Multumiri oficiale adresate CNSAS de catre Ziaristi Online in cazul extremistului antiroman, antiamerican si antisemit Nyiro Jozsef. MAE de la Budapesta chestionat in cazul ambasadorului filo-nazist de la Bucuresti, Oskar Fuzes

Catre: Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii

Cercetatorilor, Presedintelui si membrilor Colegiului CNSAS

Re: Cazul extremistului antiroman, antiamerican si antisemit Nyiro Jozsef

 

Multumiri

 

Onorat Colegiu al CNSAS si stimati cercetatori ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii,

In numele portalului Ziaristi Online si al cititorilor nostri tinem sa va multumim pentru celeritatea cu care ati tratat cererea noastra privind Cazul extremistului antiroman, antiamerican si antisemit Nyiro Jozsef.

Obtinerea si publicarea datelor din Dosarul intocmit de Directia Politiei si Sigurantei Generala a Statului, in perioada Regatului Romaniei, una dintre primele institutii romanesti precursoare a actualului Serviciu Roman de Informatii, au condus la edificarea opiniei publice si a factorilor de decizie, pe baza de documente, asupra naturii extremiste a acestui personaj funebru al istoriei.

Documentele au fost transmise organelor responsabile ale statului, agentiilor de presa si presei locale si centrale, fiind publicate la nivel national si chiar si de Evenimentul Zilei.

Datele din dosarul de la CNSAS al lui Nyiro Jozsef au fost completate cu documentele obtinute de profesorul Vasile Lechintan din Arhivele Statului Cluj. Gratie informatiilor detinute deja de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si a tuturor acestor dovezi scoase la lumina in premiera impreuna cu scrierile propagandistice ale extremistului maghiar Nyiro Jozsef dezvaluite de Forumul Romanilor din Harghita, Covasna si Mures, statul roman a putut spune raspicat ca reinhumarea in Romania, de catre Parlamentul Ungariei, a unei persoane vinovate de acte de incitare la ura si crima nu este conforma cu spiritul romanesc si european.

Practica de a celebra infractori extremisti cosmetizati ca eroi ai unui etnii – cum sunt cazurile lui Nyiro Jozsef si Albert Wass, criminal de razboi, ambii prezenti, in pofida Legii, cu statui chiar in mijlocul municipiului Oderheiu Secuiesc – in special atunci cand natura lor criminala este intemeiata pe intoleranta etnica si ura nationala si rasiala, sentimente contrare spiritului crestinesc romanesc, si care au dus la holocaust şi genociduri diferite, nu poate avea loc in Europa sau oriunde altundeva in lumea de astazi.

Istoria tragica a Romaniei face ca primul genocid etnic din Europa sa aiba loc in Transilvania, manifestat prin atrocitatile odioase ale trupelor unguresti si garzilor para-militare maghiare, organizate, printre altii, chiar de Nyiro Jozsef, masacre in care au fost ucisi bestial romani, de la copii la batrani, in localitatile martire Ip, Treznea, Ciumărna, Moisei, Aita Seacă, Sărmașu, Luduș, Sândominic, Aghireș, Huedin, Hărcana – Turda, Nușfalău, – Sălaj, Cerișa, Marca, Brețcu, Mureșenii de Câmpie, Mihai Bravu, Zalău, Huedin, Belin, Zăbala, Halmășd, Sântion, Cosniciu de Sus, Camăr, Aghireș, Sucutard, Ditrău, Suciu de Sus, Tărian, Prundu Bârgăului, Cătina, Răchitiș, Șincai, Turda, Ozd, Gădălin.

Tot din Transilvania ocupata, autoritatile „Ungariei Mari” au deportat spre lagarele de concentrare naziste zeci de mii evrei (peste 150.000), dintre care unii au supravietuit pentru a multumi romanilor care au incercat sau au reusit sa le salveze membri ai familiilor lor inainte de capturare, transportandu-i in Regatul Romaniei.

Romania si, credem noi, toti europenii dar si observatorii de peste Ocean, respectiv statele membre ale UE si NATO, asteapta ca autoritatile ungare sa incerce sa previna repetarea unor astfel de incidente care tin de practicile trecutului horthyst si sa se abtina de la instigarea si stimularea oficiala a unor atare manifestari, neconcorde valorilor pe care le apara si promoveaza organismele euro-atlantice.

Cu atat mai ciudata este atitudinea ambasadorului Ungariei in Romania, Oskar Fuzes, unul dintre orchestratorii „circului cenusii”, crescut, dupa cum a sustinut, intr-o familie cu vederi horthyste, si care, in ciuda dovezilor existente si a declaratiilor transante ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale altor foruri similare din Romania, Europa si Statele Unite, continua sa sustina cu vehementa ca extremistul maghiar Nyiro Jozsef „nu a fost antisemit si antiroman”.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ar trebui sa ii puna in vedere acestui diplomat ca o atitudine filo-nazista publica ca a sa contravine Legilor existente in Romania. Ziaristi Online a trimis pe adresa Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei si a Ambasadei Ungariei in Romania si Documentele CNSAS, spre edificarea autoritatilor maghiare si emiterea unei pozitii oficiale in legatura cu declaratiile reprezentantului diplomatic al tarii vecine si prietene, drept pentru care tinem sa va multumim, din nou.

 *

In speranta unei colaborari fructuoase si in continuare, in interes jurnalistic, stiintific si, pana la urma, national, spre triumful adevarului asupra minciunii si imposturii, de la nivel ideologic la cel cultural, va asiguram de recunostinta noastra si va anuntam ca in urma unei colaborari Ziaristi Online – Asociatia Civic Media urmeaza sa fie tiparite noi volume stiintifice pe baza documentelor puse la dispozitie de Dvs, cu mult profesionalism si competenta, demonstrand astfel dedicatia cercetatorilor CNSAS si, credem noi,  totala nepartinire a membrilor Colegiului, indiferent de partidul sau grupul organizat care v-a sustinut.

Cu deosebita stima,

Victor Roncea

Editor Coordonator

Ziaristi Online

30 Mai 2012

Cititi si De la Joseph Goebbels la Viktor Orban. Presa maghiara ii contrazice pe Laszlo Kover si Oskar Fuzes: Jozsef Nyiro a fost antisemit si filonazist »

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Multumiri oficiale adresate CNSAS de catre Ziaristi Online in cazul extremistului antiroman, antiamerican si antisemit Nyiro Jozsef. MAE de la Budapesta chestionat in cazul ambasadorului filo-nazist de la Bucuresti, Oskar Fuzes”

  1. Astfel de mizerii se intampla, in mare parte, din cauza indolentei si a tolerantei prostesti a autoritatilor romane, care – in schimbul voturilor celor cativa parlamentari udemeristi – au incalzit la sanul lor sarpele fascisto-iredentist.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova