“Actual, neamul nostru nu este decat ceea ce vom fi noi in stare sa facem din el.” – Fericitul martir pentru Hristos si neamul sau romanesc Mircea Vulcanescu (3 martie 1904, București – 28 octombrie 1952, Aiud). OMUL ROMÂNESC

Martirul Mircea Vulcanescu - sculptura de Valentina Bostina - foto Cristina Nichitus Roncea

“Ceea ce constituie un neam este ceva mai adanc decat rasa in acceptia ei biologica.
Ceea ce constituie un neam este o realitate care sta la incheietura metafizicii cu istoria, o unitate de soarta, de destin in timp, unitate pentru care pamant, sange, trecut, lege, limba, datini, obicei, cuget, credinta, virtute, munca, asezaminte, port, dureri, bucurii si semne de traire laolalta, stapaniri si asupriri constituie doar chezasii, semne de recunoastere, peceti, temeiuri. Suportul principal al unui neam variaza de la o vreme la alta, cu semnul principal de recunoastere al celor ce-l alcatuiesc. (…)
Actual, neamul nostru nu este decat ceea ce vom fi noi in stare sa facem din el.”

Mircea Vulcanescu (3 martie 1904, București – 28 octombrie 1952, Aiud), Martir pentru Hristos si neamul sau romanesc

Extras din ”Dimensiunea romaneasca a existentei”, capitolul ”Omul romanesc” – titlu folosit de doamna Sabina Ispas si fotograful Emanuel Parvu pentru o bijuterie de lucrare despre Scoala sociologica Dimitrie Gusti (foto coperta mai jos)

Foto sus: Cristina Nichitus Roncea – Sculptura in bronz realizata in 1985 de regretata artista Valentina Bostina si daruita familiei si orasului Bucuresti de dl. Ion Papuc, scriitor si filosof, sotul regretatei sculptorite.

Ascultati: Mariuca Vulcanescu despre tatal ei, martirul si marele intelectual Mircea Vulcanescu – Numai cu gandul la el am putut trai

Omul Romanesc - Scoala Sociologica Dimitrie Gusti - Mircea Vulcanescu via Roncea Ro

Cititi si:

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova