Aproape 70 miliarde de lei vechi, respectiv 1 milion si jumatate de euro. Atat a fost bugetul agentiei sorosiste ActiveWatch pe 2012. Mircea Toma a “halit” banii tiganilor pe “team-building”, “training de conflict management” si… “soft skills”

Strans cu usa de jurnalistul independent Stelian Negrea, in doua randuri (aici si aici), si de evzionistul suparat Malin Bot (aici si aici), pornind, se pare, de la un articol de pe Roncea.Ro (cel putin asa sustine empaticul ­čÖé George Damian), Mirciulica Toma, rezervistul pasiv de la ActiveWatch, fosta Agentie de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, dezvaluie cam ce sume se vehiculeaza, anual, prin buzunarele ONG-istilor sorosisti, eco-fripturisti, anti-crestini si pro-popo-tiganusi, respectiv cum “halesc” banii bietilor minoritari pe – strict autentic – “team-building”, “training de conflict management”, “soft skills” si “eficientizarea proceselor de lucru”. Haoleu, Mircea Toma e oare mai tare ca presedintele, regele si imparatul tiganilor, i.e. Basescu, Cioaba si majestatea sa Iulian? Da! Concret: bugetul ActiveWatch pe 2012 s-a ridicat la aproape 70 miliarde de lei vechi, respectiv 1 milion si jumatate de euro, sau, cum a scris strans-strans Mircea Toma, doar-doar n-om numara cifrele, 6864552,47 lei noi. Pai sa tot protestezi de banii astia, praleo!

Fara alte comentarii prezint autodenuntul pensionarului MApN, concentrat acum prin fundul transeelor lui Soros:

Mircea-Toma-pro-popo

Finan╚Ť─ârile primite de ActiveWatch de la funda╚Ťiile Soros

September 16, 2013 by
Filed under: Diverse

├Än aten╚Ťia lui Stelian Negrea ╚Öi a altor ziari╚Öti interesa╚Ťi de finan╚Ť─ârile primite de ActiveWatch de la Funda╚Ťiile Soros

Domnule Negrea,

R─âspunsul la ├«ntreb─ârile ÔÇťcu tent─âÔÇŁ adresate de dvs. era disponibil ├«n spa╚Ťiul public. Cu un minim efort, o consultare a site-ului nostru v-ar fi revelat toate finan╚Ť─ârile noastre pentru fiecare proiect ├«n parte, cu sumele, obiectivele ╚Öi rezultatele aferente fiec─ârui proiect. Nu avem absolut nimic de ascuns.

Funda╚Ťiile ÔÇ×lui SorosÔÇŁ

Nu-l cunoa╚Ötem pe George Soros. Nu am avut ├«nt├ólniri cu el, de╚Öi am fi fost mai mult dec├ót onora╚Ťi. De la el nu am primit vreun ban ├«n mod direct ╚Öi ne ├«ndoim c─â ╚Ötie c─â exist─âm.┬áExist─â ni╚Öte mari funda╚Ťii interna╚Ťionale ├«nfiin╚Ťate ╚Öi finan╚Ťate de George Soros ╚Öi acestea sunt, la r├óndul lor, finan╚Ťatorii no╚Ötri. Nu ╚Ötim care sunt resorturile acestui demers, dar ne bucur─âm c─â exist─â, Funda╚Ťiile Soros fiind cel mai puternice sus╚Ťin─âtoare (m─âcar din punctul de vedere financiar) ale organiza╚Ťiilor de drepturile omului din lume.

Reamintim c─â prin Funda╚Ťia Soros Rom├ónia ╚Öi prin birourile Open Society Institute, mi╚Öcarea pentru drepturile omului din Rom├ónia a primit ├«n ultimii 20┬á de ani sprijin valoros ├«n fonduri ╚Öi know-how.

ÔÇ×Leg─âturileÔÇŁ dintre Soros ╚Öi ActiveWatch. Finan╚Ť─ârile

De-a lungul existen╚Ťei sale, ActiveWatch a fost finan╚Ťat─â de diverse organiza╚Ťii, printre care ╚Öi: Open Society Institute Budapesta, Open Society Institute Londra (OSI), Open Society Foundations, Funda╚Ťia pentru o Societate Deschis─â. Finan╚Ť─ârile au fost c├ó╚Ötigate ├«n baza unor competi╚Ťii. De pild─â ├«n 2012 am avut fonduri de la o funda╚Ťie legal constituit─â ├«n Elvetia, nu de la vreo societate comercial─â a lui George Soros. De altfel, Soros nu semneaz─â contractele de grant: este un ├«ntreg mecanism, cu responsabilit─â╚Ťi delimitate. Informa╚Ťii despre finan╚Ť─ârile acordate de OSI, condi╚Ťiile ╚Öi beneficiarii acestora pot fi g─âsite aici.

Am beneficiat de finan╚Ť─âri OSI ├«n multe r├ónduri, pentru diferite proiecte, ├«nc─â din 1996, inclusiv pentru proiectul prin care chiar domnia voastr─â a╚Ťi primit sprijin din partea ActiveWatch: FreeEx. Pe zona de media au existat, datorit─â finan╚Ť─ârilor Soros, programe de burse pentru ziari╚Öti ╚Öi de training pentru ziari╚Öti, publica╚Ťii finan╚Ťate ╚Öi nu avem cuno╚Ötin╚Ť─â de cazuri ├«n care┬ás─â fi fost refuzate, pe motiv c─â sunt ÔÇťde la Soro╚ÖÔÇŁ.┬á De altfel, ultimele publica╚Ťii ale programului FreeEx (Ghidul Avertizorului, raportul despre etica ├«n media, ╚Öi chiar ╚Öi Raportul FreeEx) au aceast─â informa╚Ťie la vedere, pe pagina de gard─â. A╚Öadar, nimic ascuns, totul la vedere. Pentru c─â nu este nimic de ascuns, ├«n ciuda tuturor acestor insinu─âri ╚Öi ├«n ciuda zvonisticii proferate de o parte a presei: a lua fonduri de la OSI/Funda╚Ťia Soros nu are nimic lipsit de onoare sau onestitate, la fel cum nu e nimic ├«n neregul─â ├«n a lua bani de la Ambasada SUA, Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii, Uniunii Europene prin PHARE sau POSDRU, CEE-Trust, Balkan Trust for Democracy etc.┬á Nu am remarcat acelea╚Öi perplexit─â╚Ťi revoltate atunci c├ónd ne-am opus gazelor de ╚Öist, de╚Öi primeam finan╚Ť─âri de la Ambasada SUA.

Finan╚Ť─ârile au fost anun╚Ťate public, (call-uri la vedere) ╚Öi pentru ele am depus proiecte (aplica╚Ťii, cum le zicem noi oengistic) care au concurat cu proiecte depuse de alte organiza╚Ťii ╚Öi au fost evaluate de board-urile (comitete de decizie) funda╚Ťiilor care ofereau finan╚Ť─ârile. Proiectele au avut scopuri precise ╚Öi rezultate concrete, diferen╚Ťiate pe fiecare proiect ├«n parte, au avut bugete concrete ╚Öi detaliate ╚Öi pentru fiecare proiect am f─âcut raportare tehnic─â ╚Öi financiar─â. De altfel, v─â inform─âm c─â un program de finan╚Ťare are el ├«n sine un scop (vrea s─â fac─â ceva anume mai bine) ╚Öi proiectul pe care ├«l depune un ONG nu se poate abate prea mult de la asta. Ca s─â traducem, este ca ╚Öi c├ónd editorul dvs. v-ar cere un articol despre RMGC, iar dvs. i-a╚Ťi scrie un articol despre sinuciderea M─âd─âlinei Manole. Nu-l va publica ├«n pagina economic─â, ba chiar probabil c─â nu va pl─âti pentru el.

Mai mult, orice proiect este derulat ├«n baza unui contract de finantare, prin care ambele p─âr╚Ťi ├«╚Öi asum─â anumite obliga╚Ťii. Finantatorul e obligat s─â nu condi╚Ťioneze pl─â╚Ťile de executare a unor activit─â╚Ťi neprev─âzute ├«n contract (deci nu-╚Ťi poate cere s─â organizezi proteste, dac─â tu ai semnat contract pentru acordarea unor burse pentru studen╚Ťi romi), cum nici beneficiarul finan╚Ť─ârii nu poate solicita ramburs─âri pentru activit─â╚Ťi neprev─âzute ├«n contract.

Ca s─â lu─âm exemplul anului trecut, am primit fonduri nerambursabile de la Foundation Open Society Institute, ├«n baza unei aplica╚Ťii depuse ├«n 2011, dup─â o evaluare f─âcut─â de un board al programului de finan╚Ťare Public Health Program ÔÇô Roma Health Project. Scopul finan╚Ť─ârii a fost de a sprijini consor╚Ťiul de implementare a proiectului O genera╚Ťie de Speciali╚Öti Romi ├«n domeniul medical, unde ╚Öi Open Society Institute Budapesta este partener ( pe www.profesionistiromi.ro g─âsi╚Ťi detaliile proiectului). Am primit 30.000 USD pentru perioada de implementare: 30 Decembrie 2011 ÔÇô 30 Aprilie 2012. Banii au fost destina╚Ťi unui ajutor pentru echipele consor╚Ťiului care implementeaz─â proiectul Profesioni╚Öti Romi ╚Öi a ├«nsemnat team-building, ├«nt├ólniri cu training de conflict management ╚Öi de soft skills, eficientizarea proceselor de lucru. Am mai beneficiat de o finan╚Ťare, ├«ncheiat─â ├«n acest an ╚Öi ├«nceput─â ├«n 2011, dedicat─â protej─ârii ╚Öi promov─ârii libert─â╚Ťii de exprimare. ├Än cadrul ei am finan╚Ťat activit─â╚Ťile de monitorizare a situa╚Ťiei libert─â╚Ťii de exprimare ├«n Rom├ónia ╚Öi am publicat rapoartele anuale FreeEx 2011 ╚Öi 2012 Libertatea presei ├«n Rom├ónia, precum ╚Öi un raport de analiz─â media despre modul ├«n care au fost reflectate campaniile electorale din 2012. De asemenea, ├«n cadrul proiectului am publicat Ghidul avertizorului de integritate pentru salaria╚Ťii institu╚Ťiilor publice de media (TVR, SRR, Agerpres) ╚Öi avem ├«n lucru o nou─â edi╚Ťie a ghidului juridic dedicat jurnali╚Ötilor, magistra╚Ťilor ╚Öi avoca╚Ťilor, un raport privind situa╚Ťia televiziunilor locale ╚Öi un raport privind situa╚Ťia TVR. Suma primit─â din partea Open Society Institute Londra este de 93.800 USD, pe o perioad─â de doi ani. Toate aceste informa╚Ťii sunt deja publice pe site-ul nostru ├«n cadrul rapoartelor anuale de activitate. Ca s─â ave╚Ťi o viziune de ansamblu, bugetul total pentru anul 2012 al ActiveWatch ÔÇô Agentia de Monitorizare a Presei este de┬á6864552,47 lei, 96% reprezent├ónd fonduri nerambursabile acordate pentru proiecte / aplica╚Ťii scrise, fie ca solicitan╚Ťi, fie ├«n care am fost parteneri. Dac─â dori╚Ťi s─â consulta╚Ťi bilan╚Ťul nostru contabil sau dosare ale proiectelor, v─â invit─âm la sediul nostru.┬áReamintim c─â rapoartele de activitate ce con╚Ťin toate cifrele finan╚Ť─ârilor se g─âsesc pe siteul nostru. Am fi ferici╚Ťi dac─â institu╚Ťiile de pres─â ar fi m─âcar pe sfert transparente ├«n leg─âtur─â cu sursele lor de finan╚Ťare.

C├óteva considera╚Ťii legate de demersul dvs.

Orice demers jurnalistic onest sau orice comunicare public─â onest─â este precedat─â de o verificare rezonabil─â a faptelor ╚Öi, mai ales, de ob╚Ťinerea punctului de vedere al subiectului despre care relatezi, anterior public─ârii materialului. A arunca ├«n spa╚Ťiul public ├«ntreb─âri tenden╚Ťioase ce incrimineaz─â apriori pe cel vizat reprezint─â o practic─â mediatic─â infestat─â cu virusul manipul─ârii. Cu toate acestea, v-am acceptat spre publicare ambele materiale.

├Än plus, dac─â demersul dvs. viza ob╚Ťinerea unor r─âspunsuri punctuale din partea fiec─ârei organiza╚Ťii, era normal s─â adresa╚Ťi ├«ntreb─ârile respective ├«n mod direct fiec─ârei organiza╚Ťii. Eventual, anterior public─ârii, pentru a fi ├«n acord ╚Öi cu normele profesionale elementare. A╚Ťi preferat, ├«n schimb, s─â v─â adresa╚Ťi la modul general, f─âr─â a nominaliza anumite organiza╚Ťii, arunc├ónd ├«n spa╚Ťiul media o serie de ├«ntreb─âri ├«n speran╚Ťa c─â-╚Öi vor g─âsi cumva, c├óndva adresantul.

Considera╚Ťii generale: un spa╚Ťiu public toxic

Se construie╚Öte iluzia unui proces de investiga╚Ťie care e concentrat pe demonstrarea unor raporturi ascunse cu un vector al r─âului c├ónd de fapt raporturile sunt la vedere. Efectul pervers const─â ├«n faptul c─â ├«l pune pe cel ÔÇťacuzatÔÇŁ ├«n pozi╚Ťia de a se ap─âra, de a explica ce anume e cu rela╚Ťiile financiare dintre Soros ╚Öi el, c├ónd, de fapt, subiectul ar fi demonstrarea prealabil─â a rolului relevant negativ al lui Soros ├«n subiectul Ro╚Öia Montana ÔÇô rol pe care de mai mul╚Ťi ani de zile se str─âduiesc s─â i-l atribuie persoane ocupate cu campania pro RMGC.

Ni se fac procese de inten╚Ťie ╚Öi suntem acuza╚Ťi de conflict de interese pe baza prezump╚Ťiei c─â finan╚Ťatorul dicteaz─â muzica, f─âr─â a aduce vreo dovad─â ├«n acest sens, un tip de argument generat de propria experien╚Ť─â a celor care ├«l invoc─â sau de necunoa╚Öterea modului ├«n care func╚Ťioneaz─â ONG-urile incriminate. Funda╚Ťiile aflate sub patronajul lui George Soros finan╚Ťeaz─â de peste 20 de ani organiza╚Ťii neguvernamentale din Rom├ónia, contribuind decisiv la progresul procesului democratic ╚Öi la protejarea drepturilor fundamentale. Noi ne-am opus constant proiectului RMGC, mult ├«nainte de a circula zvonuri legate de posibilele interese ale lui Soros ├«n industria mineritului. Am ie╚Öit ├«n strad─â pentru c─â avem o misiune ╚Öi ni╚Öte valori ├«n care credem ╚Öi datorit─â c─ârora ne-am ├«nfiin╚Ťat ╚Öi activ─âm ca organiza╚Ťie. De╚Öi pare greu de crezut de cei din afar─â, avem marele avantaj c─â munca ╚Öi activitatea noastr─â se confund─â cu pasiunea┬á ╚Öi valorile noastre. Exist─âm ca organiza╚Ťie pentru c─â ├«mp─ârt─â╚Öim un crez, asta e ceea ce ne motiveaz─â, de aceea ne ╚Öi asum─âm eticheta de ÔÇťactivi╚Öti/activismÔÇŁ ╚Öi nu putem fi neutri ├«n anumite cauze.

Ni se mai repro╚Öeaz─â c─â ne implic─âm ├«n activit─â╚Ťi (ecologismul) care nu sunt ├«n misiunea noastr─â. Este o viziune extrem de ├«ngust─â, care d─â m─âsura modului distorsionat ├«n care e perceput─â ╚Öi ├«n╚Ťeleas─â activitatea organiza╚Ťiilor neguvernamentale. Critica adus─â de noi proiectului RMGC nu a invocat argumente de mediu (exist─â organiza╚Ťii mai competente ├«n acest domeniu care fac asta), ci argumentele bunei guvern─âri (transparen╚Ťa guvernan╚Ťilor, lupta anti-corup╚Ťie), precum ╚Öi corecta informare a publicului (am constatat un dezechilibru informa╚Ťional major ├«n spa╚Ťiul public ├«n favoarea RMGC). Nu ni s-a repro╚Öat p├ón─â acum implicarea ├«n procesul de reform─â a justi╚Ťiei sau ├«n lupta anti-corup╚Ťie.

Jigni╚Ťi profund miile de oameni care protesteaz─â ├«n aceste zile presupun├ónd c─â au ie╚Öit ├«n strad─â la chemarea unor ONG-uri. V─â e greu s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi c─â mii de oameni pot ├«mp─ârt─â╚Öi, la un moment dat, un crez comun ╚Öi vor lupta pentru el. E adev─ârat, istoria recent─â a Rom├óniei s-a ├«nt├ólnit prea rar cu astfel de semne ale normalit─â╚Ťii ╚Öi e dificil s─â accept─âm firescul ca atare. Doza de scepticism este ├«ntotdeauna binevenit─â, dar a ├«nceput s─â se transforme ├«n scenarit─â.

├Än final, ne exprim─âm speran╚Ťa c─â nu v─â ve╚Ťi al─âtura corului celor care cred c─â ├«n spatele oric─ârui protest exist─â ni╚Öte interese ascunse.┬áCredem c─â pentru o persoan─â de bun─â credin╚Ť─â, ave╚Ťi acum la dispozi╚Ťie suficiente informa╚Ťii cu privire la raporturile noastre cu Funda╚Ťiile Soros. Ave╚Ťi, de asemenea, site-ul nostru, precum ╚Öi publica╚Ťiile care poart─â ÔÇ×╚ÖtampilaÔÇŁ Soros.

Cu respect,

Mircea Toma

Președinte PasiveWatch

Mircea Toma la Congresul lui Tokes pentru Autonomia Ardealului 1
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova