Cu ce drept vorbeşti, dle Andrei Pleşu? Radu Beligan, atacat de amploaiatul unui traficant de copii, complice şi profitor al tuturor regimurilor. UPDATE: Artişti ai României sar în apărarea bătrânului actor

Andrei Plesu si burdihanul sauPleşu, acest nefericit filosof de colţ de ziar, un “rezistent prin mâncare” al tuturor regimurilor, de la Ceauşescu şi Iliescu la Constantinescu şi Băsescu,  în prezent susţinător înfocat al şefei lesbienelor şi homosexualilor din lupanarele “societăţii civile”, anticreştina Mandela Macovei,  se gândeşte să-şi mai lipească numele de o mare personalitate, atacându-l mizer pe nonagenarul Radu Beligan. Ce mai: îi face… morală!

Când îi scria cu libidoşenie lui Ceauşescu ca să poată apoi să meargă în sejururi şi la burse în Occident, cu acordul Securităţii, dl. Pleşu, plagiatorul lui Adorno, devenea, se ştie, un moralist “cu acte în regulă”. În străinătate fiind, dl. Pleşu, din calitatea lui de moralist, n-a găsit nici un prilej să critice crimele regimului comunist din România, altfel decât în şoaptă, la cafenelele din Montparnasse. Curajosul moralist guraliv de azi este complicele de ieri, prin tăcere, al acestor crime.

Când făcea apologia intervenţiei în forţă împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, în sinistrul Adevărul din 14 iunie 1990, ulterior masacrului mineresc asupra Capitalei pupâdu-i mâna cu aceeaşi libidoşenie satrapului Iliescu, din funcţia de ministru al Culturii, dl. Pleşu era, se ştie, tot un moralist. Moralistul de azi este complicele de ieri la crimele lui Iliescu.

Când, la CNSAS fiind, înfiera Securitatea acoperindu-şi soţia, fost agent al DIE, dl. Pleşu era, din nou, un moralist. Complice la fraudă, impostură dar şi la teroarea Securităţii, iată, atât familială cât şi familiară.

Când susţinea, pe vremea lui Constantinescu, cot la cot cu “tovarăşa colonel” Zoe Petre, bombardarea sârbilor de Sfintele Paşti, dl. Pleşu era, din nou, un moralist. Dar şi un complice al crimelor comise asupra populaţiei civile sârbe din capitala europeană Belgrad, bombardată sălbatic chiar şi în noaptea de Înviere.

Când a ajuns la Băsescu, a ştiut cum să rămână acelaşi moralist limbist, împreună cu toată gaşca lui de antiromâni bolnavi: Liiceanu, Patapievici, Cărtărescu, eiudem farinae (sic). Complice şi făptaş al crimelor lor culturale împotriva poporului român.

“Filosoful” nostru de colţ de ziar a fost, de-a lungul fulminantei sale cariere, angajat al unui devalizator al României, Dinu Patriciu, cât şi al puşcăriaşului Sorin Ovidiu Vântu, pentru ca azi să devină amploaiatul unui odios traficant de copii, când PSD-ist, când PDLMP-ist, după cum îi vine ordinul: Cristian Burci. Complice prin asociere, tăcere, “onorabilitate” şi reprezentare al unui vânzător de carne vie. Moralist, nu glumă!

Din această postură de mare scribuleţ la ziarul unui traficant de copii şi, desigur, moralist de servicii, sperând să-şi recapete sinecurile dacă-i revine mafia GDS la putere, Andrei Pleşu îl înjură pe maestrul Radu Beligan, negându-i dreptul la opinie, oricare ar fi aceasta. Cu ce drept, dle Andrei Pleşu?

Morala: ţiganul tot ţigan.

Victor Roncea

UPDATE: Intr-o “Scrisoare catre Andrei Plesu si catre cetatenii Romaniei care iubesc democratia”, mai multi artisti de marca ai Romaniei ii reproseaza scriitorului ca l-a atacat in mod “josnic” pe maestrul Radu Beligan, dupa ce acesta din urma si-a manifestat sprijinul pentru Victor Ponta in cursa pentru prima functie in stat. În scrisoare, care este semnată de actorii Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, societari de onoare ai TNB, și de soliștii Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu și Florin Apostol, i se solicită lui Andrei Pleșu să-i ceară scuze maestrului Beligan, transmite Agerpres.

“Maestrul Beligan merita respectul dumneavoastra si al nostru, nu atacuri politice josnice…”, spun semnatarii scrisorii.

“Acest mesaj nu se refera neaparat la persoane, ci la valori. Acest mesaj reprezinta un semnal de alarma in fata radicalismului, a intolerantei si a urii care se manifesta in societatea romaneasca. Din pacate, aceste sentimente si atitudini care ataca in mod direct fundamentele unei societati deschise sunt promovate nu doar de unii actori politici, ci si de reprezentantii elitei culturale, de oameni care reprezinta repere sociale si care exceleaza in domeniile lor de activitate.

Suntem profund ingrijorati in acelasi timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Plesu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru ca marele nostru actor a indraznit sa aiba si sa exprime public o opinie si o optiune politica diferita de cea a domnului Plesu. Consideram ca traim intr-o societate democratica in care libertatea de exprimare este garantata si ca nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru ca isi exprima punctele de vedere. Este firesc ca intr-o societate deschisa sa existe pluralism de idei, de opinii si de optiuni de orice natura si este la fel de firesc ca oamenii, in special cei care reprezinta repere pentru societate, sa accepte si sa respecte faptul ca cineva gandeste si se manifesta altfel decat ei.

Domnule Andrei Plesu, va respectam si va recunoastem autoritatea epistemica in calitate de scriitor, de estetician si de istoric al artei, dar consideram ca este fundamental gresit pentru sanatatea spatiului public romanesc sa actionati, prin intermediul cuvintelor, conform dictonului «cine nu este cu noi, este impotriva noastra». Credem ca Romania inceputului de secol XXI ofera cetatenilor sai libertatea de a-si exprima ideile si preferintele, inclusiv pe cele politice, fara a fi atacati, linsati si batjocoriti comunicational de cei care au alte optiuni.

Va respectam parti-pris-ul politic evident al ultimilor 10 ani, va acceptam opiniile expuse in calitate de intelectual, adica de personalitate care se implica in treburile publice. Dar, atunci cand cineva nu este de acord cu o opinie, nu trebuie sa arunce cu pietre, sa denigreze si sa terfeleasca imaginea si munca depusa de o viata intreaga. Cariera de exceptie a maestrului Beligan nu merita in nici un caz astfel de atacuri, pe care le asteptam parca mai mult din partea unor partizani politici obtuzi si nu din partea unui autor respectat ca dumneavostra.

Va rugam sa acceptati acest minim comportament democratic si sa va cereti scuze fata de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca si dumneavoastra si ca orice cetatean al acestei tari, sa se exprime public fara teama ca cei care gandesc altfel ar putea reactiona violent!”, se arata in scrisoarea semnata de Florina Cercel, Adela Marculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, Dida Dragan, Angela Similea, Adrian Daminescu si Florin Apostol.

In plus, societarii de onoare ai Teatrului National Bucuresti, Florina Cercel, Adela Marculescu, Marin Moraru si Costel Constantin, ii transmit lui Andrei Plesu ca nu prezinta corect realitatea atunci cand spune ca artistii de la TNB i-au cerut in 1990 sa-l demita pe Radu Beligan de la conducerea institutiei: “Vrem sa va reamintim, domnule Andrei Plesu ca, noi, artistii Teatrului National Bucurest in anul 1990 nu v-am cerut schimbarea directorului TNB, domnul Radu Beligan, asa cum afirmati, ci, v-am adresat solicitarea de a numi un director la prima scena a tarii la 3 luni de la vacantarea postului, dupa ce Mesterul Radu Beligan parasise conducerea TNB din motive personale, iar Teatrul National Bucuresti nu avea conducere. Aceasta este realitatea faptica pe care dorim sa o subliniem si sa o facem cunoscuta opiniei publice”.

Sursa: BZI

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Cu ce drept vorbeşti, dle Andrei Pleşu? Radu Beligan, atacat de amploaiatul unui traficant de copii, complice şi profitor al tuturor regimurilor. UPDATE: Artişti ai României sar în apărarea bătrânului actor”

 1. VR says:

  “omsuparat” si alti prosti din tagma sectantilor GDS mi-au lasat aici cateva mesaje in care incercau sa-si apere idolul. Tampe, pentru ca altfel le-as fi aprobat. Ca regula, in general, sterg comentariile anonime fara macar sa le citesc. De data asta le-am citit, asa ca o sa raspund, totusi, unor asa-zise “nedumeriri”.
  Un domn afirma ca nu e vinovat Plesu ca “viitoarea sotie” – ghilimelele domnului – era securista. Dar cine a spus asta? Si unde vedeti in textul meu “viitoarea sotie”? Eu am scris ca, aflat la CNSAS, Plesu a ingropat dosarul de colaboratoare si agenta al sotiei lui care a devenit functionar public, la ICR, si ar fi trebuit sa dea socoteala de legaturile ei cu Securitatea, avute si inainte si dupa ce s-a casatorit cu Plesu, stimate domn. Citeste-i dosarul inainte de a vorbi pe nas. Si 2: Sigur ca e de inteles si cat se poate de uman ca si-a acoperit sotia. Dar atunci, taci in originea ta de tigan din gura si nu mai fa pe luptatorul antisecurist si pe moralistul “organului licuriciului”, vorba lui Nastase de azi.
  “omsuparat” zice ca Plesu, dimpotriva, de pe prima pagina a Adevarului din 14 iunie 1990, facea un apel la calm pentru mineri. Saracul, nu stie ca orice ziar se da la tipar cu o zi in urma. Asadar textul e scris pe 13 iunie, iar “chipul schimonist al libertatii” – violentii anti-democratici – suntem noi, cei din Piata Universitatii, care trebuie sa fim calmati. Si am fost. Alte titluri din jurul articolului dlui Plesu din fosta Scanteia vorbesc de la sine: “Cavalerii apocalipsului” (tot noi, cei din Piata) de Darie Novaceanu, directorul de atunci al Pravdei; “Ieri in Capitala: Lovitura de Stat! Sa ripostam ferm…” etc – “Lovitura” era data, poate ati ghicit, tot de noi; “Argumente ale elementelor neofasciste – muntii pentru panica si intimidare” – evident, noi suntem aia, “neofascistii” inarmati; “Bancnotele vanzarii” – o xerox care, chipurile, ar reprezenta dolarii pe care ne-am vandut (dl Plesu lua leafa in lei de la dl Iliescu, nu ca noi, in copii xerox).
  “Reportajul celei mai fierbinţi zile, începută cu răsaduri de flori, terminată cu morţi, răniţi şi incendii. Bandele legionare şi-au făcut apariţia în uniforme. Tentativa de lovitură de stat a eşuat” – se scria intr-unul dintre aceste articole. Deci, “omprostsisuparat”, dl Plesu scria, pe 13 iunie – cine l-o fi pus? – ca aceste “bande legionari” si “elemente neofasciste” care “schimonoseau libertatea” trebuie sa opreasca violentele, nu minerii! Acum ati inteles? Probabil nu, dar, normal, nu ma mira. Ramaneti cu limbistul Dvs. A fost si al lui Iliescu si al lui Ceausescu si al lui Constantinescu si al lui Basescu. Sunteti, carevasazica, intr-o companie “mare”!

 2. Eugenie says:

  Nu ma indoiesc ca dl.Andrei Plesu a fost si este ceea ce spneti dumnavoastra ca este. Din pacate,in Romania de dupa reolutie,trebuie sa facimulte driblinguri pentru a supravietui din punct de vedere profesional si social,mai ales cin,deja,esti un nume in literatura romaneasca.
  Nu am citit scrisoarea lui Plesu catre Radu Beligan si nici nu-mi doresc s-o citesc,dar ma intreb si eu,de unde atit incredere acordata, de catre marii actori ai Romaniei de dinainte de 1989,unui politician care nu inspira nici cea mai mica INCREDERE acordata de catre POPORUL ROMAN.
  Ponta are acolitii lui,nu ma indoiesc,dar aveam mai multe pretentii de la INTELECTUALITATEA ROMANEASCA,sau macar, DE LA MAJORITATEA CELOR DE LA CARE AM PUTEA LUA LECTII!!!
  Ce vor intelege tinerii nascuti dupa revolutie,sau cei care erau copii atunci cind l-am omorit pe Ceausescu?…CA VREM SA NE INTOARCEM LA NENUMARATELE CONGRESE SI MARI ADUNARI NATIONALE,ASA CUM AM VAZUT CA S-A INTIMPLAT ZILLELE TRECUTE? E treaba dumneavoastra daca vreti sa dati in Andrei Plesu,dar nu sunt de acord cu apologia NEO-COMUNISMULUI IN ROMANIA!!!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova