Laurentiu Dumitru, care face o munca titanica de raspandire a adevarului prin recomandarile sale zilnice de pe https://laurentiudumitru.ro/blog/, semnaleaza un articol revelator privind fata Noii Patriarhii, publicat de Dan Camen la https://theologhia.wordpress.com/. Este vorba de eliminarea Inaltului Bartolomeu Anania, scriitorul anticomunist si fost detinut politic, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, de pe site-ul oficial al Patriarhiei Romane, printr-un artificiu legat de fotografia oficiala a Sfantului Sinod.
(https://www.patriarhia.ro/ro/structura_bor/sfantul_sinod.html)
Aceasta fotografie este realizata ceva mai demult, deoarece mi-a cazut in mana zilele acestea revista “Vestitorul Ortodoxiei” editata de Patriarhie (pe lunile mai-iulie, nr. 5-7 (419-421), anul I (XVIII))* in care pe coperta I apare aceasta fotografie de grup. Astfel ca probabil fotografia a fost facuta la Sinodul din iulie (celebrul sinod care a ‘analizat’ cazul mitropolitului Nicolae Corneanu si al PS. Sofronoie Drincec). Asa se explica cat-de-cat lipsa IPS Bartolomeu la aceasta fotografie de grup, stiind ca acesta a plecat imediat dupa ce cei doi ierarhi au fost ‘iertati’ in mod gratuit de ‘Sfantul’ Sinod.
Am dat de aceasta fotografie in mod proniator, cautand ceva pe site-ul Patriarhiei legat de structura BOR. Gasind fotografia in cauza, m-am uitat putin la expresiile fetelor. Am observat ca chipul profetic al IPS Bartolomeu lipseste. Am numarat si am ajuns cu numaratul la 45 de sinodali.
Aceasta fotografie insa a devenit oficiala, fiind pusa pe site-ul Patriarhiei, apoi publicata pe coperta I a revistei “Vestitorul Ortodoxiei”. Tocmai acest lucru imi da de gandit, faptul ca nu intamplator, nici proniator (cum ar spune altii), a capatat aceasta dimensiune oficiala pentru a putea fi raspandita cat mai intens.
Continuarea la
https://theologhia.wordpress.com/2008/11/02/un-sfant-sinod-nedesavarsit-ips-bartolomeu-anania-nu-apare-in-fotografia-sinodala/
Lucrurile nu stau chiar asa. Candelabrul cu dragoni nu este unul nou. El face parte din dotarile initiale ale catedralei, asa cum au impodobit-o ctitorii ei.Policandrul cu pricina are in partea de sus crucea Domnului, intre Sfintii Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii acestei sfinte biserici.Sub picioarele lor sunt aceste reptile inaripate, a caror simbolistica trebuie cercetata inainte de a emite judecati de valoare teologice sau dogmatice. Oricum nu lantul acestui candelabru s-a rupt, ci a celuilalt, fara dragoni.
Personal, cred ca nu este un lucru intelept sa vedem raul chiar si acolo unde nu este.
Dumnezeu sa ne fie milostiv tuturor.
Doamne ajuta!