalia (24 de ani) si Estera Mihaly (18), acestea au fost reţinute într-o magazie a contelui Wass. Ulterior, cele doua femei au fost duse în comuna învecinată, Ţaga, unde la marginea satului au fost împuşcate împreună cu alţi doi ţărani români, cadavrele fiind aruncate intr-o groapa comună. Din documentele păstrate în arhiva Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington rezultă clar că Albert Wass şi tatal sau, Andrei, i-ar fi instigat în septembrie 1940 pe militarii unguri să ucidă patru persoane din satul Scutard, doi români şi două evreice.

Nu în ultimul rând, de numele senatorului Frunda se leagă şi faptul că s-a opus în Parlament prevederii ca politicienii să îşi declare averile, fiind un înverşunat inamic al Agenţiei Naţionale de Integritate. În 2010, au fost anumite ziare care au interpretat această ostilitate faţă de A.N.I ca fiind legată de afacerile soţiei senatorului. Doamna Frunda deţine printre altele două firme, S.C. Marmed şi S.C Ortoprofil România SRL, care încasează anual milioane de euro de la casele judeţene de asigurări de sănătate. C.A.S Bihor a plătit, într-un singur an, nu mai puţin de 400.000 de euro pentru proteze medicale livrate de Ortoprofil. Şi mai sunt şi alte judeţe unde s-au făcut deconturi către această firmă. În concluzie, există o vorbă: “prietenii” ţi-o “coc” mai bine decât duşmanii”.

Întrebarea firească este, de ce a primit această “sarcină” ingrată, tocmai acum, senatorul György Frunda ?. Răspunsul este simplu. Pentru ca să se şifoneze în alegerile locale şi să nu mai fie “frumos şi plăcut uscat” la alegerile generale, când i se va transmite suav că “datorită erodării din alegerile locale, colegiul său a fost reevaluat şi acordat unui alt reprezentant al UDMR”. Prin urmare, diplomat, discret, extrem de atent cu imaginea sa, senatorul Frunda se află într-o situaţie delicată. NU ştie cum să facă să arunce “pisica” ce i-a fost pusă cu grijă în braţe de colegii săi dragi. O confruntare cu contracandidatul PSD-ist Cornel Brişcaru, cu jigniri şi discuţii neprincipiale îi provoacă repulsie. Apoi, o discuţie cu actualul primar Dorin Florea i-ar evidenţia rapid lipsurile mari pe care le are în domeniul administraţiei. Îl vedeţi pe Frunda în cartiere, verificând dacă se pun bordurile bine? Îl vedeţi stricându-şi pantofii impecabili şi strălucitori, prin cartierele oraşului pentru a discuta cu oamenii ? Am zâmbit atunci când am discutat cu Ferike de la Salubriserv, romul care mătură pe strada unde stau şi pe care îl mai cinstesc din când în când cu o ţigară. “No, abia aştept să-l văd pe domnul Frunda în Valea Rece să vină să ne rezolve problemele noastre, ale ţiganilor. N-ar fi mişto ?” Şi uite cum nişte zvonuri îţi pot provoca mari dureri de cap, asta dacă te cheamă György Frunda.

Adrian Luca / Targumuresanul.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova