INST: Simpozion comemorativ dedicat marelui istoric Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

„Locul lui Gheorghe Buzatu nu este decât la Academia Română!” – Florin Constantiniu
Simpozion comemorativ Gheorghe Buzatu 2014 INST

Studii si articole ale Profesorului Gheorghe Buzatu la: Ziaristi Online

Carti ale Profesorului Buzatu la: CICE – Academia Romana IASI

Foto: Cristina Nichitus Roncea / Clipa


Poeme de Radu Gyr recitate de Ilie Tudor si Profesorul Gheorghe Buzatu de ZiaristiOnlineTV

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “INST: Simpozion comemorativ dedicat marelui istoric Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)”

  1. geo says:

    14/15 Mai 1948: CEA MAI MARE ARESTARE

    Intr-o singura noapte au fost arestaţi 3229 legionari, socotiţi cei mai activi, depistaţi şi trecuţi pe tabele din 1945, de când N. Pătrăşcu-Vica Negulescu şi Nistor Chioreanu făcuseră pactul de înţelegere cu Teohari Georgescu. Subliniem ca trădarea a fost făcută de Coman Vasile, fost comisar ajutor la Luduş, în timpul mişcării legionare, care după rebe­liune fugise în Germania şi făcuse parte din echipa de mâna forte a lui N. Patrascu-Nistor Chioreanu.

    Venit după 1945, rămăsese ataşat secretarului general dar devenise şi informatorul siguranţei, transmiţând totul, din sursa cea mai competenta. Nicolschi, socotind ca a sosit timpul să rupă pactul cu legionarii, s-a folosit de informa­ţia data de Coman Vasile, că vine curierul Dragoş Hoinic cu instruc­ţiuni din Germania. Nicolschi a trimis oameni care l-au arestat pe acesta la Budapesta şi l-au adus în ţară fără să se afle. Astfel, acţiunea din 14/15 Mai i-a luat prin surprindere.

    Cei ce au reuşit să scape au luat calea muntelui îngroşând rândul partizanilor. Cei arestaţi au trecut prin chinuri îngrozitoare la toate siguranţele din ţară, mulţi fiind omorâţi în anchetă (Buliman Ctin la Suceava, Crişan Ion la Cluj, Gâtă Ecaterina-Susana la Bucureşti) şi aruncaţi pe fereastră la Ministerul de Interne.)

    Arestările au devenit permanente, zi şi noapte, an de an……şi s-au extins la toate categoriile de români ce nu erau de acord cu abuzurile ce se săvârşeau. De exemplu, BOTEZATU, Constantin, impiegat, com. Rusavăţ, a fost omorât în anchetă de şeful securităţii Buzău, Sârbu Ion, şi aruncat pe fereastră. Pe 30 Dec. 1948 a fost împuşcat Ion Constantinescu, pe vârful muntelui Măgeşu, deasupra comunei Lopătari, trădat de pădurar.

    https://www.voceapoporului.org/ginta/dezvaluiri/2-istorie-necenzurata-dezvaluiri/17-cicerone-ionitoiu-rechizitoriu-marea-inscenare-arestarile-din-1415-mai-1948-procesul-comunismului–cap-v-.html

    In noaptea de 14/15 mai 1948 au avut loc masive arestări ale unor membri aparţinând Mişcării Legionare ori Frăţiilor de Cruce. Această acţiune de amploare s-a desfăşurat pe tot cu­prinsul ţării. Ea s-a derulat concomitent în marile oraşe, la ora stabilită. Factorul surpriză a făcut ca mulţi legionari să nu se poată ascunde la rude sau prieteni. Martor al drama­ticelor evenimente, fostul deţinut politic Traian Popescu susţine, după aproape şase decenii, într-o discuţie cu Gabriel Stănescu, că numeroasele arestări s-au făcut potrivit unui plan dinainte stabilit, conform Ordinului nr. 5 al lui Teohari Georgescu din 13 mai 1948. Organele de ordine şi Siguranţa au întocmit din vreme tabele nominale cu persoanele care trebuiau să fie reţinute în acea nouă „noapte comunistă a Sfântului Bartolomeu”. Potrivit aceluiaşi, „s-au alcătuit echipe speciale formate din trei persoane. Şeful echipei era de regulă agent al Siguranţei Statului, organism încă în func­ţiune. El a primit un plic închis conţinând adresele celor care urmau să fie arestaţi, dar nu avea voie să-l deschidă înainte de plecare”.

    https://www.fericiticeiprigoniti.net/istoria-prigoanei/771-prigoana-impotriva-tinerilor-legionari

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Israel – 14 mai 1948 ziua proclamarii statului…

    Parintele Justin Parvu vorbeste despre 10 000 arestari in noaptea de 14 – 15 mai 1948…

    https://www.youtube.com/watch?v=FhnUR8MZOKg

    https://www.youtube.com/watch?v=ZYhqt6wK88Y

    “Prin august-septembrie au venit şi procesele. Şi era acelaşi tribunal, erau aceiaşi judecători care au dat condamnări şi pe vremea lui Antonescu în 1940. Credeau că aşa se pot reabilita în faţa comuniştilor. Când au început condamnările, curgeau anii: 15, 20, 25, ici colo un cinci, şapte ani. Veneau caralii printre noi şi întrebau: „Ce condamnare ai?” „Şapte ani”. „A, trăieşte şi cocoşul şapte ani cu boabe de la vecinul”.
    Aşa că s-au terminat procesele şi a urmat repartiţia pe la puşcării. După ce au evacuat puşcăria, i-au arestat şi pe domnii care ne-au condamnat şi au mers cu noi până la Ploieşti unde i-au despărţit de noi. Iată cum merge lumea asta în nebunia ei că nu mai ştii în ce să crezi şi cum să crezi! De aceea, creştinul adevărat care are o convingere despre viaţa lui, care trăieşte frumos în Dumnezeu, în frica de Dumnezeu, are respect şi faţă de aproapele.”

    https://atitudini.com/2014/05/14-mai-ziua-cinstirii-martirilor-romani-din-temnitele-comuniste-parintele-justin-parvu-despre-14-mai-1948-ziua-neagra-a-arestarilor/

    simpla coincidenta…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova