O Troita de la Petru Voda va fi sfintita la Pungesti. “Biserica, în calitatea ei de mamã a neamului românesc – asa cum frumos o numeste marele poet national Mihai Eminescu -, a fost, este si va fi totdeauna alãturi de poporul care suferã si are nevoie de îndrumare”

Troita si Cimitirul Manastirii Petru Voda cu mormantul Parintelui Gheorghe Calciu - Foto Victor RonceaEVENIMENT Duminicã, troita adusã în comuna Pungesti, la Silistea, de cãtre cãlugãrii de la Mãnãstirea “Petru Vodã”, va fi sfintitã! Monahii vor fi prezenti la locul unde oamenii din Pungesti s-au opus, cu mult curaj, construirii sondei Chevron, si cheamã alãturi de ei pe toti preotii care au fost si sunt cu sufletul aproape de acesti localnicii de la Pungesti, dar si de miscarea de rezistentã, împotriva explorãrii si explotãrii gazelor de sist, informeaza Vremea Noua, care il citeaza si pe Staretul Mãnãstirii “Petru Vodã”, din judetul Neamt:

Protosinghelul Hariton Negrea, a declarat: “Crucea cea fãcãtoare de viatã a bunãtãtii Tale, pe care ai dãruit-o nouã, nevrednicilor, Doamne, Tie o aducem cu rugãciune. Mântuieste pe poporul Tãu cel credincios, pentru Nãscãtoarea de Dumnezeu, care se roagã Tie pentru noi, Unule Iubitorule de oameni” (din rânduiala sfintirii troitei). Mãnãstirea noastrã a dãruit aceastã sfântã troitã (foto sus) locuintorilor din com. Pungesti, în semn de pretuire pentru statornicia cu care îsi apãrã glia strãmoseascã. Biserica, în calitatea ei de mamã a neamului românesc – asa cum frumos o numeste marele poet national Mihai Eminescu -, a fost, este si va fi totdeauna alãturi de poporul care suferã si are nevoie de îndrumare. Cu acest gând, vrem ca darul nostru sã fie întãrire în credintã pentru cei care vor poposi si se vor închina în dreptul sfintei troite, având nãdejdea cã Dumnezeu este alãturi de cei prigoniti pentru dreptate. Domnul sã binecuvânteze aceastã lucrare spre izbãvirea neamului de toatã rãutatea. “Cãci cuvântul crucii nebunie este pentru cei ce pier; dar pentru noi cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Cor. 1,18)”.

„Această troiță a stat la căpătâiul părintelui Stefan Marcu și al soției Elena, simbolul mișcării anticomuniste din munții Vrancei. Aceasta a mai stat și la capul martirilor: părintele Gheorghe Calciu, Radu Gyr, Florentina Gyr, Tudor Popescu, Mihail Dumitrescu sau preotul Atanasie Ștefănescu. Acest cadou primit de la mănăstirea Petru Vodă, încărcat cu sfințenia părintelui Iustin Pârvu, vine și ne arată că drumul pe care am luat-o este cel bun. Mișcarea de Rezistență de la Pungești primește astfel binecuvântarea Cuviosului Pãrinte. Duminică vor fi prezenți din nou cei de la mãnãstire si se va face o slujbã aici”, a declarat Constantin Pâslaru, un  ieșean care, de douã sãptãmâni, s-a instalat la Pungești și-i ajutã pe săteni, informeaza ActiveNews, un nou portal interesant aparut recent in spatiul informativ online.

Foto: Victor Roncea

Crucea Parintele Gheorghe Calciu si Troita din cimitirul de la Manastirea Petru Voda - Foto Victor Roncea

INFO VR: Manastirea Petru Voda si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane biruitoare se pregatesc de pelerinaj la mormantul Parintelui Gheorghe Calciu (23 noiembrie 1925 – 21 noiembrie 2006) pentru parastasul de sapte ani de la plecarea la Domnul a marelui marturisitor si martir al inchisorilor bolsevice. Slujba de pomenire va avea loc sambata, 16 noiembrie 2013. In aceeasi zi va fi pomenit si Parintele Ioanichie Balan, luptatorul si marturisitorul de la Sihastria (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007). Parintele Ioanichie s-a nascut in aceeasi zi cu Parintele Justin Parvu (10 februarie 1919 – 16 iunie 2013).  Vedeti un video cu cei doi mari duhovnici ai Ortodoxiei, Aici. Portalul oficial al Manastirii Petru Voda – Petru-Voda.Ro – a publicat zilele acestea si o biografie a Parintelui Justin in sarba cat si, in romana si in limba engleza: Cugetări despre libertate ale Sfinţilor din închisori / Meditations on Freedom by the Saints of the Atheist-Communist Prisons.

Despre Parintele Justin in sarba pe site-ul Manastirii Petru-Voda.Ro - via Roncea RoVedeti si: Saint Herman Press: Parintele Calciu, unul dintre cei mai mari marturisitori ai crestinismului Secolului XX. Father George Calciu (1925–2006), one of the great confessors of Christianity in the twentieth century. Interviews, Homilies and Talks

 

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “O Troita de la Petru Voda va fi sfintita la Pungesti. “Biserica, în calitatea ei de mamã a neamului românesc – asa cum frumos o numeste marele poet national Mihai Eminescu -, a fost, este si va fi totdeauna alãturi de poporul care suferã si are nevoie de îndrumare””

 1. Nedu Mereanu says:

  Daca search google images ˝miscarea de rezistenta pungesti˝ prima poza este cu doi copii in fata unui cort de care e atarnat un mare banner tiparit pe un dispozitiv de imprimat de mari dimensiuni.Pe banner apare o harta a provinciei romanesti Moldova, decupata de harta Romaniei si colorata in rosu.Mesaj subliminal-Moldova rosie si separata.Aceeasi harta apare si pe materialele organizatiilor de ˝patriotisti˝ moldovani din Republica Moldova care lupta impreuna cu Csibi Barna pentru dezmembrarea Romaniei.Intalnirile si intr-ajutararile dintre Csibi si iredentistii lui cu ˝patriotistii moldovani˝ sint de notorietate.La fel legaturile dintre Vona Gabor, Jobbik si revansarzii imperiali rusi.Nu sint intimplatoare manifestatiile extremistilor secui in asta perioada exact suprapus cu actiuni dinaintea intilnirii de la Vilnius.
  Patronul ziarului vremea noua Lucian Timofticiuc, unu din capii Societatii moldovenilor din Romania a fost primit cu mari onoruri de Voronin, a acuzat Romania in Parlamentul de la Chisinau si a sustinut la postul Moldova 1 ca el vorbeste limba moldoveneasca nu romaneasca.La postul moldova 1 a fost prezentat ca nume Luciu Timofciuc.Lucius.Acolo el a spus ca limba moldoveneasca este alta decit limba romana pentru ca au cuvinte diferite si ca in limba moldoveneasca se spune pirjoale si in limba romana se spune chiftele.Deci sint doua limbi diferite.Separatism ˝moldovan˝ mancurtist dirijat imperialist duginist.
  Cum necum au reusit sa atraga prin frica si infricosare si oameni de buna credinta dar speriati si naivi foarte intr-o amestecatura si tovarasie care ii aduce impreuna pe imperialistii duginisti, fanaticii comunisti, separatistii moldovanisti, separatistii secuisti.Toti interesati sa desmembreze Romania.Ai grija cu cine te insotesti la drum.

 2. VR says:

  Foarte buna mini-sinteza Dvs asupra temei. L-am vazut din primele clipe pe agitatorul “moldovenist”. Ziarul ZIUA – respectiv o anumita echipa de la ziarul ZIUA – a blocat prin stimularea “organelor statului” constituirea legala a “comunitatii moldovenilor din Romania”. Consecintele inregistrarii vi le imaginati… Nu sunt deloc intamplatoare nici agitatiile “actonagiilor” de zilele trecute “pentru” Basarabia, coordonate cu cele ale “secuilor ratacitori”. Agentii se dau in fapt singuri. Naivii pica in plasa dupa modelul brevetat de Lenin. Aceeasi problema si cu Rosia Montana. Dupa ce am dezvaluit relatiile concrete ale agentilor lui Soros cu “revolutia” din Piata Universitatii am fost acuzat de catelusii lui Toma anticredinciosul ca sunt “cianurist”. 🙂 Este necesara o analiza aprofundata asupra clenciului ruso-maghiar in care este prinsa Romania. Adico ruso-rusesc. 🙂 De ce nu o faceti Dvs ca vad ca va pricepeti!

 3. Iustina Bacosca says:

  Doamne, miluieste!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova